Seger för Guts i prestigederbyt

Det bjöds på både mål och spänning i ett av Östergötlands hetaste derbyn.

Nu är det inte direkt så att det kryllar av prestigefulla derbyn i länet men mötena mellan IK Guts från Norrköping och Valdemarsvik har under de senaste säsongerna utvecklats till en laddad tillställning. I båda lagen hittar vi spelare som har ett förlutet hos motståndaren och det känns som att både Guts och "Viken" vill vara med och slåss om en plats bland de två främsta i Hockeytreans ena södra serie.

Under torsdagskvällen såg det ut att bli Valdemarsvik som skulle dra det längsta strået, hemmalaget ledde med 3-1 efter perioden och segern var inom räckhåll. Två av målen gjordes av Mathias Fransson som är seriens skyttekung med sina 13 fullträffar på sju matcher - ett väldigt imponerande facit.

Trots underläget gav gästerna inte upp, i mellanakten reducerade Antoine Leblanc vilket skapade lite spänning inför kvällens tredje period. Väl efter pausvilan tog Guts över matchen, Leo Jigerström Lundh kvitterade till 3-3 med sitt första mål för säsongen och några minuter senare tog man även ledningen. Nu började pressen helt plötsligt att ligga på hemmalaget som tappat sin ledning men när man drog på sig en utvisning kunde gästerna från Norrköping säkra sin seger med Pontus Svahns 3-5 mål.
Överlag en spelmässigt jämn match. Vi hittar ett sätt att vinna trots att vi inte har vår bästa dag på jobbet, vilket också är en styrka, säger tränaren Björn Olsson efter slutsignalen.

Segern gör att Guts behåller sin förstaplats i tabellen, sex poäng före Motala som tar sig an jumbon Finspång imorgon. Det är svårt att veta vilket lag som egentligen är bäst i serien, Norrköpingslaget har imponerat mest under inledningen av säsongen men samtidigt finns det en hög potential i Valdemarsvik och får man ut det mesta av stjärnvärvningen Tomas Wallgren (senast i Skövde) så kan det bli väldigt bra. Dessutom vill säker både Motala och Mjölby vara med och slåss om en placering bland de två främsta. Jag har en känsla av att vi får återkomma till den här serien senare under hösten.