OS

Medaljläge?

De olympiska spelen närmar sig med stormsteg. 
 
Snart är vi inne i februari månad och det betyder att det börjar bli dags för många länder att skicka iväg sina främsta vinteridrottare till Sydkorea. En av sporterna man tävlar i är ju som bekant hockey men det som är lite ovanligt är att NHL nobbat spelen vilket innebär att Rickard Grönborg fått förlita sig på spelare i europa. I det här inlägget tänkte jag ta en titt på hur några av de topptippade lagens trupper ser ut, och hur stor chansen att ta en medalj faktiskt är. 
 
GULDFAVORITEN - Ryssland (Olympic Athlets from Russia)
Senaste OS: kvartsfinal
Senaste medaljen: Brons (2002)
Största stjärnan: Pavel Datsyuk (SKA St Petersburg)
Andra profiler i laget: Ilya Kovalchuk (SKA St Petersburg), Vadim Shipachyov (SKA St Petersburg) & Nikita Gusev (SKA St Petersburg)
Kommentar: Ryssland får inte tävla under sin egna flagga eftersom landet dopat många av sina idrottare. Trots det är man med och tävlar under den olympiska flaggan. Truppen ser väldigt stark ut eftersom flera riktigt meriterade spelare valt att lämna NHL för spel i KHL, vi hittar bland annat Pavel Datsyuk som spelat över 900 matcher i Detroit och Ilya Kovalchuk som gjort 816 poäng på lika många matcher i världens bästa liga. Känslan är att det ryska laget blir väldigt svårslaget och den här gången får man faktiskt gälla som favorit. Det är noterbart att hela 14 spelare håller till i SKA St Petersburg.  
 
UTMANAREN - Kanada 
Senaste OS: Guld 
Senaste medaljen: Guld (2014)
Största stjärnan: Derek Roy (Linköping)
Andra profiler i laget: Chris Lee (Metallurg Magnitogorsk), René Bourque (Djurgården) & Chris Kelly (Belleville Senators)
Kommentar: De flesta av Kanadas främsta spelare håller som bekant till i NHL men de senaste åren har några riktigt rutinerade spelare flyttat till Europa och det kan rädda en medalj i årets OS. I Linköping hittar vi Derek Roy som spelat över 700 NHL-matcher i klubbar som Boston & Nashville. En annan spelaren som får en viktig roll hittar vi på backsidan, Chris Lee har slagit igenom på äldre dagar och de senaste åren har han varit en av KHL:s främsta offensiva backar. Den här säsongen har dock varit lite tyngre så det är oklart hur 37-åringens form är. Även om Kanada inte är lika stor förhandsfavorit som de senaste gångerna så får man nog räkna lönnlöven som en het medaljkandidat. 
 
 Blir det ryskt jubel i Sydkorea?
 
OUTSIDERN - Sverige 
Senaste OS: Silver
Senaste medaljen: Silver (2004)
Största stjärnan: Joakim Lindström (Skellefteå)
Andra profiler i laget: Dick Axelsson (Färjestad), Linus Omark (Salavat Yulaev Ufa) & Rasmus Dahlin (Frölunda)
Kommentar: Visst är det tråkigt att vi inte får se landets bästa spelare i den gula landslagströjan men chansen att lyckas finns ändå. Sverige har ett spelskickligt lag med en hel del spelare som håller bra klass i KHL och jag skulle säga att man är lika starka nu jämfört med för fyra år sedan (sett till hur de andra lagen ställer upp). De flestas ögon kommer riktas mot Rasmus Dahlin, 17-åringen är en av världens största talanger och tippas väljas först av alla i den kommande sommarens NHL-draft. Nu ska han få testas mot ett motstånd tuffare de han tidigare spelat mot. Är han redo för det? 
 
Bakom dessa tre länder får USA kännas som den största medaljkandidaten, man har ett bra lag på pappret och vi hittar några bekanta ansikten i form av bland annat Ryan Gunderson, Chad Billins & Broc Little. På backsidan kan det vara värt att lyfta fram James Wisniewski som spelat i klubbar som Chicago och Columbus men som numera håller till i den tyska andraligan. Klarar han att steppa upp nu när motståndet blir tuffare? USA väljer att plocka in sju spelare från andra nordamerikanska ligor än NHL, främst från collegeligan NCAA men även KHL där de hittat den tidigare Modo-spelaren Bobby Butler. Laget ser lite spretigt ut men får man ihop alla kan det mycket väl bli medalj för jänkarna. 
 
Om vi ska lyfta fram några speciella spelare så skulle det vara Slovakiens Ladislav Nagy (som spelat i klubbar som Phoenix & Dallas), han är en av få "stjärnor" i den slovakiska truppen. Även Tjeckien har ett ganska anonymt lag men man har kvar en av sina rutinerade spelare, Patrik Erat. 36-åringen debuterade i NHL redan 2001 och kan nu se fram emot sitt fjärde OS. I Finland hittar vi den gamle Timråspelaren Mika Pyörälä, mellan 2007-09 briljerade han i laget men de senaste åren har inte varit lika roliga och första halvan av säsongen i Bern har inte direkt imponerat. 
 
I Tyskland känns den tidigare San José-spelaren Marcel Goc som den stora (och kanske enda) stjärnan medan målvakten Jonas Hiller får ha samma roll i Schweiz. 35-åringen har spelat nio säsonger i NHL och är en av få (6) spelare i laget som har ett förlutet i världens bästa liga. Vi avrundar med att ta en liten titt på Sverige 2, eller Norge som de egentligen heter. Den här gången har vårat västra grannland med sig en hel del bekanta ansikten, hela åtta spelare håller till i antingen SHL eller Hockeyallsvenskan så det känns nästan som att ha ett extra svenskt lag i turneringen. 
 
Hur tror du det kommer gå i OS?