NHL

NHL-kollen

Vi inleder veckan med att vända blicken västerut. 
 
Trots en smått galen president och minst lika galna vapenlagar så finns det en hel del bra saker i USA, i landet hittar vi några av världens bästa hockeylag och tillsammans med Kanada har man den största och utan tvekan bästa ligan i världen. I det här inlägget tänkte jag ta en titt på hur det gått under de inledande omgångarna, främst för alla svenskar men även för några av de största stjärnorna.  
 
Succélaget - Vegas Golden Knights 
Det senaste tillskottet till ligan kommer förmodligen få en ganska tuff säsong i längden men inledningen har varit tvärtom. Nykomlingen har imponerat och ligger tvåa i sin division efter de fem första omgångarna. James Neal är värvad för att göra mål och nyförvärvet från Nashville har verkligen levererat, med sina sex mål är han delad tvåa i skytteligan. Samtidigt har målvakten Marc-André Fleury spelat på den nivån han måste om laget ska lyckas. 
 
Besvikelsen - San José Sharks
Så sent som 2016 spelade man final men förra säsongen var inte lika lyckad och under hösten har man varit långt ifrån bra. Med två inspelade poäng på fyra matcher ligger man sjua (näst sist) i sin division och även om säsongen är lång känns det som man kan få det kämpigt i vinter. Rent namnmässigt har man fortfarande ett starkt lag men spelare som Joe Pavelski och Joe Thornton har sett sina bästa dagar och backstjärnan Brent Burns får bära ett ännu tyngre ansvar än de senaste säsongerna. 
 
Supertalangerna 
Nuförtiden kryllar ligan av lovande spelare, redan förra säsongen var Connor McDavid en av NHL:s främsta och 20-åringen lär knappast vara sämre i vinter. Att han gjorde 100 poäng under sin första hela säsong i ligan visar hur bra han är - och kommer bli i framtiden. I Toronto hittar vi jättelöftet Auston Matthews som gjort åtta poäng på de fem inledande omgångarna och som är en av USA:s mest talangfulla spelare på många år. New Jersey har några tunga år bakom sig men valet att plocka Nico Hischier i sommarens draft verkar ändra på saker och ting. 18-åringen från Schweiz har visserligen bara gjort två poäng på fem matcher men potentialen är skyhög och det ska bli väldigt spännande att fölha hans framfart under vintern. I Devils hittar vi även svensken Jesper Bratt som överraskande tagit en plats i laget. 19-åringen spelade allsvensk hockey så sent som i våras men har tagit steget till Nordamerika på ett bra sätt och ligger faktiskt tvåa i poängligan för rookies. 
 
Åldermannen 
Det var länge osäkert om Jaromír Jágr skulle spela ytterligare en säsong i NHL, det ryktades om en flytt hem till Tjeckien men i början av Oktober gick Calgary ut med nyheten om att forwarden skulle spela med dem. 45-åringen är redan en levande legend men vill fortfarande spela på en hög nivå och även om inledningen av säsongen varit ganska beskedlig så är jag säker på att han kommer göra nytta i Flames, både på och utanför isen. Unga spelare som Johnny Gaudreau och Matthew Tkachuk borde kunna lära sig mycket av att ha tjecken i sitt lag.  
 
Vem gör bäst ifrån sig i vinter?
 
Stjärnkampen 
Det senaste året har ett gäng nya spelare tagit ligan med storm men kampen mellan Alexander Ovechkin och Sidney Crosby är fortfarande den hetaste. De två stjärnorna har flera fenomenela säsonger bakom sig och man skulle kunna beskriva dem som hockeyns svar på Roger Federer och Rafael Nadal. Om ryssen är Nadal så han han verkligen gjort några snygga serve-ess, med sina nio mål leder han skytteligan och han är trea i den totala poängligan. Crosby har också inlett säsongen på ett bra sätt och det ska bli intressant att följa den här duon under vintern. 
 
Svenskarna 
De senaste 5-10 åren har Sverige blivit en allt större maktfaktor i NHL och numera har man över 80 spelare som representerar ett lag i ligan. Under inledningen av säsongen har Nicklas Bäckström varit den som glänst mest, centern som slog igenom i Brynäs leder faktiskt den totala poängligan och ser ut att kunna gå mot en av sina bästa säsonger sedan flytten till Washington för tio år sedan. Filip Forsberg har potential att bli en av ligans främsta målgörare och snittar en fullträff per match under de inledande omgångarn, han kan mycket väl nå över 30 mål även den här säsongen. I Columbus har Alexander Wennberg visat att han är en spelare som ska vara med att bära lagets offensiv och han hans framfart blir spännande att följa.
 
I defensiven är klasspelare som Hampus Lindholm och inte minst Erik Karlsson frånvarande på grund av skador men det går desto bättre för andra spelare. I Washington har rookien Christian Djoos gjort bra ifrån sig och i Chicago är Gustav Forsling delad etta i backarnas poängliga. En annan back som tar för sig är Andreas Borgman, 22-åringen har redan gjort sig ett namn i ligan efter ett antal riktigt fina tacklingar och Torontofansen ser ut att ha fått en ny favorit. När det kommer till målvakter så har vi ovanligt få i ligan men Henrik Lundqvist fortsätter att vara en av New York Rangers viktigaste spelare och Jacob Markström ser ut att få ett stort förtroende uppe i Vancouver.