Ett rättvist avancemang

Igår kunde Mora säkra sitt SHL-avancemang. 
 
Efter att ha förlorat torsdagens bortamatch hade Mora igår en ny chans att vinna sin fjärde match i SHL-kvalet mot ärkerivalen Leksand. Mora fick en drömstart på matchen och ledde med 2-0 redan efter några minuters spel, det skulle visa sig bli avgörande och man vann tillslut med stabila 5-1 vilket säkrade klubbens första SHL-avancemang sedan våren 2004 (man spelade sedan i serien fram till 2008). 
Fantastiskt. Det här laget har trott på det här sedan augusti. Hela gruppen är fantastisk. Alla spelare, de nya som vi hämtat in och de unga som fått chansen under året har gjort ett bra jobb, sa tränaren Jeremy Colliton till Cmore efter slutsignalen. 
 
 Får Kevin Goumas följa med till SHL?
Foto: Johnny Anderson
 
Visst kan man tycka lite synd om Leksand, det är aldrig roligt att åka ur en serie men det känns helt rätt att Mora tar SHL-platsen. Laget från siljans strand vann den allsvenska finalen och redan där tycker jag man borde blivit belönade med ett avancemang men man har ju valt att göra det väldigt svårt för allsvenska klubbar att gå upp. I nuläget har Mora elva spelare med kontrakt över nästa säsong, bland annat forwardsduon Mathias Bromé och Emil Bejmo som gjorde 79 poäng tillsammans i grundserien. Några spelare som borde få följa med upp i finrummet är tex Kevin Goumas, Kevin Gagné och Alex Aleardi som alla gjort fina insatser den här säsongen. 
 
MORAS VÄG TILL SHL
Allsvenskan: 1:a, 105 poäng. 
Den allsvenska finalen: 3-0 i matcher mot BIK Karlskoga.
SHL-kvalet: 4-2 i matcher mot Leksand. 
 
De allsvenska klubbarna verkar glädjas åt Moras framgång samtidigt som de säkert är glada över att Leksand är tillbaka, laget brukar locka publik både hemma och borta vilket kan ge välbehövliga slantar i kassan. Just nu är det oklart hur många som kommer följa med in i nästa säsong men känslan är att en hel del kommer försvinna, Mattias Ritola lär inte vara så värst sugen på att åka ner och möta Pantern på bortaplan en mörk Novemberkväll.