0

Nykomlingskollen - del 1

Vi inleder veckan med att ta en titt på en av de nya bekantskaperna i Hockeyettan. 
 
Till hösten dyker en hel del nya lag upp i serien, allt från klassiska Troja-Ljungby till den kaxiga uppstickaren Kalmar. I det här inlägget blir det dock fokus på ett annat lag, nämligen Kiruna AIF. De är, precis som Troja, en klassisk förening men de senaste åren har man fått stå i Kiruna IF:s skugga. Det här kan bli säsongen då det blir ändring på den saken. 
 
Vi backar bandet till 60-talet. Hockeyn i Kiruna blomstrade och det var till stor del tack varje AIF. I laget fanns en lovande spelare vid namn Tord Lundström, som senare skulle vinna mängder med SM-guld men även testa lyckan i NHL med Detroit. Med honom i laget lyckades Kiruna bra och under de kommande åren skulle klubben lyckas få fram fler framtida storspelare. 1967 debuterade Börje Salming i klubbens A-lag, under samma period spelade även storebrodern Stig i laget och några år senare slog sig Göte Wälitalo (som senare blev svensk mästare med Björklöven) in i laget. Även om klubben aldrig nådde några riktigt stora framgångar så var intresset stort och Kiruna räknades som en riktig hockeystad. 
 
Under 60-80 talet var Kiruna en av landets hetaste hockeystäder. 
 
 
Sedan dess har det sett annorlunda ut, AIF hade många säsonger på en hög nivå men under slutet av 80-talet slogs föreningen ihop med IFK Kiruna och "Team Kiruna" skapades. Något som var långt ifrån populärt. AIF räknades som arbetarnas lag medan IFK var tjänstemännens klubb och både spelare och supportrar stod en bra bit ifrån varandra. Där såg sagan om Kiruna AIF ut att sluta men för några år sedan startades klubben upp på nytt och 2016 tog man steget upp i Hockeytvåan. I vintras vann man grundserien i överlägsen stil och i kvalet mot Kovland fortsatte man att briljera. Avancemanget var klart. 
 
Att klubben nu är i Hockeyettan gör att man plötsligt får konkurrera med Kiruna IF, en klubb som är en utveckling av "Team Kiruna" som lades ner 2007. Trots att inga spelare finns kvar från klubbarnas storhetstid så finns det en hel del rivalitet som gör att vinterns derbyn kommer vara de hetaste i hela serien. Den här gången kan inte AIF förlita sig på "stygge Stigge" eller brorsan Börje, nu får nya hjältar kliva fram. Förra säsongen öste Viktor Mikko in poäng och man hoppas att han ska kunna göra det även i Hockeyettan. Man hoppas även att Oscar Fredriksson än en gång ska visa vilken hög nivå han kan hålla. Forwarden har Kiruna AIF som moderklubb men har tidigare spelat i Kiruna IF så höstens matcher kommer nog bli extra speciella för honom. 
 
Sett till hur truppen ser ut i nuläget borde nykomlingarna ha goda chanser att lyckas, man har även ett bra intresse kring laget och kommer säkerligen locka en hel del publik som gör att klubbens ekonomi blir allt starkare. Något som annars kan vara ett problem för föreningar uppe i norr där avstånden är så stora. Huvudmålet borde naturligtvis vara att hålla sig kvar men det kommer vara minst lika viktigt att vinna slaget om Kiruna. Gör man det kan lagets spelare och supportrar gå runt i staden med ett högt huvud.