Hockeyettan: sammanfattning av gårdagen

Fredagkvällen i Hockeyettan bjöd på det mesta.

Spänning i toppmötet
Det var uppdukat för en tidig seriefinal ute på Gotland när hemmalaget Visby/Roma bjöd in Hudiksvall, den östra seriens dominant, som hoppades förlänga sin långa segerrad. Inför nedsläpp var det hela tolv poäng mellan lagen men i gårdagens match skilde det desto mindre, åtminstone rent spelmässigt. Hemmalaget tog ledningen redan efter tre minuters spel då Christian Olsson höll sig på rätt plats vid rätt tidpunkt och det blev starten på en svängig match med många höjdpunkter. Gästerna från Hälsingland lyckades vända på den berömda steken, med mindre än två minuter kvar att spela ledde laget med stabila 2-4 men tack vare en straff och en ordentlig slutforcering lyckades Visby/Roma få in både reducering och kvittering.

Matchen fick därför avgöras på straffar där gästerna tillslut drog det längsta strået, Magnus Åkerlund motade alla puckar som kom emot honom och serieledarna åker hem med två nya poäng i bagaget. Trots förlusten ska Visby/Roma vara väldigt nöjda med sin insats, rent spelmässigt gjorde laget bra ifrån sig och man får trots allt med sig en poäng från seriens just nu bästa lag. Det är inget att skämmas för.

Det blev en tät kamp i derbyt mellan Kalmar och Nybro.

Vikingarna segrade i rivalmötet
Under hösten har mötena mellan Kalmar och Nybro seglat upp som ett av Hockeyettans hetaste och gårdagskvällens drabbning blev knappast något undantag. Båda lagen har fortfarande en rimlig chans att nå allettan vilket gör att varje match blir lite extra viktig. Nybro fick en riktig drömstart med ett tidigt mål genom Janne Kivilahti (hans åttonde för säsongen) men Kalmar kvitterade snabbt när Jesper Sellin hittade rätt. Matchen stod och vägde men i andra perioden lyckades gästerna (Nybro alltså) utnyttja två powerplay på ett väldigt bra sätt, man stod sedan för ytterligare ett mål som satte laget i en väldigt fin sits inför avslutningen av matchen.

I tredje perioden försökte hemmalagets Sebastian Ottosson skapa lite nerv med sitt 2-4 mål men närmare än så kom man inte och Nybro åker hem med tre viktiga poäng. Tre poäng som gör att man behåller sin fjärdeplats i den södra serien, samtidigt som Kalmar får nöja sig med att vara åtta. Trots det finns fortfarande chansen att göra en bra säsong, det återstår många matcher och nykomlingarna har bara två poäng upp till femteplatsen. Än kan mycket hända.

Favoritfall i söder
Vi rundar av vår lilla genomgång med att ta en titt på ett annat hett rivalmöte. Tyringe bjöd in Kristianstad till något som på förhand tippades bli en riktigt tuff utmaning men hemmalaget (som låg tia inför kvällen) stod för en imponerande insats. Redan efter första perioden ledde Tyringe med 2-0, en ledning som sedan utökades till 3-0 genom Belmin Mesanovic och redan då var matchen avgjord. Slutresultatet skrevs till 4-2 och det får ses som en rejäl överraskning. Inte minst tack vare att det faktiskt skiljer en hel del mellan klubbarna, både i budget och rent tabellmässigt.

Trots förlusten behåller Kristianstad sin serieledning men nu skiljer det bara en poäng till tvåan Troja-Ljungby som krossade Halmstad med hela 7-0 på bortaplan.