Hockeyettan: Förhandskollen - västra serien

Idag drar Hockeyettan igång på allvar och det är därför hög tid att ta en titt på den västra serien. 
 
FAVORITEN - Mariestad
Det är alltid svårt att tippa en grundserie som på flera sätt är oviktig, det är först i allettan och inte minst playoff som det verkligen gäller att prestera. Trots det känns det ändå rätt givet att Mariestad kommer hålla till i tabelltoppen, laget gjorde bra ifrån sig redan förra säsongen och har fortsatt en stark trupp. Spelare som Eddie Davidsson och Douglas Lögdal håller hög offensiv klass samtidigt som publikfavoriten Tobias Björklund återvänt till klubben. Lägg därtill ett bra målvaktspar och en av seriens största profiler i Filip Thörnqvist så finns det gott om anledningar att besöka Katrinhallen i vinter.  
 
Blir det jubel i Mariestad även den här säsongen?
Foto: Alexander Viktorson 
 
 
UTMANAREN - Nyköpings SK 
Visst, truppen är rejält fixad under sommaren vilket kan innebära en längre startsträcka men sett över en hel grundserie borde Nyköping kunna visa sin klass. Gillar värvningen av Andreas Maier från Huddinge men man har även breddat offensiven i form av Henrik Olsén som har ett gäng bra säsongen bakom sig. Backsidan skulle kunna vara bättre men det vägs upp av den västra seriens starkaste målvaktspar i Fahlström/Malm. Får nye tränaren Fredrik Mälberg ordning på bygget kan det här bli säsongen då Nyköpingslaget verkligen sätter avtryck på serien. 
 
ÖVERRASKNINGEN - Forshaga 
Förra säsongen var långt ifrån rolig om man hejar på Forshaga, åtminstone till en början. Laget slutade näst sist i grundserien men lyckades sedan vända på den berömda steken genom att först vinna fortsättningsserien och sedan slå ut Väsby i den första playoffrundan. Man föll sedan mot Östersund men insatserna efter nyår visade att det finns potential. Några spelare har lämnat man man har samtidigt förstärkt på ett bra sätt, Johan Erkgärds gjorde succé i Grums förra säsongen och Robin Sterner känns som en av sommarens hetaste värvningar. Forwarden har trots allt närmare 200 matcher i SHL och ett färskt allsvenskt avancemang med Kristianstad på meritlistan. Allettan känns långt ifrån omöjligt. 
 
5 SPELARE ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ (Nödvändigtvis inte de bästa)
1) Conny Strömberg (Surahammar). Resan går vidare för en av hela Hockeysveriges största profiler, forwarden må vara gammal men vet fortfarande hur man lägger en smörpassning. Stod för imponerande 61 poäng den gångna säsongen, varav åtta i den allsvenska kvalserien. 
2) Douglas Lögdal (Mariestad). Här kommer en annan spelare som vet hur man hittar sina medspelare på ett bra sätt. Har testats i Hockeyallsvenskan men är som bäst på den här nivån, vilket statistiken sedan flytten till BOIS (46 pinnar på 56 matcher) visar. 
3) Markus Persson (Borlänge). Det är klart att Persson ska ha en plats på den här listan. Den rutinerade forwarden hör hemma på en högre nivå så det är bara för publiken i Hockeyettan att tacka och ta emot. Stod för 36 mål på 41 matcher förra säsongen. 
4) Stefan Gråhns (Linden Hockey). Den västra serien kryllar av rutin och Gråhns är det senaste tillskottet. 37-åringen spelade allsvensk hockey så sent som förra säsongen och har över 600 matcher i landets två högsta serier på meritlistan. Är en riktig prestigevärvning av nykomlingen Linden. 
5) Oscar Malm (Nyköpings SK). Här blir det intressant. Malm är en lysande värvning och en målvakt med allsvensk potential men samtidigt långt ifrån given startspelare. Tillsammans med Daniel Fahlström utgör han ett av hela Hockeyettans starkaste målvaktspar. 
 
TABELLTIPSET (Ta det med en nypa salt)
1. Mariestad
2. Nyköpings SK
3. Borlänge
4. Forshaga
5. Köping
6. Lindlöven
7. Skövde
8. Kumla
9. Grums
10. Linden Hockey 
11. Malung 
12. Surahammar 
 
Hur tror du den västra serien slutar?
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!