OS

Tema: OS - Sverige

Idag var det äntligen dags för Per Mårts att berätta vilka spelare han tagit ut i sin OS-trupp och de flesta blev ganska överraskade när de såg vissa av namnen! 
 
Sveriges trupp ser ut såhär 
 
Målvakter 
Henrik Lundqvist (New York Rangers)
Jonas Gustavsson (Detroit)
Jhonas Enroth (Buffalo)
 
Backar
Niklas Kronwall (Detroit)
Jonathan Ericsson (Detroit)
Erik Karlsson (Ottawa)
Oliver Ekman-Larsson (Phoenix)
Henrik Tallinder (Buffalo)
Niklas Hjalmarsson (Chicago)
Johnny Oduya (Chicago)
Alexander Edler (Vancouver)
 
Forwards 
Henrik Zetterberg (Detroit)
Daniel Alfredsson (Detroit)
Johan Franzen (Detroit)
Henrik Sedin (Vancouver)
Daniel Sedin (Vancouver)
Alexander Steen (St Louis)
Patrik Berglund (St Louis)
Loui Eriksson (Boston)
Marcus Kruger (Chicago)
Carl Hagelin (New York Rangers)
Jakob Silfverberg (Anaheim)
Gabriel Landeskog (Colorado)
Jimmie Ericsson (Skellefteå)
 
 
Det mest överraskande namnet var Jimmie Ericsson som var den enda icke-NHL spelaren i truppen men jag hade faktiskt trott (eller kanske mest hoppats) att de skulle välja honom framför tex Joel Lundqvist. Det kändes som en plats var vikt åt en spelare från SHL och jag tycker Ericsson var rätt val, man kommer kunna använda honom i många olika situationer och han har varit bra de tidigare gångerna han blivit uttagen i landslaget. 
Lillebror Jonathan Ericsson blev också uttagen trots att han har skadeproblem men det mesta talar ändå för att han ska vara i bra skick när det är dags att bege sig till Ryssland. 
 
Många är tveksamma till Daniel Alfredsson men jag tror att han kommer kunna göra det bra, han har en bra säsongsstart i Detroit där han gjort 30 poäng på 37 matcher vilket redan är bättre än förra säsongen, då blev det 26 poäng på 47 matcher (i Ottawa). Han är användbar i powerplay där hans spelsinne och skytte kommer kunna bli riktigt viktigt men han ska kunna lyckas bra även i fem mot fem. 
Sveriges chanser ökar om bröderna Sedin kommer i bra form för de är ett av världens bästa radarpar och får man bara till en tredje länk (troligtvis Loui Eriksson eller Alexander Steen) så kommer den kedjan bli fruktad. Henrik Zetterberg är utsedd till lagkapten och får en viktig roll, jag hoppas man kommer sätta honom tillsammans med Alexander Steen och Daniel Alfredsson, då får man en rätt bra mix och Zetterberg/Alfredsson har ju spelat mycket tillsammans under säsongen och bör hitta varandra bra ute på isen. 
 
Defensivt ser det också ganska bra ut trots att många verkar sakna främst Jonas Brodin men även Victor Hedman, det känns som man har tillräckligt många bra backar för att ta sig riktigt långt. Erik Karlsson är en av världens bästa offensiva backar och kommer kunna bli farlig i powerplay medans Jonathan Ericsson & Niklas Kronwall ska kunna bli ett bra defensivt och kraftfullt backpar. Det ska även bli kul att se Oliver Ekman-Larsson ute på den riktigt stora scenen för första gången, kan han fortsätta imponera? 
 
TIPS: Lite patriotiskt kanske men jag tror faktiskt Sverige har chans att vinna, tror det blir en final mellan dem och Ryssland! 
 
Vad tror du om Sveriges chanser i OS?