Svensk-kollen

Idag är det dags för ett nytt inslag på bloggen. 
 
Oftast skriver jag om de svenska ligorna men nu när NHL bojkottar vinterns OS i Sydkorea så känns det som det kan intressant att blicka ut mot andra ligor ute i Europa, eftersom en stor del av Tre Kronors trupp förmodligen kommer innehålla spelare från bland annat KHL. I det här inlägget tänkte jag ta en titt på några spelare ute i Europa som borde vara aktuella för att ta en plats i OS-truppen som tas ut om några månader. 
 
Robert Nilsson (ZSC Lions, Schweiz)
I ett av europas bästa lag hittar vi en riktig lirare som testat på spel i allt från Hockeyallsvenskan till NHL men som numera är en av våra mest framgångsrika spelare i den Schweiziska ligan, NLA. Efter att ha spenderat fem säsonger i nordamerika bestämde sig Nilsson 2010 för att vända hem till Europa igen, först blev det spel i KHL-laget Salavat Yulaev Ufa men efter fyra säsonger i Ryssland blev det en ny flytt. Den här gången föll valet på Zürichlaget Lions och där har han verkligen lyckats, de två senaste säsongerna har 32-åringen öst in poäng (103 på 94 grundseriematcher) och i våras tog han plats i ligans All-star lag. Känslan är att Nilsson inte är så intresserad av att spela i landslaget men ett olympiskt spel kanske kan få honom att ändra sig?
 
Viktor Stålberg (Zug, Schweiz)
På grund av NHL:s förbud mot att låta "sina" spelare delta i OS har många stjärnor valt att bege sig till Europa. En av dessa är Viktor Stålberg som senast kommer från spel i Ottawa men som tidigare representerat lag som New York Rangers och Chicago (som han vann Stanley Cup med säsongen 12/13). 31-åringen valde 2006 att ta vägen via collegehockeyn till AHL och säsongen 2009/10 fick han tillslut göra debut i världens bästa liga med Toronto, ett lag han skulle spela 40 matcher och noteras för 14 poäng. Det är svårt att veta vilken klass forwarden kommer hålla i NLA men han borde lyckas bra, till sin hjälp har han landsmännen Carl Klingberg och Philip Rondahl som också spelar i Zug. 
 
Linus Klasen (Lugano, Schweiz)
31-åringen från Huddinge rankas som en av svensk hockeys mest underhållande, något som publiken i Pista Resega (Luganos hemmaarena) säkerligen håller med om. Forwarden lämnade Södertälje för spel i Nashville 2010 men det blev bara fyra matcher i världens bästa liga innan han blev nedskickad till farmarligan och sedan vände han hem till Sverige igen. Efter att ha spenderat en säsong i Hockeyallsvenskan med Malmö flyttade han norrut till Luleå och samtidigt slog han sig även in i landslaget. Efter två lyckade säsonger i SHL begav sig forwarden söderut och valet föll på just Lugano där han varit en av nyckelspelarna de tre senaste säsongerna. Den gångna säsongen vann han ligans assistliga och man kommer vara väldigt beroende av Stockholmaren även den här vintern. 
 
Dennis Everberg (Avangard Omsk, Ryssland)
Numera kryllar KHL av svenska spelare, en av dem som valt att flytta österut inför den här säsongen är Dennis Everberg, som gjorde succé i Växjö förra säsongen. 25-åringen slog igenom med dunder och brak säsongen 14/15 när han tog steget från Hockeyallsvenskan rätt in i NHL-laget Colorado, under debutsäsongen stod han för 12 poäng på 55 matcher. Säsongen som följde resulterade bara i drygt dussintalet matcher i världens bästa liga, det blev istället mer spel i farmarligan vilket gjorde att svenska klubbars chans att värva honom ökade. Valet föll på Växjö och där gjorde han som sagt succé, det blev 17 mål i grundserien och även om slutspelet inte blev lika lyckat tog han plats i VM-truppen och fick avsluta säsongen med att ta guld. En fin vinter i Ryssland borde ge honom en god chans att få representera sitt land även i OS. 25-åringen har inlett säsongen med att göra två poäng på de inledande sex omgångarna. 
 
Lars Johansson (CSKA Moskva, Ryssland)
Det finns massor av duktiga målvakter som slåss om ett par platser i landslaget, en av doldisarna i sammanhanget hittar vi i den ryska huvudstaden. Johansson har inte spelat en enda A-landskamp men han har flera bra SHL-säsonger bakom sig och i vintras gjorde han bra ifrån sig i AHL. För ett par månader sedan värvades han till den ryska storklubben där han ett gäng toppspelare, bland annat Ilya Sorokin som rankas som en av Rysslands bästa målvakter. 30-åringen från Avesta har dock fått chansen att spela ett par matcher under inledningen av säsongen vilket resulterat i en räddningsprocent som tar honom till en tredjeplats i målvaktsligan. Johansson är en riktig underdog i kampen om en landslagsplats men jag tycker ändå att vi ska hålla ett extra öga på honom den här säsongen. 
 
Staffan Kronwall (Lokomotiv Yaroslavl, Ryssland)
Rutinerad back som gör sin sjunde säsong i KHL, och sin tredje som lagkapten i Yaroslavl. 34-åringen har blivit en trogen landslagsspelare de senaste åren och tog bland annat plats i VM-truppen 2013 då det blev guld på hemmaplan. Han har testat lyckan i NHL men där gick det inte så bra och karriären tog verkligen fart i och med flytten till Severstal Cherepovets 2011. Stockholmaren har inlett säsongen med att göra sju poäng på sex matcher och han ligger delad etta i KHL:s assistliga. Om han är motiverad så är chansen stor att vi får se Kronwall i Sydkorea om några månader. 
 
Linus Omark (Salavat Yulaev Ufa, Ryssland)
Här har vi en av europas mest underhållande spelare, när han är på rätt humör. Omark slog igenom hemma i Luleå när han gjorde 23 grundseriemål och totalt 60 poäng säsongen 08/09, något som gjorde att Dynamo Moskva värvade honom. Även i Moskva skulle det gå bra men efter en säsong flyttade han igen, den här gången till Edmonton Oilers. Tiden i NHL var inte helt lyckad men forwarden stod för ett gäng drömmål på sina 79 matcher i ligan innan han flyttade tillbaka till Europa. Säsongen 14/15 spenderades i Jokerit men sedan flyttade han till Salavat och där har 30-åringen gjort succé. Omark har spelat i de två senaste VM-turneringarna och en ny lyckad vinter i KHL borde innebära en plats i OS-truppen - även om konkurrensen är väldigt hård. 
 
Jhonas Enroth (Dinamo Minsk, Vitryssland)
Efter nio säsonger i NHL är det dags för 29-åringen från Huddinge att testa lyckan i KHL, där det något oväntat blir spel i Minsk. Förra säsongen inleddes med spel i World Cup men sedan gick det tyngre, det blev bara sex matcher i Toronto innan det blev en flytt till Anaheim där han snabbt flyttades ner till farmarlaget. Känslan är att Enroth är väldigt revanschsugen och även om säsongen inte har inletts lysande så lär han vara en av spelarna som förbundskaptenen håller extra koll på under vintern. 
 
Tror du att vi får se några av de här spelarna i Sydkorea om några månader?