Profil till Hockeyettan

En meriterad spelare är tillbaka i svensk hockey. 
 
Jag är långt ifrån först på bollen, eller rättare sagt pucken, när det kommer till nyheten att en riktig profil är tillbaka på svensk mark. Det handlar hur som helst om forwarden Pavel Brendl som är klar för spel i Wings, som just nu gör sig redo för spel i fortsättningsserien. 
Även om Pavel blivit äldre och trappat ned så är han en mycket skicklig och sevärd spelare. Det lär inte finnas någon spelare i hela serien som har ett så bra spelsinne och ett så hårt skott som Pavel, säger sportchefen Björn Lidström till klubbens hemsida. 
 
Precis som Lidström säger har Brendl sina bästa dagar som spelare bakom sig men han ansluter ändå till laget med en imponerande karriär i ryggsäcken. 36-åringen lämnade Tjeckien för spel i juniorligan WHL inför säsongen 1998/99 och där blev det direkt succé i Calgary Hitmen. Efter att ha gjort hela 134 poäng på 68 grundseriematcher draftades jättetalangen av New York Rangers, före andra framtida tjeckiska storspelare som Martin Havlat och Martin Erat. Debuten i NHL skulle dock ske i Philadelphia där Brendl fick spela åtta grundseriematcher följt av två slutspelsmatcher säsongen 01/02, som annars mestadels spenderades i farmarligan där han stod för 37 poäng på 64 matcher. 
 
Säsongerna som följde blev ganska röriga för tjecken, det skulle bli totalt 52 matcher i Philadelphia innan flytten till Carolina men även där skulle han få svårt att slå sig in och lockouten 2004 kom därför ganska lägligt. Efter en säsong med spel hemma i Europa var Brendl tillbaka i Nordamerika för att testa lyckan men det skulle bara bli två inhopp i Phoenix följt av drygt 50 AHL-matcher innan han gav upp NHL-drömmen för gott. 
 
                                              
 
Forwardens olycka skulle bli svensk hockeys lycka, för Mora såg potentialen i den tidigare supertalangen och värvade honom inför säsongen 2006/07. Det blev succé med 57 grundseriepoäng och en A-landslagsdebut som följd, vilket senare gjorde att Brynäs värvade honom. Även i Gävle skulle han lyckas leverera, det blev 31 mål i grundserien men man tvingades ändå kvala sig kvar och efter bara en säsong i Brynäströjan flyttade Brendl vidare. 
 
Karriären fortsatte i KHL och senare även den finska ligan innan han flyttade hem till Tjeckien igen. Säsongen 2013/14 avslutades dock i Tyskland och sedan beslöt sig forwarden för att testa lyckan i Slovakien där han stod för 62 poäng på 89 matcher fram till våren 2016. Förra säsongen blev det inget spel men nu är 36-åringen alltså redo att dra på sig skridskorna igen. Första matchen ser ut att bli på söndag då Wings tar sig an Hammarby. Långt ifrån miljonkontrakt och stjärnglansen i NHL.