Inför kvalserien - Västerås

Ikväll drar kvalserien igång men det finns fortfarande två lag att ta en extra titt på. 
 
När det här inlägget skrivs är det knappt sex timmar kvar innan pucken släpps i kvalseriens första omgång, där kan vi direkt se fram emot några väldigt intressanta matcher. Västerås äventyr startar uppe i Piteå och det kan mycket väl bli en knepig inledning på en kvalserie fylld med utmaningar. Västerås är annars ett lag som har haft rätt höga förväntningar på sig, man spelade allsvensk hockey förra säsongen och många har räknat med att man bara ska vara i Hockeyettan en vinter och sedan vända tillbaka till eliten igen. Riktigt så lätt blir det nog inte. 
 
Visst har Västerås chansen att knipa en av topplatserna men man är långt ifrån en favorit, årets kvalserie känns väldigt öppen och man skulle kunna sluta sist lika väl som först. I grundserien vann laget men i allettan fick man nöja sig med en tredjeplats, bakom två andra lag (Borlänge & Piteå) som också är med i kvalserien. Säsongen fortsatte sedan med spel i playoff 2 där Mariestad besegrades med 2-1 i matcher innan man vann med samma siffror mot Kristianstad. Formen verkar det därmed inte vara något större fel på. 
 
För att lyckas i en kvalserie gäller det att ha en skicklig målvakt och det har verkligen Västerås, Marcus Dahlbom har varit en av Hockeyettans främsta burväktare den här säsongen och han är utan tvekan en av lagets viktigaste spelare. På backsidan har man en rutinerad duo i Morgan Hassel & Kenny Källström men vi får inte glömma bort Jimmie Jansson som gjort en väldigt fin säsong. 
 
I offensiven kryllar det av skickliga spelare, man har ett helt gäng spelare som är vana att leda lagets offensiv och den här säsongen är det trotjänaren Fredrik Johansson som gjort det bäst (om man bara ser till poängskörden). 34-åringen valde att följa med laget ner i Hockeyettan och hans 12:e säsong i klubben är även en av de bästa, han har aldrig gjort mer poäng under en och samma seniorsäsong och under playoffspelet skrapade han ihop fem poäng på sex matcher. Han är dessutom en bra ledarfigur och en spelare som man ska kunna luta sig mot nu när det kommer storma lite extra kring laget. 
 
Niclas Lehmann skadades i en uppmärksamad match mot Boden men verkar närma sig spel igen, där har Västerås ett rejält sparkapital. Forwarden har stått för många fina insatser och med 32 assist på 37 matcher är han lagets främste framspelare. Nu är det viktigt för lagets spelare att inte tänka på hur det gick förra våren, då slutade man bara fyra i kvalserien vilket säkert satte sina spår. Den här gången gäller det att ha fokus i alla matcher och inte dippa på samma sätt som man kunde göra förra gången. Då har Västerås chansen att spela allsvensk hockey i höst. 
 
Hur tror du det kommer gå för Västerås?