Luleå tillbaka på tronen

Idag skulle det avgöras vilket lag som skulle ta hem SM-guldet.

Idag var det alltså dags, kampen mellan Luleå och Linköping skulle avgöras och det visade sig tidigt vilket lag som var starkast. Luleå inledde matchen på ett väldigt bra sätt, man satte bra fart på spelet och redan efter två minuters spel tog man ledningen genom Jenni Hiirikoski vars hårda och välrikta skott letade sig in i ena krysset. Målet gjorde att man plötsligt fick ett litet övertag mot LHC-keepern Florence Schelling som storspelat tidigare under finalspelet. Knappt fyra minuter senare utökades ledningen till 2-0 och i dagens andra powerplay satte Emma Nordin 3-0. Linköping lyckades få till en reducering men hemmalaget kunde ändå gå till pausvila med en positiv känsla.

I andra perioden fortsatte Luleå att spela bra, gästerna från Östergötland började flytta upp spelet men det gav stora ytor och många kontringslägen för hemmalaget och när Michelle Karvinen gjorde 5-1 (hennes andra mål i matchen) var guldet helt säkrat. Tredje perioden blev lite avslagen men när slutsignalen ljöd blev det desto festligare, Luleåspelarna kunde fira tillsammans med de drygt tre tusen supportrarna som kommit för att stötta laget och det känns som att rätt lag fick lyfta pokalen.
Det är helt overkligt, en fantastiskt känsla. Att få spela för Luleå Hockey är någonting jag är stolt över, sa Karvinen till SVT efter slutsignalen.

Och visst ska man vara stolt över att spela i Luleå. Laget vann grundserien, man tog sig till final genom att besegra Brynäs i kvarten och sedan de regerande mästarna Djurgården och man rundar sedan av säsongen med att vinna två av tre matcher mot laget som slutade tvåa i grundserien. Klart man är värdiga mästare. Linköping har gjort en väldigt fin säsong men i finalspelet blev det ändå, trots en seger, ganska tydligt att man inte riktigt kan mäta sig med Luleå.

Publik: 3475

Mycket talar för att Luleå kommer fortsätta att vara en stormakt i svensk hockey, bara två av lagets spelare är över 30 år och man har ett flertal talanger som har potential att bli väldigt duktiga. På målvaktspositionen har man Maria Omberg som hållit landslagsklass under slutspelet och man även en väldigt lovande keeper i Anna Amholt som tog VM-silver med U18-landslaget tidigare under vintern. På backsidan har man flera lovande spelare och även i offensiven finns det några talanger som kommer bli bättre för varje år som går. Lyckas man behålla spelare som Michelle Karvinen, Emma Nordin, Jenni Hiirikoski & Jennifer Wakefield har jag svårt att se hur något annat lag ska kunna putta ner Luleå från tronen. Det är faktiskt upp till bevis för klubbar som HV71, Djurgården & Modo.