Fortsatt tungt i Helsingborg - lägger ned A-laget

Igår kom ett dystert besked från Skåne - Helsingborg tvingas lägga ner sitt A-lag. 
 
Inför säsongen var de flesta överens om att det skulle bli en kämpig säsong för Helsingborg, laget hade kvalat sig kvar i Hockeyettan och det skulle bli kval även den här säsongen. Men trots en liten upplyftning rent spelmässigt jämfört med i grundserien och fortsättningsserien blev det bara en tredjeplats och laget åkte därmed ur Hockeyettan. Nu står det klart att klubben inte kommer ställa upp i höstens Hockeytvåa. 
Vi ligger långt ner i intresseligan i Helsingborg. Det är inte riktigt känt för helsingborgarna att det finns ett elitlag i hockey i stan. Och de som känner till det har kanske haft en förutfattad bild av kvalitén på hockeyn i division 1. För att ha ett lag i nedre delen på division 1 eller toppen av division 2 hade det behövts runt en miljon kronor till i omsättning, säger klubbens ordförande Peter Rehnström till Helsingborgs dagblad. 
 
 Sedan 2011 har Helsingborg spelat i Hockeyettan men nu går klubben mot en oviss framtid.
 
 
Att Helsingborg haft ekonomiska problem är knappast någon hemlighet, redan för fem år sedan tvingades klubben gå igenom en rekonstruktion och sedan dess har man kämpat i motvind. Klubben är långt ifrån förstavalet när stadens invånare vill se på sport, vilket gjort att publiksnittet sjunkit och inkomsterna minskat. Truppen har därmed blivit allt tunnare och den här säsongen har det varit tydligt att man inte varit tillräckligt bra för att spela i Hockeyettan. Åtminstone inte i den södra serien. 
 
Förutom de ekonomiska problemen har klubben även tvingats kämpa för att få till bättre förutsättningar att träna och ett kommande Curling-EM som kommer till stan gjorde inte saken bättre. Det ryktades att lagets ordinarie hall, Olympiarinken, skulle bli upptagen under stora delar av hösten vilket i sin tur skulle satt käppar i hjulen för Helsingborg. A-laget läggs därför ner (för evigt eller för stunden är ännu oklart) men juniorverksamheten ser ut att fortsätta. 
 
Den enes bröd, den andres död brukar man säger och det stämmer verkligen när det kommer till Hockey. När en klubb drabbas av problem brukar andra vara snabbt framme och plocka ur russinen ur kakan. Under våren har flera spelare lämnat klubben och nu lär många spelare vara intressanta för andra lag. En spelare som lär ha flera klubbars ögon efter sig är Johan Zarwel, som stod för tolv mål den gångna säsongen och som gjorde så pass bra ifrån sig att han fick chansen att göra två inhopp i Hockeyallsvenskan med Karlskrona. För spelare som inte vill lämna staden men ändå fortsätta sina karriär ligger antingen Halmstad i Hockeyettan eller Jonstorp i Hockeytvåan bra till. Ett flertal har redan skrivit på för "Hammers". 
 
Att Helsingborg kastar in handduken gör att förbundet får sätta sig ner och se vilket lag som ska ta deras plats i Hockeytvåan, förmodligen blir det något lag som kvalat för att försöka ta sig till den serien och då är IK Guts det logiska valet. Finspångslaget slutade nämligen som bästa tvåa av alla lag i kvalet till Hockeytvåan. 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!