Succéstart i premiären

SDHL bjöd på både mål och dramatik under lördagen.

De senaste dagarna har SDHL smygstartat och idag fortsatte serien med fyra intressanta matcher. Vi börjar i Stockholm där SDE HF bjöd in Leksand till kamp men just någon vidare kamp blev det inte. Gästerna från Dalarna tog ledningen efter ett par minuters spel men hemmalaget höll relativt jämna steg under den första perioden, värre blev det efter pausvilan då man släppte in tre mål på ungefär fem minuter. I den tredje perioden fortsatte Leksand att hitta luckor bakom Sara Reideborn som hade en hopplös uppgift i hemmakassen, man förlorar tillslut matchen med hela 1-7 och då räddade ändå 18-åringen en bit över 40 skott. För Leksand blev det en riktig drömstart på säsongen, man besegrar ett av lagen som man förmodligen kommer få kriga med i den undre delen av tabellen och en som hade stor del i segern var Wilma Johansson, hon stod för tre mål vilket är extra imponerande med tanke på att 19-åringen bara gjorde fyra mål på hela förra säsongen.

AIK tog emot Brynäs och även där handlade det om två lag som lär följas åt den kommande säsongen. Där tog hemmalaget ledningen genom Sara Hjalmarsson men en svag mellanperiod gjorde att gästerna kunde både kvittera och ta ledningen, något man skulle visa sig behålla till slutsignalen. Har kan vi lyfta fram Brynäsmålvakten Sara Grahn som stod för en väldigt fin insats och hon visade direkt att hon vill vara med och kriga om en landslagsplats även den här säsongen.

Igår föll nykomlingen Göteborg med hela 3-7 i seriepremiären mot Modo och inte blev det lättare idag då lagen möttes ytterligare en gång. Efter en mållös första period tog gästerna ledningen genom Erika Grahm vilket skulle visa sig bli avgörande. Modo gjorde ytterligare två mål i perioden och redan där slocknade nog hoppet för hemmapubliken. Gästerna från norr vann tillslut med hela 0-8 och man får med sig sex poäng och en väldigt bra målskillnad från sin tripp till landets näst största stad. För Göteborgs del har premiärhelgen blivit en riktig mardröm och nu har tränaren Jan Mellgren en hel del att fundera över till nästa match - problemet är att den spelas redan imorgon då storlaget Luleå kommer på besök.

Just Luleå hade tagit sig ner till Jönköping där SM-finalisten HV71 stod för motståndet. Hemmalaget inledde matchen på ett inspirerat sätt och tog ledningen när Sabrina Zollinger hittade rätt efter ungefär fem minuters spel. Man behöll ledningen perioden ut men efter pausvilan höjde sig gästerna ett snäpp och man kunde, tack vare ett fint powerplayspel, både kvittera och ta ledningen. I den tredje perioden svängde spelet fram och tillbaka men det var tillslut gästerna som drog det längsta strået, mycket tack vare Nathalie Ferno som gjorde både 1-3 & 2-4, vilken också blev slutresultatet.

Luleå har därmed inlett säsongen med tre raka segrar - dessutom mot tre tippade toppkonkurrenter (Djurgården, Linköping & HV71). Väldigt imponerande.