KVALSERIE-EXTRA

Imorgon drar den allsvenska kvalserien igång, här kommer en liten genomgång av de sex olika lagen som gör upp om två allsvenska platser. 
 
SÖDERTÄLJE
Lagets säsong: 14:e i allsvenskan.
Lagets poängkung: Anton Holm, 35 poäng (28+17).
Lagets skyttekung: Anton Holm, 28 mål.
Nyckelspelare: Alexander Sahlin. 
Upp till bevis: Jonas Westerling. 
Kommentar
Den klassiska klubben fick, som väntat, en tuff återkomst till Hockeyallsvenskan och det stod ganska tidigt klart att man skulle behöva kvala för att hålla sig kvar i serien. Trots den svaga säsongen finns det en del positiva saker som man kan ta med sig in i kvalserien, man hade seriens målfarligaste spelare i Anton Holm och även en av de bästa speluppläggarna i Fredric Weigel som klarade av steget från Hockeyettan till allsvenskan galant. Målvakten Alexander Sahlin var en viktig kugge förra gången laget kvalade och kommer givetvis att vara en nyckelspelare även den här gången. 
 
VÄSTERÅS
Lagets säsong: 13:e i allsvenskan. 
Lagets poängkung: Fredrik Johansson, 27 poäng (12+15). 
Lagets skyttekung: Fredrik Johansson & Eddie Davidsson, 12 mål. 
Nyckelspelare: Henrik Lundberg.
Upp till bevis: Chris Langkow. 
Kommentar 
Inför säsongen trodde jag att laget från gurkstaden skulle få en relativt tuff säsong men att man skulle behöva kvala sig kvar får ändå ses som en överraskning. Det finns en hel del potential i laget men spelet har varit alldeles för ojämnt samtidigt som vissa av lagets nyförvärv inte levt upp till förväntningarna. Nu gäller det att nyckelspelare som Christopher Fish och kvalkungen Niklas Lihagen höjer sig en nivå, annars kan lagen från Hockeyettan bli obehagliga gäster i ABB Arena. 
 
HUDDINGE 
Lagets säsong: 1:a i grundserien, 1:a i allettan norra. 
Lagets poängkung: Måns Krüger, 58 poäng (10+48).
Lagets skyttekung: Rasmus Dahlberg-Karlsson, 19 mål. 
Nyckelspelare: Måns Krüger.
Upp till bevis: Rasmus Dahlberg-Karlsson. 
Kommentar
Trots flera fina säsonger så underskattas ofta Huddinge, laget från huvudstaden bjuder alltid på briljerande offensivt spel men den här gången har även defensiven fungerat och på förhand känns det som man borde ha relativt goda chanser att ställa till besvär för de allsvenska lagen. Håll ett extra öga på Joakim Hällerström som tagit ett stort kliv framåt den här säsongen. 
 
TROJA-LJUNGBY
Lagets säsong: 1:a i grundserien, 1:a i allettan södra. 
Lagets poängkung: Mattias Åkesson, 45 poäng (14+31).
Lagets skyttekung: Johan Andersson, 19 mål. 
Nyckelspelare: Robin Johansson. 
Upp till bevis: Jesper Eriksen. 
Kommentar
Redan innan den första grundserieomgången var spelad så räknade de flesta med att laget från Småland skulle nå den allsvenska kvalserien och även om man förlorade Hockeyettanfinalen så känns det helt rätt att man tillslut är där. Nu gäller det att de rutinerade pjäserna fortsätter att spela bra, Mattias Åkesson har varit glödhet den här säsongen och får han med sig lirare som Tor Immo, Stefan Söder och Elias Edström så kan det bli en rolig avslutning på säsongen för laget. 
 
VISBY/ROMA
Lagets säsong: 2:a i grundserien, 2:a i allettan norra. 
Lagets poängkung: Andreas Gröndahl, 52 poäng (13+39). 
Lagets skyttekung: Oskar Lundberg, 20 mål. 
Nyckelspelare: Sammy Gustafsson. 
Upp till bevis: Erik Brissle. 
Kommentar
Trots en väldigt fin säsong får laget från landets största ö räknas som kvalseriens underdog, det finns inte många som tror att Mike Beharrells gäng står inför en väldigt tuff uppgift. Det finns dock en hel del bra spelare som jagat en allsvensk plats under många säsonger så viljan och hungern lär knappast saknas. Här hoppas jag att talangen Erik Brissle höjer sig en nivå och visar vilken potential det faktiskt finns i honom, så sent som förra säsongen spelade han ju faktiskt i både SHL och Allsvenskan. 
 
KRISTIANSTAD
Lagets säsong: 2:a i grundserien, 2:a i allettan södra. 
Lagets poängkung: Fredrik Hansson, 57 poäng (15+42). 
Lagets skyttekung: Daniel Andersson, Thom Flodqvist & Fredrik Hansson, 15 mål. 
Nyckelspelare: Joel Gistedt. 
Upp till bevis: Roger Olsson. 
Kommentar
De senaste åren har Kristianstad utvecklats till en av landets hetaste sportstäder och nu satsar man mot att nå eliten även på hockeysidan, inför säsongen värvades flera bra spelare in samtidigt som man lyckades knyta till sig tränaren Mats Lusth som vet vad som krävs för att lyckas. Trots att fler snackar om Troja-Ljungby så tror jag att KIK är laget från Hockeyettan med störst chans att nå allsvenskan. Håll ögonen på Fredrik Hetta, lånet från Björklöven har varit väldigt bra och får en nyckelroll i kvalserien. 
 
Det är väldigt svårt att tippa hur en kvalserie kommer sluta men om jag skulle försöka så tippar jag såhär!
1. Västerås 
2. Kristianstad
3. Troja-Ljungby
4. Södertälje
5. Huddinge
6. Visby/Roma 
 
Hur tror du att kvalserien kommer sluta?