Fokus: Storlagens satsningar på damhockey

Hur mycket satsar egentligen SHL-klubbarna på damhockeyn?
 
FRÖLUNDA
På herrsidan har man varit ett av landets bästa lag de senaste åren och i våras vann man SM-guld efter att ha slagit Skellefteå med 4-1 i matcher. Man har inlett hösten bra och leder SHL men på damsidan har man inte samma framgångar, faktum är att man inte ens har ett damlag. I våras rapporterades det dock att man kan vara påväg i rätt riktning. 
- Vi har sagt att vi inte vi inte vill ta in ett färdigt damlag utan vi vill börja jobba med ungdomar och sedan ta oss uppå, sa Mats Grauners som är Frölundas ordförande till DN i April.
 
KARLSKRONA HK
Höstens stora succélag har ett damlag och de håller till i division 1 där säsongen precis startat, man vann seriepremiären mot Linköpings B-lag med 1-4 på bortaplan och lördag. Laget har bara några år på nacken och satsar på unga spelare, i truppen finns det hela elva spelare som är födda 2000 eller senare. 
 
MALMÖ 
I Karlskronas serie hittar vi även Malmös bidrag till damhockeyn, man drog igång verksamheten för några år sedan men sedan lades den ner. Inför den här säsongen har man startat upp damlaget igen och vi får hoppas att man först och främst etablerar sig i division 1, det kan nog vara klokt att inte stressa sig uppåt i seriesystemet. 
 
HV71 
Här har vi en förening som jobbat på ett bra sätt med damhockeyn, de befinner sig i SDHL och har stora chanser att nå slutspelet. Efter tretton omgångar ligger man fyra i tabellen och Jönköpingslaget har flera profilstarka spelare som sätter färg på serien. Lagets stora stjärna rent meritmässigt är forwarden Jenni Asserholt som bland annat vunnit två SM-guld och spelat i tre OS-turneringar. 
 
BRYNÄS 
Uppe i Gävle satsar man också på damhockeyn, laget håller till i SDHL där man brukar placera sig någonstans i mitten av tabellen. Man har inlett säsongen på ett relativt bra sätt och ligger femma efter att ha spelat ihop 23 poäng på femton matcher. I laget hittar vi bland annat målvakten Sara Grahn, en rutinerad spelare som imponerat under många säsonger och som faktiskt testade på spel på herrsidan (division 2) förra säsongen. 
 
FÄRJESTAD
Den klassiska klubben är påväg åt rätt håll på damsidan, man startade upp ett lag 2014 och håller till i division 1. Säsongen har startats på ett utmärkt sätt, efter tre spelade omgångar leder man serien och laget kommer senast från en 0-3 vinst borta mot Leksands B-lag. 
 
 
 
LULEÅ
Här har vi Sveriges bästa klubb när det kommer till att satsa på damhockeyn, ingen annan kommer faktiskt i närheten. De två senaste säsongerna har hockeyn i området tagit stora steg och i våras fick man fira sitt första SM-guld. Den här säsongen är förväntningarna höga och hittills har man motsvarat dem, efter 13 omgångar leder man SDHL och det vore en skräll om man inte når SM-final även den här gången. 
 
VÄXJÖ 
Det har spelats en del damhockey i staden men just nu saknar man ett lag, tidigare i år skrevs det att man hade lite för ont om flickor i området som ville satsa på hockeyn. 
Vi vill bygga vår verksamhet från grunden och i dagsläget är det tyvärr lite för tunt material, sa Jan-Erik Modigs som är utvecklingsledare i Växjö Lakers till Vxonews.
 
SKELLEFTEÅ 
På herrsidan håller klubben toppklass och har vunnit flera SM-guld de senaste åren, man har även ett bra juniorlag som producerar talanger men det saknas ett damlag i föreningen. Mellan 2002-2008 hade man ett lag i Riksserien men det lades ner och sedan dess har man inte lyckats starta upp något lag. 
Vi måste lösa frågan kring isytor och hantera att ambitionsnivån i vår ungdoms och juniorverksamhet bibehålls, säger Per-Anders Israelsson som är Skellefteå AIK:s klubbdirektör till Sveriges Radio. 
 
LINKÖPING
Precis som Luleå så jobbar Linköping på bra med damhockeyn, man rankas som ett av landets bästa lag och nådde SM-final så sent som i våras. Laget har flera stjärnor och en av dem är forwarden Jennifer Wakefield som rankas som en av världens bästa spelare. LHC ligger tvåa i grundserien och slutspelsplatsen känns mer eller mindre given för Östgötarna.  
 
ÖREBRO
Här är det lite otydligt hur det ligger till men om jag förstått saken rätt så har man ett ungdomslag på damsidan men man saknar ett A-lag. Herrsektionen har utvecklats rejält under de senaste åren och det vore säkert inte helt omöjligt att starta upp ett damlag på lite lägre nivå för att sedan satsa uppåt i seriesystemet. 
 
RÖGLE
Ängelholmsklubben har kommit en bit på rätt väg, man har flera ungdomslag men precis som i Örebro så saknas det ett A-lag. 2006 startades ett damlag upp men man fick det inte att gå ihop rent ekonomiskt och just ekonomin verkar vara ett problem för många klubbar. 
 
DJURGÅRDEN
Stockholmsklubben har tagit stora steg på damsidan och förra säsongen var man nykomlingar i SDHL. Även den här säsongen håller laget till i serien och man har varit överraskande bra hittills, efter tretton omgångar ligger laget trea i tabellen och man har bara sex poäng upp till Luleå. I laget finns flera riktigt bra spelare, bland annat Tina Enström som inlett säsongen med att göra 16 poäng vilket räcker till en delad sjätteplats i poängligan.
 
LEKSAND
I det här fallet skulle man faktiskt kunna säga att man kommit längre på damsidan, båda lagen ligger i högstaserien men på damsidan är man åtta i tabellen medans herrarna parkerat på sistaplatsen i SHL. I staden får man dock dåligt med publicitet då de flesta bara bryr sig om herrlaget men förhoppningsvis kan man nå slutspel och med lite tur så kanske invånarna kan få upp ögonen för damlaget.
 
 
Det här är ingen djupgående analys av VARFÖR klubbarna inte satsar på damhockeyn men det är ganska tydligt att flera klubbar behöver bli bättre på det. Några klubbar har insett värdet i att ha lag på båda "sidorna" och är påväg åt rätt håll, vi får hoppas fler gör samma sak.