Hockeyettan: Lagbygget - Troja/Ljungby

Idag tar vi en titt på en av Hockeyettans mest anrika föreningar. 
 
Tänker man på en häst och ett hockeylag så kommer naturligtvis Vita Hästen på tal direkt, men vi får inte glömma bort att även Troja-Ljungby har en häst på sitt emblem - den röda trojanska hästen (jag antar att det är kopplingen) som varit en del av Hockeysverige sedan 1948. 
 
Rent historiskt hör klubben hemma på en relativt hög nivå, under mitten av 80-talet nådde man för första gången det som numera kallas för Hockeyallsvenskan och de kommande tio åren skulle vara några av de bästa någonsin. Ett exempel är vintern 96/97 då laget slutade tvåa i division 1 och sedan vann allsvenskan (det var ganska rörigt på den tiden), före lag som Björklöven, Skellefteå och Linköping. Några år senare skulle det desvärre gå betydligt sämre, våren 2005 åkte man ur allsvenskan och även om man tagit sig tillbaka i flera omgångar har man inte riktigt lyckats hålla sig kvar. Säsongen 17/18 kom man som nykomling med ett spelskickligt och namnkunnigt offensivt lag på pappret men tyvärr räckte det inte och nu går man in på sin tredje säsong i "ettan". 
 
I vintras bjöd den klassiska föreningen på både toppar och dalar, i grundserien slutade man tvåa för att sedan ramla ner två pinnhål i allettan, men under playoffspelet höll man en rätt bra nivå och tog sig hela vägen till den tredje rundan och ett möte mot Visby/Roma innan säsongen blåstes av. Frågan är om det kommer gå lika bra den kommande säsongen. 
 
Det har nämligen hänt en hel del sedan laget packade hockeytrunken och gick på semester, under våren och sommaren har man bland annat aviserat att tre nyckelpjäser på backsidan (Alexander Edström, Jonatan Nielsen och Carl Ernstig) kommer att lämna klubben. Det är tre minst sagt tunga förluster men man ser ut att ha gjort ett bra jobb med att försöka ersätta dem, Niklas Enberg värvas in från Västervik och Måns Hansson återvänder till Sverige efter att ha gjort en fin säsong nere i Österrike. Senast 22-åringen höll till i Hockeyettan var vintern 18/19 vilket resulterade i nio poäng på 18 matcher med Kristianstad. 
 
Känslan är att Troja valt att fokusera på defensiven under den första halvan av silly season, backsidan är komplett och det stod tidigt klart vilka som kommer dela på sysslan mellan stolparna. Precis som de senaste vintrarna förväntas Wictor Ragnewall få dra ett tungt lass, den här gången med Anton Hjalmarsson (senast i Alvesta) som backup. Man är därmed lite tunnare på positionen än i vintras då Anton Svensson fick en hel del speltid. 
 
 
Blir 20/21 säsongen då Troja tar steget tillbaka till Hockeyallsvenskan?
Foto: Alexander Viktorson 
 
 
Längre fram i banan ser en hel del detsamma ut som tidigare, Carl-Johan Sjögren är kvar som nyckelpjäs och William Romfors är också kvar i klubben men man har även plockat in en del intressanta namn. Inte minst Victor Gagic som kommer från en fin säsong i Halmstad och som kräma ur det där sista innan han är redo för större utmaningar i en högre serie. Det verkar åtminstone vara tanken. 
 
En förlust från de offensiva leden som dock är värd att notera är den av Oscar Öhman som, efter att ha gjort 80 poäng fördelat över två säsonger, åter får chansen i Hockeyallsvenskan. Den här gången med Kristianstad. Man får även klara sig utan Mattias Elfström som återvänt till Hanhals, samt Sebastian Hansson som flyttar upp till Boden. Det finns fortfarande ett par lediga platser på forwardssidan och utan att veta så skulle jag tro att man gärna behåller poängkungen och trotjänaren Mattias Åkesson och kanske även Hampus Melén som lånades in från Mörrum under våren. Spelare som Karl Olovsson och Hampus Olsson borde också finnas på tapeten när det kommer till att signa nya kontrakt, om de inte vill flytta vidare vill säga. 
 
Allt som allt tycker jag att Troja har ett bra lag på pappret och man ligger bra till i sitt arbete inför säsongen. Det återstår som sagt var fortfarande en smula jobb på forwardssidan men man har tid på sig att titta lite extra innan man gör sitt sista drag som, förhoppningsvis, ska resultera i lite extra spets. 
 
TROJAS TRUPP JUST NU
Målvakter: Wictor Ragnewall, Anton Hjalmarsson
Backar: Linus Andersson, Daniel Karlsson, Måns Hansson, Niklas Enberg, Tim Brothén, Martin Fransson, Kevin Karlsson 
Forwards: Jesper Emanuelsson, Alexander Bjurström, Emil Eriksson, Victor Gagic, William Romfors, Noa Lindqvist Muci, Tobias Törnkvist, Lukas Sjöblom, Felix Wermelin, Simon Wester, Carl-Johan Sjögren  
 
Tror du att Troja blir ett lag att räkna med i vinter? 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stort tack till Sporatun Sports som är bloggens samarbetspartner. Är du intresserad av att ha reklam på bloggen och nå ut till flera tusen varje månad? Skriv till vår facebooksida så löser vi det!   
1
Anonym

Olovsson är enda spelaren som kommer stanna av namnen du nämner,Melen klar för Mörrum,Åkesson klar för spel i Danmark,Hampus Olsson är klubb okänt men det har framkommit på twitter att det ej blir nån fortsättning i Troja.