Inför Hockeyallsvenskan - Södertälje

Idag tar vi en titt på en av ligans mest klassiska föreningar. 
 
Hockeyallsvenskan är en långt ifrån lätt serie att försöka tippa och inte blir saken lättare av att mängder av spelare har lånats in lagom till att säsongen 20/21 ska dra igång. Södertälje är ett av flera lag som valt att förstärka sin trupp med spelare från Nordamerikanska klubbar och det gör att man på pappret ser väldigt intressanta ut. 
 
I offensiven återfinns talangen Samuel Fagemo som stundtals var briljant i Frölunda förra säsongen och som många tror kommer få chansen i NHL redan under sin första vinter i USA. För väntar några veckor i Södertälje och kommer han upp i en liknande nivå som de senaste åren lär 20-åringen vara med högt upp i poängligan. Samma sak gäller Lukas Vejdemo som fick känna på NHL-spel i vintras och som ryktats ha varit ett hett villebråd för flera allsvenska klubbar under sommaren.  
 
På forwardssidan har man även gjort en fin värvning i form av Matt Bailey som ni kanske minns från sina fina insatser i Mora för några år sedan. Kanadensaren kommer senast från spel i den tyska ligan och nu hoppas SSK att han ska hjälpa laget att hänga med i toppstriden. Även på backsidan har man gjort en fin förstärkning, Oscar von Sivers (tidigare Eklund) har valt att vända hem till Sverige igen och 32-åringen fick direkt rollen som lagkapten. 
 
Om man ska hålla ögonen på en enskild spelare under hösten tycker jag valet ska falla på Evan Bouchard, 20-åringen är en stor talang som lånats in från Edmontons organisation och det finns egentligen ingenting som talar för att han inte ska bli en världsback. I vintras imponerade han i farmarligan och det här kan mycket väl bli säsongen då Bouchard på allvar slår sig in i Oilers. Det är bara att passa på att njuta medan kanadensaren är kvar i Hockeyallsvenskan. 
 
Lucas Carlsson är en populär kugge i Södertäljes lagbygge. 
Foto: Johnny Anderson 
 
 
NHL-lånen till trots finns det en del riktiga toppar som förhoppningsvis kommer stanna i Södertälje hela säsongen, däribland förra vinterna succéduo - Ludwig Blomstrand och Nick Olesen. De båda spelarna nådde över 50 poäng vardera i grundserien och håller de samma nivå den här säsongen är väldigt mycket vunnet för SSK. 
 
Överlag känns det som att Södertälje har ett tillräckligt bra lag för att vara med rätt högt upp i tabellen, problemet är bara att flera spelare (som förväntas få nyckelroller) försvinner när NHL-säsongen ska inledas och man har dessutom varit långt ifrån bra under försäsongen. 
 
