Nu ska det avgöras

Idag är dags för den sista omgången i kvalet till Hockeyettan. 
 
Redan för ett bra tag sedan stod det klart att Kiruna AIF skulle ta steget upp i "ettan", kvalspelet mot Kovland blev egentligen aldrig spännande och efter 2-0 i matcher kunde man tillslut fira. Även i den östra serien är det redan klart vilket lag som ska spela i Hockeyettan nästa säsong, där har Segeltorp presterat mest och även om de har en match kvar att spela så är avancemanget säkrat. I laget hittar vi profiler som den tidigare stortalangen Gustav Björklund (som gjorde fler poäng i U18-VM än Filip Forsberg) och inte minst Erik Rosén som visat att han fortfarande är en väldigt bra spelare när han får vara skadefri. 
 
I söder har Kalmar också säkrat en plats i Hockeyettan och där verkar man ha siktet inställt på högre mål. Trots att man fortfarande har en match kvar att spela har man redan börjat planera hur man ska prestera nästa säsong. Man vill inte bli en anonym nykomling som får kämpa i botten hela vintern. 
De som känner oss i Kalmar HC vet om att vi inte bara kommer sikta på att hänga kvar. Vi vill skapa förutsättningar för en vettig placering i ettan och redan i dag hade nog laget klarat sig ganska så bra, säger ordföranden Tobias Johansson till 24Kalmar. 
 
Att de här lagen ska spela i Hockeyettan är som sagt var redan bestämt men det är fortfarande oklart vilket lag som ska knipa den åtråvärda förstaplatsen i den västra kvalserien. Inför kvällens omgång, den sista, har tre lag chansen att lyckas. Det laget som egentligen har minst chans kvar är Surahammar, laget måste ta tre poäng mot Åmål och samtidigt fullständigt ösa in mål. Det känns som man kan få svårt att lyckas med det. Samtidigt vet man inte om en andraplats kan räcka till Hockeyettan, ibland kan lag tvingas dra sig ur en serie och då kan de bästa tvåorna (och ibland mer än så) få chansen från en kvalserie. 
 
Arboga är laget med mest att förlora, inför kvällens match mot Malung toppar man tabellen en poäng före just kvällens motståndare. Att Malung är så pass bra med att man faktiskt har chans att ta sig till Hockeyettan får ses som en stor skräll, så sent som 2015 spelade man i division 3 och förra säsongen misslyckades man med att nå kvalserien. I doldislaget har man dock ett par väldigt skickliga spelare som håller hög klass, inte minst Jonas Kapla, som spelat allsvensk hockey med Bofors och som gjort 201 poäng i Hockeyettan. Då blev Oppsala en för stor utmaning i playoff två. Känslan är att Arboga ska kunna knyta ihop säcken, man brukar vara bra på hemmaplan och har på pappret ett bättre lag än Malung. 
 
KVÄLLENS MATCHER I VÄSTRA KVALSERIEN
Munkfors - Skedevi/Säter
Surahammar - Åmål
Arboga - Malung 
 
Hur tror du det går i kvällens matcher?