2014 var hästens år

Det finns många hockeylag i landet som har har ett lyckat år bakom sig men det känns som det var Vita Hästen som hade mest att vara glada över under det gångna året. 

Året började med en alletta där laget fick ta sig an klubbar som KRIF, Mariestad och sist men inte minst ex-allsvenska Tingsryd men trots ett bitvis hårt motstånd så lyckades Norrköpingslaget vinna serien med två poäng ner tillgodo på tvåan KRIF. En spelare som hade stor del i den framgången var hemvändaren Marcus Eriksson som stod för 19 poäng på 14 spelade matcher, med det slutade han tvåa i allettans totala poängliga bakom Mariestads Eddie Davidsson (Davidsson håller numera till i Västerås). 

När det vankades playoff hoppades man på en kortare resa än året innan då man fick ta sig upp till Kiruna och visst skulle man få en lättare resa den här gången, Visby/Roma stod för motståndet och trots en tuff första match  (4-5 efter förlängning) på ön så hade man ena foten i kvalserien och när det blev dags för hemmamatch i Himmelstalundshallen så var det ingen tvekan, matchen slutade 6-0 och nu hade man klarat av att ta sig till kvalserien för andra säsongen i rad. 

Foto: Josefin Eriksson

 

I Kvalserien skulle man få möta många tuffa lag men hoppet var ändå höjt inför premiärmatchen borta mot Piteå och man fick en kanonstart - vinst med hela 2-7 mot sin gamle tränare Patrik Klüft och nu fortsatte laget att göra den ena stormatchen efter den andra. Laget gasade på och vann mot både Tingsryd och KRIF borta innan man tillslut fick se sig besegrade av Björklöven i T3 Center (3-1) men läget såg fortfarande ljust ut inför de tre avslutande omgångarna, efter en seger hemma mot KRIF så behövdes det bara en poäng nere mot Troja för att avancemanget skulle bli klart och det blev därför ett enormt glädje hos de tillresta fansen när man lyckades med just det, Gustaf Gardell blev avancemangsskytten när han kvitterade till 2-2 med mindre än tre minuter kvar av matchen.

I avslutningsmatchen mot Piteå var stämningen hög men trots en lite skakig start så lyckades man vinna med klara 7-3 och efter slutsignalen kunde fansen och laget fira tillsammans nere på isen. 

Spelare som Joakim Petersson och Linus Näsström skulle äntligen få spela allsvensk hockey i klubben de krigat med nere i Hockeyettan under många säsonger samtidigt som Marcus Eriksson lyckades med det han hade som mål efter återkomsten från Västerås, nu var klubben tillbaka i finrummet och lag som Grästorp och Kumla skulle bytas mot betydligt bättre motstånd...

Foto: Josefin Eriksson

 

När man gjorde sig redo för allsvenskt spelförsvann en hel del spelare, rutinerade duon Peter Nylander och Viktor Torstensson lade skridskorna på hyllan samtidigt som den duktige backen Maxim Matushkin och lagkaptenen Niklas Lihagen valde att följa med tränaren Pelle Hånberg ner till Karlskrona. In i truppen kom, förutom en helt ny tränarduo, även spelare som den finske backen Juha Uotila, den rutinerade forwarden Daniel Åhsberg och en spännande kanadensisk duo i form av Riley Armstrong och Justin Donati. Egna produkter som Joakim Petersson och Linus Näsström fick behålla sin plats i truppen men det fanns vissa frågetecken, skulle de verkligen hålla allsvensk klass?

Efter några matchers tveksamshet så växte både Petersson och Näsström in i den allsvenska kostymen samtidigt som hela laget hade en väldigt tidig formtopp och tog lag som Västerås och Malmö med storm, jublet visste inga gränser när Adam Schmidt satte segerpucken hemma mot storfarvoriterna från skåne och laget låg länge uppe i toppen av serien men sen kom ett antal svackor och ett tag fick man se sig för nedåt i tabellen, kvalseriestrecket hotade. 

Styrelsen var inte nöjda med vad Armstrong och Donati hade presterat och man valde att kicka duon som numera hittat nya klubbadresser i andra länder. Som ersättare till kanadensarna valdes Alexander Larsson från Södertälje och han har fått en bra start i klubben, sju poäng på lika många matcher är hans facit i nuläget. Formen var dock dålig på laget inför juluppehållet men julskinkan och herr jansson verkar ha gett god effekt för dagen efter annandagen lyckades man kriga ner Rögle med 3-1 i Himmelstalundshallen och ett par dagar senare bortaslog man svårspelade Mora med 1-2 efter att Markus Gunnarsson gjort det matchavgörande målet. 

Vi kan alltså summera 2014 såhär sett ut Vita Hästens ögon: vinst i allettan, vinst i playoff 3 mot Visby/Roma, vinst i kvalserien till allsvenskan och efter 36 omgångar ligger man sexa i allsvenskan med 57 inspelade poäng - SOM NYKOMLING! 

Hur 2015 kommer se ut vet vi inte men en sak är säker, Vita Hästen lägger ett rekordbra år bakom sig. 

Vilket är ditt bästa hästenminne från det här året?

2
Kenth Renbjörk

Bra sammanfattning. Hästen har gjort det över förväntan. Nu ser vi fram mot fortsättningen. Slutspel skulle vara en riktig skräll, hoppas kan vi...

johnny

Mitt bästa Hästenminne måste ändå bli när de kom upp hit till Uppsala och match mot AIS. Det var första gången sedan 1987 (då jag lämnade Norrköping) som jag såg dem live. Sedan var jag hemma mot AIS och besökte Himpan för första gången sedan 1987 samt hemma mot Rögle och upplevde den galna stämningen vid den 3 - 1 vinsten. Så det blev att se dem live fyra gånger i år och det var det, som sagt, ett tag sedan jag gjorde. Tack och Grattis!

Svar: Tack för att du delar med dig av ditt bästa minne!
Benjamin Lindkvist