Kalmar klara för Hockeyettan

Efter några dagars väntan står det klart. Kalmar spelar i Hockeyettan säsongen 2018/19. 
 
Redan inför kvalserien snackades det om att Kalmar skulle vara med och slåss om den där åtråvärda förstaplatsen vilket skulle innebära ett avancemang men motståndet var hårt. HA74 och Grästorp ville inte förlora sin status som Hockeyettanlag och Mörrum kändes också som en het kandidat. Trots det stod det tidigt klart att Kalmar var det bästa laget, man inledde kvalspelet med att besegra Olofström på bortaplan (2-6) och sedan rullade det på. I torsdags slog man Grästorp med 4-0 och lagets supportrar var redo att jubla men eftersom Mörrum vann sin match så fick firandet vänta. 
 
Idag tog sig laget an Borås på bortaplan och där var det inget snack, efter ungefär elva minuters spel tog man ledningen genom Linus Dahlstedt och i andra perioden stod gästerna för ytterligare tre mål. Då var segern mer eller mindre säkrad men man fortsatte att skapa chanser och de knappt 400 i Borås ishall fick se Jarkko Oikarinen spika slutresultatet till 0-6 när det återstod knappt fem minuter av matchen. Trots de stora siffrorna kunde matchen mycket väl ha slutat annorlunda, Borås hade också sina chanser men Antti Leskinen räddade alla 28 skott som kom emot honom och Kalmarmålvakten håller därmed nollan för andra matchen i rad.  
 
MATCHFAKTA
Borås - Kalmar: 0-6 (0-1,0-3,0-2)
0-1, Linus Dahlstedt (Kellman)
0-2, Jarkko Hattunen (Styf, Kellman)
0-3, David Algulin (Bradford)
0-4, Jimmie Svensson (Oikarinen, Crus-Rydberg)
0-5, Jimmie Svensson (Styf, Crus-Rydberg)
0-6, Jarkko Oikarinen (Crus-Rydberg, Persson)
Skott: 28-30
Utvisningsminuter: 4-2
Publik: 373 (Borås ishall)
 
Linus Dahlstedt och Martin Åkesson har varit med från resan till division 3 till Hockeyettan. 
Foto: Tove Dolff 
 
Det känns helt rättvist att just Kalmar får fira ett avancemang, man har en väldigt stark och bred trupp där många spelare kan kliva fram. Man stod för fina insatser redan i grundserien och sedan var man bra i både alltvåan och playoffspelet till kvalserien, väl där har man öst in mål samtidigt som försvarsspelet fungerat på ett bra sätt. Det känns dessutom som att man har lyckats med sina värvningar, både inför säsongen och under densamma. I slutet av Januari förstärktes en redan stark trupp med Mikko Mänistö och inte minst Jarkko Hattunen som varit en av lagets främsta nu under kvalspelet. 
 
Sedan får vi inte glömma bort spelare som varit med under en längre period, bland annat backklippan Martin Åkesson som varit en av lagets bästa spelare sedan ankomsten från Nybro. 28-åringen har inte spelat så mycket den här säsongen men under kvalserien har han klivit in och visat hur skicklig han är, där har man en spelare att bygga sin defensiv runt. Även Linus Dahlstedt har stor del i klubbens framgångsrika marsch genom seriesystemet, forwarden öste in poäng i "trean" och verkar ha prickat formtoppen perfekt. Under kvalspelet har 22-åringen gjort hela 19 poäng vilket är bäst i den södra kvalserien och även där har vi en spelare som man borde hålla hårt i.
Det känns helt fantastiskt. Det är så sjukt roligt att lira i enklubb som satsar år efter år! Nu ska det firas så sjukt mycket, säger Dahlstedt till bloggen strax efter slutsignalen. 
 
Avslutningsvis kan vi även passa på att gratulera Segeltorp, dagens seger mot Nacka gör att man har ett ointagligt försprång och laget är därmed också klara för Hockeyettan. För dem blir det förmodligen spel i den östra serien medans det mesta talar för att vi får se Kalmar i den, väldigt tuffa, södra serien. I väster får vi fortsätta att vänta på ett avgörande, inför den avslutande omgången har Surahammar och Malung chansen att knipa förstaplatsen men överst i tabellen finns Arboga vars målskillnad kan visa sig bli helt avgörande.