OS

Ett annorlunda OS

För ett par dagar sedan tog Damkronorna ut sin trupp till OS och idag var det herrarnas tur. 
 
Jag måste erkänna att jag inte känner någon vidare OS-pepp när det kommer till hockey, i och med NHL's bojkott saknas de största stjärnorna och de bästa spelarna vilket är väldigt tråkigt. Nu får man istället se samma spelare som under de små turneringarna under hela året, det blir med andra ord inte en speciell turnering (även om ett OS alltid smäller lite högre). Eftersom det saknas NHL-spelare så fylls truppen med en mängd spelare som aldrig varit med i sammanhanget, det är faktiskt bara målvakten Jhonas Enroth som varit med i ett olympiskt spel. 
 
Om vi ska lyfta fram några spelare i truppen är det svårt att inte nämna Rasmus Dahlin, Frölundabacken rankas som en av hela världens största talanger och om inget oväntat händer lär 17-åringen draftas först av alla i sommar. Det ska bli väldigt intressant att se hur stort förtroende han kommer få, och framför allt hur mycket han kan ta för sig nu när han ska möta många av Europas bästa spelare. En annan spelare som det är värt att titta lite extra på är Linus Omark. Den tekniske forwarden lyckades aldrig full ut i NHL men i KHL går det bättre och där är han faktiskt främste svensk genom tiderna, sett till poängskörden. Under inledningen av säsongen har han dock inte imponerat i den gulblå tröjan så det är upp till bevis i Sydkorea. 
 
Tre spelare som får en viktig roll i turneringen är Oscar Möller, Pär Lindholm och inte minst Joakim Lindström. Trion har öst in poäng (114) i Skellefteå under första halvan av säsongen och förväntas få mycket speltid tillsammans även i Tre Kronor. Om det ska bli ett lyckat OS gäller det att den här kedjan producerar även i landslaget. Avslutningsvis kan vi passa på att gratulera Joel Lundqvist, Viktor Fasth och Staffan Kronwall som får göra OS-debut efter att ha passerat 35 år. Det kunde de nog inte drömma om för ett par år sedan då NHL-spelarna fortfarande var aktuella. 
 
Men när en trupp presenteras är det svårt att inte tänka på spelare som inte tog plats, trots att de är väldigt duktiga. Jag tänker speciellt på två offensivt väldigt skickliga lirare som tillhört toppen av SHL. Den första är Färjestads Johan Ryno, som leder SHL:s assistliga och som är en stor anledning till varför laget gått så bra under inledningen av säsongen. Han är dessutom center och på den positionen verkar man bara ha tre spelare. En annan center som skulle kunna vara värd en plats i truppen är Elias Pettersson, den Vancouver-draftade talangen som briljerat i Växjö under vintern. 19-åringen har debuterat  A-landslaget under säsongen och var en av Småkronornas främsta när laget tog VM-silver, även om han inte hade fått en nyckelroll tror jag att talangen skulle kunna göra mer nytta än åtminstone ett par andra uttagna spelare i Grönborgs trupp. 
 
MÅLVAKTER 
1. Jhonas Enroth
30. Viktor Fasth
35. Magnus Hellberg
BACKAR
4. Staffan Kronwall
5. Mikael Wikstrand
6. Patrik Hersey
8. Johan Fransson 
15. Simon Bertilsson
26. Rasmus Dahlin
29. Erik Gustafsson
51. Jonas Ahnelöv
FORWARDS
10. Joakim Lindström
12. Fredrik Pettersson
17. Pär Lindholm
18. Dennis Everberg
20. Joel Lundqvist
22. Alexander Pettersson
25. Viktor Stålberg
28. Dick Axelsson
45. Oscar Möller
48. Carl Klingberg
58. Anton Lander
67. Linus Omark 
 
Vad tycker du om truppen? Saknar du någon spelare?