En mörk framtid

Det är inte alltid som framtiden blir så ljus som man hoppas. 
 
Inom hockeyn finns det ett antal lag som klättrat i seriesystemet på ett imponerande sätt, vem minns inte hur Skellefteå gick från Hockeyallsvenskan till att några år senare vara ett av landets absolut bästa lag. Även Växjö och Örebro har imponerande resor och är numera en given del av SHL. Samtidigt kan det gå på ett helt annat sätt, de senaste åren har vi sett flera lag rasa i seriesystemet (mycket på grund av dålig ekonomi). I det här inlägget tänkte jag gå igenom några klubbar som är långt ifrån sin tidigare nivå. 
 
ÅKER/STRÄNGNÄS
Då: Femma i Hockeyettan östras grundserie, utslagna i playoff 1 (2015/16)
Nu: Sist i Hockeytvåan Östra B:s grundserie, tio förluster på de elva första matcherna. 
Kommentar: Här har vi ett lag som verkligen påverkats av en dålig ekonomi, för bara ett par säsonger sedan aspirerade man om en plats i Allettan och hade klasspelare som Björn Jonason (numera i Huddinge) och bröderna Lagerström i laget. I våras åkte laget ur Hockeyettan och många spelare valde att lämna föreningen, kvar finns den tidigare Södertäljespelaren Fredrik Sonntag men trots det kommer man förmodligen att få en väldigt tung säsong - igår förlorade man med hela 12-4 borta mot Flemmingsberg. 
 
MÖRRUM 
Då: 5:a i Hockeyallsvenskan södra (2002/03)
Nu: 5:a i Hockeytvåan Södra B:s grundserie. 
Kommentar: Nu ska vi inte vara allt för hårda mot Mörrum, man är trots allt med och krigar om en plats bland de fyra främsta i Hockeytvåans tuffaste grundserie men visst är man en bra bit från lagets nivå under början av 00-talet. 2000-2005 spelade laget i allsvenskan och så sent som 2014 blev man sexa i Allettan södra men två säsonger senare åkte laget ur Hockeyettan och förra säsongen blev det respass mot Kalmar i playoff 1. Kan laget nå längre i vinter?
 
BORÅS 
Då: 7:a i Hockeyallsvenskan (2007/08)
Nu: 2:a i Hockeytvåan Södra A:s grundserie. 
Kommentar: Även Borås har några tunga år bakom sig, mycket på grund av en dålig ekonomi som tillslut gjorde att man fick dra sig ur Hockeyallsvenskan. Under tiden i allsvenskan hade man en rad framtida stjärnor i sitt lag, bland annat Erik Karlsson som numera är en av världens bästa backar. Säsongen 12/13 blev man bara tia i Hockeyettan och den efterföljande säsongen åkte man ur serien. Redan där kändes det förmodligen väldigt tungt för klubbens supportrar men värre skulle det bli, säsongen 15/16 åkte laget ur "tvåan" men nu är man sakta men säkert påväg åt rätt håll. Det blev bara en säsong i division 3 och man har inlett hösten på ett lovande sätt, i sin senaste match krossade man serieledande Vänersborg med hela 1-8 på bortaplan.   
 
Det är naturligtvis väldigt tråkigt när ett lag faller genom seriesystemet men ofta finns det en anledning till det och därmed också en ny chans. Klubbarna får chansen att se över vad som gick snett och börja om, det kan ta några år men i längden är det värt varenda sekund. Hellre börja om på en lägre nivå än att gå i konkurs och bomma igen klubben helt och hållet.