Förändringens vindar

Vi inleder veckan med att ta en titt på två klubbar som har några jobbiga månader bakom sig. 
 
Det kan vända fort inom sport. Ute på de brittiska öarna har ett tränarbyte plötsligt gett Manchester United hopp och att byta tränare kan även ge positiv effekt när det kommer till hockey. Klubbar som Leksand och HV71 har tagit stora steg framåt sedan man valde att byta tränare och det finns nog en hel del andra lag som tänker att det kanske är deras chans för att rädda en jobbig säsong. Att göra förändringar behöver inte betyda att man byter tränare, något som syns i Vita Hästen. Ni som följer Hockeyallsvenskan har säkert märkt att det stormat en hel del kring Norrköpingsklubben den här säsongen, något som resulterade i att ordföranden Yvonne Anglesjö tillslut valde att lämna sin post som ordförande och nu verkar en ersättare vara klar. 
 
Enligt Norrköpings tidningar är det ingen mindre än Rickard Rauge som tar över rollen som klubbens nya ordförande - trots att han nyligen lämnade klubben där han hade en plats i styrelsen. 
 
Rauge, tvåa från höger, räknas av många som klubbens största spelare genom tiderna. 
Foto: Josefin Eriksson 
 
Det är svårt att säga hur bra Rauge passar i rollen som ordförande men han har mycket av det som klubbens supportrar har eftersökt. Han har ett långt förlutet i och omkring föreningen vilket gör att många har en uppfattning om honom. Stockholmaren verkar ha ett stort hjärta för klubben och det är just det som verkar ha saknats. Man kan behöva en "boss" som verkligen brinner och vill att det ska gå bra, inte bara för A-laget utan även för juniorlagen där förhoppningsvis framtidens publikfavoriter håller till. 
 
Rickard Rauge kom till Vita Hästen från Djurgården inför säsongen 86/87 och gjorde succé direkt, forwarden stod för imponerande 18 mål på 23 matcher och från den vintern blev han en nyckelspelare i Himmelstalundshallen. Under slutet av 80- och början av 90-talet fortsatte han att hålla hög klass, tillsammans med bland annat Peter "Firsov" Eriksson tog han laget långt men man lyckades aldrig nå hela vägen till elitserien. Sista säsongen i Vita Hästen blev 94/95 då han gjorde sexton mål och sett till gjorda mål är han tredje bäst genom tiderna. 
 
Det är inte bara i Vita Hästen det händer saker, även uppe i norr sker saker som lär skapa stor förändring. Det handlar om Asplöven som, efter en hel del rykten och spekulationer, tillslut fått ställa in resten av säsongen och konkursen ser ut att vara ett faktum. Spelarna är fria att lämna klubben och en framgångssaga är därmed över. Våren 2012 tog man steget upp till Hockeyallsvenskan och med sportchefen Per Kenttä i spetsen blev man plötsligt ett av landets mest omtalade lag. Resan till Haparanda sågs som den tuffaste bortaresan i allsvenskan och allt såg ljust ut. Sedan flyttade Kenttä och sakta men säkert gick det tyngre, för två år sedan blev man bara femma i kvalserien och sedan dess har man inte varit nära att ta sig tillbaka till eliten. 
 
Den här säsongen har man fått satsa på utländska spelare från suspekta ligor och ett gäng unga spelare men det syntes tidigt att man inte riktigt hade det som krävdes. I grundserien blev man hopplöst sist och fortsättningsserien inleddes med två tunga förluster och 3-11 i målskillnad. Det är oklart vad som händer med klubben nu men förhoppningsvis kan behålla sin ungdomsverksamhet och sakta bygga upp något nytt igen, men det lär nog dröja innan vi ser laget på en hög nivå igen. 
 
 
Gör gärna ett besök på Titans, som är bloggens samarbetspartner!