 
BETYG - SÅ BRA ÄR SÖDERTÄLJE
MÅLVAKTER 
Fredrik Bergvik - 💛💛 - Efter flera fina år i Hockeyettan slog sig Bergvik tillslut in sig på allsvensk nivå. Stod i fjorton matcher i vintras och hade en räddningsprocent på 89. 
Alexander Sahlin - 💛💛💛 - Erfaren målvakt som blivit bättre med åren. Gör sin sjätte säsong i klubben. 
Filip Gustavsson - 💛💛💛💛 - Tidigare stjärnskott uppe i Luleå som lånas in från Ottawa. Får vänta på sin NHL-debut men har gjort två helt okej säsonger i farmarligan. 
BACKAR 
Axel Andersson - 💛💛💛 - Lovande back med hög potential som lånas in från Anaheim. Förväntas spela i AHL när hösten övergår till vinter. 
Alexander Falk - 💛💛 - Intressant spelare som gjort många matcher i SHL men som inte riktigt övetygade förra säsongen. 
Andreas Hjelm - 💛💛💛💛 - Rutinerad back som är värd en fyra om han håller samma nivå som sedan flytten från Björklöven. Har gjort totalt åtta säsonger i klubbens olika lag. 
Henrik Malmström - 💛 - Stor och stark men en aning oslipad i sitt spel. Hoppas få ett lyft nu när han är tillbaka i SSK. 
Bobbo Petersson - 💛💛💛 - Meriterad back som gjort drygt 250 matcher i SHL. Skicklig i egen zon. Lär få mycket speltid. 
Oscar von Sivers - 💛💛💛 - Meriterad nyförvärv som blir lagkapten direkt. Tillbaka i Sverige för första gången sedan 2015. 
Sebastian Walfridsson - 💛💛 - Stabil back som ryktades vara påväg bort när klubben lånade in spelare från NHL-klubbar. 
Evan Bouchard - 💛💛💛💛💛 - Supertalang som draftades som nummer tio för två år sedan. Stod för 36 poäng på 54 matcher i AHL i vintras och tillhör Edmonton. Har allt som krävs för att bli ordinarie i NHL. 
FORWARDS 
Emil Alba - 💛💛💛 - Intressant nyförvärv som haft en viktig roll i Västervik de två senaste säsongerna. Redo att ta nästa steg? 
Emil Aronsson - 💛💛 - Har meriter från SHL men förra säsongen (i AIK) var långt ifrån hans bästa. Hoppas få ett lyft i SSK. 
Carl Becker - 💛 - Har gjort succé i Hockeyettan men fick inget vidare förtroende under sin första säsong i Hockeyallsvenskan. Fortsätter trenden vore det bra med en utlåning. 
Matt Bailey - 💛💛💛💛 - Prestigevärvning som var riktigt bra senast han spelade allsvensk hockey (16/17). Kommer senast från den tyska högstaligan. 
Ludwig Blomstrand - 💛💛💛💛 Härlig profil med hög högstanivå men som ibland försvinner i matcherna. Förra säsongen var han dock riktigt bra och gjorde totalt 32 mål. Kan han hålla samma nivå två säsonger i rad? 
Christopher Bengtsson - 💛💛💛💛 - Håller i sina bästa stunder SHL-klass och lär vara en nyckelspelare även den här säsongen. 
Lucas Carlsson - 💛💛💛 - Bara 26 år men redan en trotjänare som går in på sin åttonde säsong i klubbens A-lag. 
Jacob Dahlström - 💛💛 - Nyförvärv som hade en nyckelroll i Tingsryd för några år sedan men som kommer från två ganska tunga säsonger i AIK. Kan bättre! 
Hugo Gustafsson - 💛💛💛 - En av seriens största talanger som förmodligen spelar i SHL nästa säsong om utvecklingen fortsätter. 
Anton Heikkinen - 💛💛💛 - Lovande wingspelare som gjorde bra ifrån sig i Kristianstad och som varit en av få som imponerat under försäsongen. 
Sebastian Höglund - 💛 - Var stundtals grym i Hockeyettan men har haft det tuffare i Hockeyallsvenskan. Missade hela förra säsongen. 
Rasmus Kahilainen - 💛 -  Talang som värvats in från Djurgården där det mestadels blivit spel i J20. Har fått hyfsat med speltid under försäsongen. 
Samuel Fagemo - 💛💛💛💛💛 - Stort löfte som gjort två fina säsonger i SHL och som tippas få debutera i NHL senare i vinter. Lånas in från Los Angeles. 
Måns Lindbäck - 💛💛💛 - Fick ett rejält lyft i vintras och kan på sikt bli en spelare för SHL-klubbarna att hålla koll på. 
Lukas Vejdemo - 💛💛💛💛💛 - Eftertraktad spelare som lånas in från Montréal där han gjorde sju matcher förra säsongen. Borde kunna stå för en hel del poäng innan det är dags att flyga västerut igen. 
Nick Olesen - 💛💛💛💛💛Gick från att vara mycket bra i Pantern till att bli en av seriens främsta i SSK-tröjan. Stod för 51 poäng i grundserien och fem i slutspelsserien - trots att man bara spelade en match. Lita på att SHL-klubbarna har ögonen på dansken. 
 
TIPSET - SÅ GÅR DET FÖR SÖDERTÄLJE 
1. 
2. BIK Karlskoga
3. 
4. AIK
5. 
6.
7. Vita Hästen
8. Södertälje
9. 
10. Almtuna
11. Mora
12. 
13. Kristianstad
14. 
 
Hur tror du det kommer gå för Södertälje den här säsongen? 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stort tack till Sporatun sports som är vår samarbetspartner! Vill du också stötta bloggen och samtidigt nå ut till tusentals varje månad? Skicka ett meddelande till vår facebooksida så löser vi det!