Makalöst drama tog Troja till playoff 3 - "Det var krig hela vägen"

Det tog sin tid men nu vet vi vilket lag som tog den sista biljetten till playoff 3.

Säga vad man vill om Hockeyettan, ibland kan serien kännas en smula avslagen men gårdagens playoffmatcher var raka motsatsen. Uppe i Borlänge hade stadens stolthet chansen att vinna matchserien mot Visby/Roma men gästerna från Gotland tog tidigt ledningen med både ett och två mål - tillslut blev det bortaseger med hela 2-8 efter att ha gjort imponerande fem mål i andra perioden. Därmed lever den allsvenska drömmen vidare medan Borlänge får ta en tidig semester.

Just den matchen bjöd knappast på någon dramatik men nere i Ljungby satt folk på nålar. Troja hade chansen att säkra en plats till playoff 3 redan under fredagen men då stod Boden för en imponerande insats vilket tvingade fram ett tredje och helt avgörande möte.

En match där man antingen går vidare eller får ett slut på hela sin säsong kan lätt bli en tillknäppt historia men matchen i Ljungby Arena var långt ifrån just det, redan i första perioden fick publiken se hela fem mål varav tre kommit från gästerna vilket satte laget i en god sits inför andra akten. Väl efter lite prat om diverse detaljer i omklädningsrummet kom lagen ut till en andra period där det var mer kamp än skönspel men ett mål blev det iallafall, Marcus Sandström (som tidigare gjort 2-3) utökade Bodens ledning och nu var hemmalaget satta under ordentligt med press.

Den tredje perioden brukar vara avgörande och på sätt och vis blev den det även i den här matchen, Troja gav sig ut på en smått desperat jakt på mål och med mindre än tre minuter kvar av matchen lyckades man tillslut få till kvitteringen när Oscar Öhman stod på rätt plats vid rätt tillfälle. Slutsignalen ljöd och förlängning väntade, men eftersom det är en playoff-match spelas den som en hel period (eller tills ett mål görs), vilket skulle komma att göra den här kampen till ett drama i drygt fem akter innan Martin Fransson, i den 103:e matchminuten, kunde skjuta hem segern till Troja-Ljungby som i samma stund förlängde säsongen ytterligare ett tag.

Efter avgörandet tog vi ett snack med Trojaspelaren Tobias Törnkvist för att se hur han kände sig efter en så pass lång match.
Stor glädje, vi åkte ut förra året i play off 2 och så som matchen blev idag också så var det en enorm glädje.

Kvällens match var säsongens hittills längsta, hur kändes det i benen efter slutsignalen?
Ja man har varit piggare än vad man är nu, för egen del var det ganska okej fram till starten av sjätte perioden då började det krampa i låren men det var det väldigt värt nu i efterhand.

Strax efter det avgörande målet kunde man se att du åkte fram till Bodens målvakt, vad sade du till honom?
Ja samtidigt som man var väldigt glad kände jag ändå med Boden, tyckte dem och speciellt deras målvakt bjöd upp ordentligt och det var krig hela vägen i alla tre matcher, så jag sa mest att jag tyckte han gjorde det väldigt bra.

Sett över tre matcher, vad tycker du det är som gör att ni tar er vidare från den här matchserien?
Jag tycker ju vi skapar väldigt mycket mer än Boden sett till alla matcher och vi går på fyra kedjor i stort sett hela vägen och har mer kraft i spelet och de är väl det som avgör tillslut.

Nu väntar playoff 3 där ett allsvenskt kval ligger i potten, har du någon drömlottning?
- Nja, tycker nog att dem lagen vi kan få är ganska lika varandra spelmässigt så för oss spelar det ingen roll vilket lag som blir över. Vi ska vara redo för vilket motstånd det än blir.

MATCHFAKTA
Troja/Ljungby - Boden: 5-4 (2-3,0-1,2-0,0-0,0-0,1-0)
1-0, Kevin Karlsson (Olsson)
1-1, Felix Dahlroth (Savilahti-Nagander, Sandberg)
2-1, Daniel Karlsson (Fransson)
2-2, Viktor Sandberg (Huczkowski)
2-3, Marcus Sandström (Savilathi-Nagander)
2-4, Marcus Sandström (Sandberg, Huczkowski)
3-4, Hampus Melén (K.Karlsson)
4-4, Oscar Öhman (Edström, Åkesson)
5-4, Martin Fransson (Nielsen, Edström)
Skott: 74-29
Utvisningsminuter: 22-20
Publik: 1341 (Ljungby Arena)

Samtidigt som Troja-Ljungby förmodligen tar det ganska lugnt och samlar kraft får Boden slicka såren, att säsongen avslutas på det här sättet är naturligtvis väldigt tungt men det är ändå värt att ge laget beröm. Visst, man hade kanske trott att laget skulle kunna nå längre i vinter men att åka ut mot Troja är inte fy skam och i gårdagens match krigade man på ett imponerande sätt. En spelare som ska få extra stort beröm är naturligtvis målvakten Claes Endre, 24-åringen räddade smått otroliga 69 (!) skott och höll kvar sitt lag i matchen - inte minst med sina 23 räddningar bara i tredje perioden. Det är bara att lyfta på hatten.

Om ni inte redan visste det så finns bloggen även på patreon, varje litet bidrag är både välkommet och uppskattat!