En riktig laginsats

Det är inget snack om saken. Sverige har plantskolan nummer ett när det kommer till hockey. 
 
Hold your horses, alla kanadensare. Jag menar naturligtvis sett till storleken på landet. De senaste åren har allt fler svenska spelare draftats av NHL-klubbar och känslan är att de börjar få lättare att slå sig in i sina respektive klubbar. Under hösten har bland annat Jesper Bratt visat att man kan komma väldigt långt om man är skolad bra och samtidigt har en hel del talang, att gå från Hockeyallsvenskan rätt in i New Jersey är minst sagt imponerande. 
 
I årets JVM-turnering har Sverige skickat ett väldigt talangfullt lag där det snackas mest om Rasmus Dahlin, Frölundabacken som tippas gå först av alla i nästa sommars draft. Trots att Dahlin fått mest uppmärksamhet så är det laget i helhet som tagit sig hela vägen till finalen. I semifinalen klev bland annat Axel Jonsson Fjällby fram och satte ett snyggt boxplaymål, han är en av flera spelare som verkligen tagit för sig under turneringen. 
 
Alexander Nylander har, likt Dahlin, fått högt ställda krav på sig men jag tycker inte riktigt att han har motsvarat dem, han har dock haft en ganska problematisk säsong vilket kan vara en anledning till det. Nu väntar en final mot antingen Tjeckien eller Kanada (när den här texten skrivs är den semifinalen inte spelad) och då gäller det att de tilltänkta stjärnorna också kliver fram och tar för sig. Hittills har det varit laget som imponerat mest. 
 
3 nyckelspelare inför finalen
1) Filip Gustavsson, målvakt
Inför turneringen kändes det inte som att småkronorna hade någon potentiell vägg i målet men Gustavsson har spelat bra och måste fortsätta i samma stil om det ska bli en lyckad final. 
2) Elias Pettersson, forward
En av SHL:s bästa visar sig även vara en av den här turneringens främsta. Superlöftet stod för mål i semifinalen och fortsätter visa att han faktiskt skulle kunna vara ett namn för den kommande OS-truppen. 
3) Rasmus Dahlin, back
Det är klart att Frölundas jättetalang får en viktig roll även i finalen. Redan förra säsongen tog han plats i JVM-truppen men han är mycket bättre nu och det lär sitta ett helt gäng NHL-scouter och följa honom under finalen. Klarar han att hålla huvudet kallt även när det gäller som mest?