Vänder blicken västerut

Idag fokuserar vi på en liga utanför landets gränser. 
 
Just nu är det ganska lugnt i både Hockeyallsvenskan och Hockeyettan så därför tänkte jag ta en liten titt på Norges bästa hockeyserie, Get Ligaen. Som ni säkert vet så är Norge ett rätt långt land men seriens tio lag håller till nere i de södra delarna, från Stavanger ute vid kusten till Lillehammer som vi hittar ungefär 40 mil norrut. 
 
LAGEN I LIGAN
Frisk Asker
Lillehammer
Kongsvinger
Lørenskog
Manglerud
Sparta Sarpsborg
Stjernen
Storhamar
Vålerenga
Stavanger Oilers 
 
Borta i NHL talar man ofta om så kallade dynastier, alltså när lag är framgångsrika över en längre tid. I Norge så hittar vi ett sådant lag - Stavanger. Tidigare under våren vann grundserien för tredje säsongen i rad och man följde sedan upp det med att vinna mästerskapet för sjätte gången i rad. En fantastisk bedrift som gör att man är ett av Europas mest stabila topplag. 
 
 Det mesta har gått Stavangers väg de senaste säsongerna. 
 
I Stavanger hittar vi en del bekanta spelare, lagets kapten är den tidigare Modo-spelaren Kristian Forsberg och i truppen återfinns även Josh Soares som ni säkert minns från sin tid i klubbar som Växjö och Oskarshamn. Klubben satsar hårt för att behålla sin plats i toppen och till den kommande säsongen har man förstärkt offensiven i form av den tidigare Malmöspelaren Tony Romano som senast kommer från spel i danska Odense där han stod för 60 poäng under vintern. I Stavanger spelade förra säsongens poängkung Mark van Guilder men efter att ha gjort totalt 93 poäng valde han att flytta till ECH Visp som håller till i Schweiz. 
 
Oilers är inte ensamma om att värva spelare som vi svenskar känner till, många av klubbarna har en bra ekonomi vilket gör att man är bra på att locka över spelare från allsvenska klubbar. I Frisk Asker hittar vi ett par exempel på det. Laget, som tränas av Sune Bergman, nådde final den gångna säsongen och då spelade fyra blugula lirare i laget. En av lagets mest rutinerade spelare är Anders Bastiansen som bland annat vunnit två SM-guld tillsammans med Färjestad. Laget får ses som en av Stavangers största utmanare om titeln men det ska mycket till om man ska kunna rubba giganten. 
 
Ett annat lag som vill försöka utmana Stavanger är Lørenskog, lagets slutade tvåa i grundserien men åkte sedan ut redan i åttondelsfinalen. Lagkaptenen Mats Trygg (som har över 300 SHL-matcher på meritlistan) kan se fram emot att bli lagkamrat med en del nya spelare, däribland Björklövens Zack Hamill och inte minst hockeyglobetrottern Conny Strömberg som senast kommer från spel i Västervik. En annan spelare som blir viktig för laget är centern Alexander Larsson som värvades in från Vita Hästen efter säsongen 14/15. Sedan dess har 31-åringen gjort 79 poäng på 103 matcher och det är just i Norge som forwarden haft sina mest lyckade säsonger. 
 
Ligans klart svagaste lag är Kongsvinger, man lyckades bara samla ihop sex poäng under den gångna säsongen men lyckades ändå kvala sig kvar och nu gäller det att lyckas bättre. I laget hittar vi spelare som den tidigare Karlskogabacken Sean-Michel Sunnqvist och Kim Lennhammer som ni kanske minns från sin tid i Hockeyettan där han gjort 88 poäng på 110 matcher i klubbar som Huddinge och Sundsvall. 
 
Ni får gärna säga till om ni vill att det ska komma texter om den norska ligan även när säsongen drar igång!