0

"Vill ta steg varje år"

Idag är det dags för nästa del i "sportchefskollen". 
 
För några dagar sedan var det premiär av den nya intervjuserien där vi kollar läget med sportchefer runt om i landet. Intervjun med Väsbys Tom Tärnström verkade uppskattat så då är det lika bra att fortsätta. Den här gången tar vi oss en serie högre, i Hockeyallsvenskan hittar vi en sportchef som har ryktet av sig att vara en av de bästa när det kommer till att göra lyckade värvningar. Det handlar om Per Kenttä som går in på sin andra säsong i Oskarshamn. 
 
Om vi börjar med det mest aktuella så har ni nyligen värvat Isak Pantzare från Borlänge, hur skulle du beskriva honom som spelare?
- Isak är en spelskicklig back som har sina styrkor i skridskoåkningen, spelsinnet och passningsspelet. 
 
I nuläget har ni femton spelare med kontrakt, känns det som ni fått in den stomme man kan bygga laget kring?
- Ja, det tycker jag. Vi har en stark stomme som varit här i många år och vet hur vi vill spela och framförallt träna. Jag tänker bland annat på kedjan med Söderqvist, Engström och Engsund som är riktiga pådrivare både på och utanför plan. 
 
Sedan du kom till Oskarshamn har ni lyckats hitta guldkorn i Hockeyettan som sedan gjort väldigt bra ifrån sig, hur ser scoutingarbetet ut innan ni gör en sådan värvning?
- Först och främst försöker man se så mycket matcher som möjligt och höra sig för med människor som jobbat med spelaren ifråga. En viktig sak man får tänka på är vilken roll man har tänkt ge killen ifråga, där tror jag är nyckeln om spelaren ska kunna lyckas. 
 
 Oskarshamn ska gå in på sin 20:e raka säsong i Hockeyallsvenskan. 
Foto: Johnny Anderson 
 
Förra säsongen gjorde Marcus Björk succé och nu har han flyttat till Örebro, hur tidigt kunde du se att skulle göra bra ifrån sig?
- Svårt och säga, men jag tycker Marcus utvecklades enormt inför säsongen (under sommarhalvåret), det drivet han visade upp och han tog verkligen chansen att ge sig själv rätt förutsättningar för att lyckas. 
 
Om man lägger till din tid uppe i Asplöven så har du hunnit bli relativt rutinerad som sportchef, finns det någon värvning som du kan känna dig extra nöjd med?
- Många, framförallt är det härligt och se resorna spelarna gör. Om jag ska nämna några så tycker både Jacob Lagacé och John Henrion slog väl ut. 
 
Du har som sagt var ett förflutet i Asplöven, både som spelare och tränare. Hur gick tankarna innan du beslöt dig för att flytta ner till Oskarshamn?
- Jag kände att jag var redo för en ny utmaning och Oskarshamn presenterade en bra lösning och den vägen är det. 
 
Förra säsongen slutade laget sjua i grundserien för att sedan möta Leksand i playoff, känns det som ni kommer gå in i den här säsongen med mer förväntningar på er tack vare det?
- Självklart, vi vill ta steg varje år och etablera oss som ett topplag i HA. 
 
Nu har ni en ny huvudtränare i Håkan Åhlund, hur ser ert samarbete ut när nya spelare ska in i laget?
- Samarbetet mellan mig och tränarduon fungerar bra och vi diskuterar alltid nya spelare tillsammans, om deras roll och hur vi tror de fungerar i sättet vi vill träna och spela. 
 
Som spelare kan man ha speciella mål som man vill uppnå under sin karriär, är det något som du även har i din roll som sportchef? 
- Inget jag tänker på speciellt utan nu har jag bara fokus på att göra ett bra jobb i Oskarshamn och sen får framtiden utvisa vad som händer och sker.
 
FAKTA: Per Kenttä
Ålder: 37 år 
Sportchef sedan: 2011 
Tidigare klubbar: Asplöven
Klubbar som spelare: StiL Hockey, Asplöven, Överkalix IF 
Meriter: Avancemang till Hockeyallsvenskan (2012)