Dagen D

Onsdagen den 20:e februari blir en viktig dag för många i Hockeyallsvenskan. 
 
Grundserien kan ibland kännas ganska lång och meningslös, vissa lag rycker ifrån och spänningen försvinner men den här vintern har varit väldigt jämn och med sex omgångar kvar att spela har de flesta lagen något att spela om. I det här inlägget tänkte jag ta en titt på hur viktiga kvällens matcher är för lagen som spelar. 
 
AIK - Västervik
Det mesta har gått AIK:s väg den här säsongen men i den senaste omgången föll man mot Oskarshamn och nu har man bara en poäng mer än trean Leksand. Kvällens match borde vara en given trepoängare men gästerna från småland har väldigt mycket att spela för. Västervik har fått känna att den andra säsongen i serien är betydligt tuffare än den första och nu är risken stor att man kommer tvingas kvala för att hålla sig kvar. VIK ligger tolva i tabellen och har bara en poäng mer än nästjumbon samtidigt som det är fyra poäng ner till sistaplatsen. Lägg därtill att seriens två främsta lag står för motståndet i de två kommande matcherna. Läget ser tufft ut för Roger Forsberg och co. 
TIPS: AIK vinner matchen. 
 
Timrå - Oskarshamn 
Timrå är ett av få lag som sitter i en rätt behaglig sits, inför kvällens möte med Oskarshamn har man nio poäng ner till tredjeplatsen och med en god form i ryggen kan man vara relativt säkra på att behålla sin förstaplats. Laget har varit stabilast i serien och chansen att nå SHL känns faktiskt ganska god. För Oskarshamns del ser läget lite allvarigare ut, just nu är man åtta och på säker mark men man har bara en poäng mer än nian och det är svårt att veta hur det står till med formen. Även om Oskarshamn förlorat några matcher den senaste tiden så brukar man ha en förmåga att åtminstone få med sig en poäng från matcherna. Det kan bli avgörande när det drar ihop sig. 
TIPS: Hemmalaget är för starka. Tre nya poäng till serieledarna. 
 
IK Pantern - Björklöven 
För ett par veckor sedan skulle jag säga att Pantern kunde vara säkra på en topp-5 placering men sedan dess har man tappat ett flertal av sina bästa spelare och plötsligt känns det som man kan bli indragna i streckstriden. Det positiva är att man har kommer få möta många lag som finns längre ner i tabellen och man borde ha goda chanser att skrapa ihop tillräckligt många poäng för att hålla sig bland de åtta främsta. I Björklövenlägret kan man inte vara riktigt lika säkra på det, man är bara två poäng från niondeplatsen och kommer senast från en förlust på hemmaplan. Det är annars just hemmaspelet som ska vara deras främsta styrka. Blir det förlust ikväll finns risken att man ramlar under strecket. 
TIPS: Björklöven åker hem med vinsten. 
 
Kan en formstark Viktor Hertzberg få fart på Almtuna?
Foto: Johnny Anderson
 
Almtuna - Leksand 
Uppsalalaget har varit en positiv överraskning den här säsongen men på slutet har det gått lite tyngre och trots sin femteplats kan man inte vara säkra på att säsongen fortsätter även efter grundserien. Inför kvällens match har man bara fyra poäng till godo på tabellnian och det känns som att pressen plötsligt ökat. För Leksands del kan man vara säkra på fortsatt spel efter grundserien men de har siktet högre ställt, man vill nå den allsvenska finalen. I nuläget är man trea och har en poäng till andraplatsen så chansen finns utan tvekan men då gäller det att man håller en hög och jämn nivå resten av grundserien. Känslan är att man nog kommer få nöja sig med sin tredjeplats. 
TIPS: Gästerna åker hem med åtminstone två poäng. 
 
Vita Hästen - Troja/Ljungby
I Himmelstalundshallen hittar vi två lag med mycket att spela om. Hemmalaget var ett tag nere i en rejäl svacka men tränarbytet tycks ha fått fart på spelet och just nu är man faktiskt ett av seriens formstarkaste lag. Trots det är man fortfarande under strecket och jag har en känsla av att lagets supportrar mer eller mindre kräver poäng i kvällens match. För gästernas del är chansen att nå en topp-8 placering ganska liten, istället får man kämpa för att undvika kvalspel. Just nu är nykomlingen bara två poäng från 13:e platsen och det kan mycket väl avgöras den andre mars då man möter just nästjumbon Tingsryd. 
TIPS: Vita Hästen tar tre poäng. Uddamålsvinst med sent avgörande?
 
Tingsryd - BIK Karlskoga
Här har vi kvällens största ångestmöte. Lag 13 och 14 möter varandra och de tre poäng som finns att spela om är extremt viktiga. Gästerna var ett tag uträknade men man har fått ordning på spelet hoppet om att undvika kvalspel har plötsligt tänts för Niklas Czarnecki och de övriga i laget. För Tingsryds del ser det lite tyngre ut, man har visserligen fyra poäng till godo på BIK men formen är svag och nu har man ställt hoppet till Markus Åkerblom som tagit över tränarsysslan. 
TIPS: Motivation slår klass. Gästerna vinner.  
 
Hur tror du det kommer gå i kvällens matcher? Vilka får spela i den allsvenska finalen och vilka två lag tvingas kvala för att behålla sin allsvenska status?