Inför Häcken - IFK Norrköping

Ikväll är det dags för match i Göteborg där BK Häcken tar emot ett lag som brukar ha svårt mot det svartgula laget - IFK Norrköping. 
 
Häcken kommer senast från en bortavinst mot Kalmar där Martin Ericsson stod för det matchvinnande målet, hans första för säsongen. Nu ligger laget från Hisingen parkerade strax över bottenstriden i allsvenskan och det känns som det är där någonstans man borde vara även när vi summerar säsongen, man har en hög potential men konkurrensen känns för tuff för att kunna hamna bland de 5-6 bästa lagen. I Häcken hittar vi stjärnbacken Diego Lugano som hittills varit ganska anonym, han jagar formen och det känns som sydamerikanen har en bit kvar innan han är på den nivå som både han och klubben vill ha honom på. 
 
Gästerna från Östergötland kommer från en imponerande 4-1 vinst hemma mot Gefle och formen verkar bra men man är ganska ojämna och det är svårt att veta vart man har "Peking". Inför säsongen hade jag stora förhoppningar om att IFK skulle kunna bli en positiv överraskning men sedan lånades Alhaji Kamara ut och Nicklas Bärkroth gick sönder redan i premiärmatchen mot Örebro, sedan dess har man varit lite mindre "spetsiga" men Christoffer Nyman gör sitt bästa för att hålla igång ett bra anfallsspel. 
 
Arnór Traustason stod för ett klassmål i Norrköpings senaste match. Foto: Benjies Foto&Film
 
Häcken är knappast en drömmotståndare för IFK, man brukar ha svårt mot Göteborgarna (speciellt på bortaplan) och det har nog börjat sätta sig i spelarnas huvuden. 
 
Häckens startelva: Källqvist, Arkivuo, Lugano, Sudic, Zuta; Si Gustafson, Sa Gustafson, Pekalski; Nasiru Mohammed, Thorvaldsson, Ericsson.
 
IFK Norrköpings startelva: Mitov Nilsson - Wahlqvist, Wiklander, Johansson, Telo - Tkalcic, Fransson, Sjölund, Traustason - Kujovic, Nyman.
 
Vad tror du om kvällens match?
0 kommentarer

Tiden då svenskarna dominerade i Serie A

Visst, Sverige har en handfull spelare i Italienska Serie-A men man är långt ifrån den nivån som man hade på 1950 och 60-talet då flera av landets bästa spelare höll till i det sydeuropeiska landet. I det här inlägget tänkte jag ta en titt på några av de svenska diamanterna i den italienska skattkistan. 
 
Redan 1948 började den svenska vågen dra in över Italien när Gunnar Nordahl lämnade IFK Norrköping för spel i Milan, det skulle bli början på en svensk storhetstid i klubben. Redan under första säsongen hittade värmlänningen rätt 16 gånger och det skulle gå ännu bättre när Gunnar Gren och Nils Liedholm gjorde honom sällskap i Milanoklubben. Under sina totalt åtta säsonger i klubben gjorde Nordahl hela 209 mål i ligaspelet och vid fem tillfällen vann han Serie A:s skytteliga, de andra svenskarna hade också en framgångsrik tid i klubben, Gren gjorde 18 mål redan första säsongen medans Nils Liedholm skulle bli en riktig Milan-legend med fyra ligaguld innan spelarkarriären avrundades 1961. 
 
Gre-No-Li dominerade i Milan på 1950-talet. 
 
1950 spelade Lennart "Nacka" Skoglund sitt första VM och efter turneringen bytte han AIK mot Inter, där skulle han snabbt blomma ut och det blev tolv ligamål redan första säsongen. Mellan 1952-1954 vann man två ligaguld och den tekniske svensken hade en stor del i framgångarna, när han var som bäst ute på kanten så kunde ingen stoppa honom. 1959 bytte Nacka Inter mot Sampdoria och det var början på slutet i söderkisens storhetstid, efter tre säsonger i klubben flyttade han vidare till Palermo men där trivdes han aldrig utan valde att flytta hem till Stockholm igen där han avrundade spelarkarriären med några säsonger i Hammarby.
 
Året efter att "Nacka" flyttat till Italien gjorde Hasse Jeppson samma resa, det blev snabbt succé i Atalanta och han stod för hela 22 mål på 27 matcher. Jepsson är inte lika välkänd som de andra svenskarna men hans facit är imponerande och med totalt 80 Serie-A mål så är han en av de mest framgångsrika, speciellt med tanke på att han bara spelade sex år i landet. 
 
1956 flyttade en annan svensk ner till Italien, Kurt Hamrin hade dominerat hemma i AIK men nu var det dags att testa på proffslivet och efter en säsong i Juventus så exploderade han i Padova där det blev hela 20 mål på 30 matcher. Efter VM-Succén 1958 flyttade Hamrin vidare till Fiorentina där han skulle bli en nyckelspelare, de kommande nio åren skulle stockholmaren tillhöra ligans bästa spelare och vid två tillfällen tog han hem cupen med klubben där han numera ses som en av de allra största. 1967 flyttade den då 33-årige mittfältaren vidare till Milan och då skulle han äntligen lyckas vinna ligan, han vann sedan även europacupen i klubben. 1971 avslutade "Kurre" sin framgångsrika tid i Italien med spel i Napoli men kärleken till landet var så stor att han valt att stanna där och han bort fortfarande i trakterna kring Florens. 
 
En annan spelare att nämna är Arne Selmosson, anfallaren som gjort mål för både Lazio och Roma i det mytomspunna Romderbyt. Arne flyttade till Italien 1954 och under sina totalt tio år i landet så hann han med att göra tio eller mer mål vid fem tillfällen, det blev dessutom en cuptitel med Lazio 1958. 
 
På 70-talet fanns det inte så många svenskar i Italien men på 80-talet började dem komma tillbaka och spelare som Glenn Strömberg, Glenn Hysén och Robert Prytz lyckades bra i sina klubbar. På 90-talet kunde vi bland annat hitta Tomas Brolin och Klas Ingesson i Serie-A klubbar men Kennet Andersson och Jonas Thern höll också till i världens då bästa liga. 
 
På 2000-talet har svenskarna blivit allt färre och det är nästan bara Zlatan Ibrahimovic som verkligen kunnat dominera, det känns som det kommer dröja innan svenskarna kan leverera på samma sätt som de gjorde på 50-talet. 
0 kommentarer

Inför Åtvidaberg - AIK

Ikväll är det dags för lite allsvensk fotboll igen och mina blickar vänds ner mot Kopparvallen där hemmalaget Åtvidaberg tar emot AIK. 
 
Hemmalaget kommer senast från en förlust borta mot Hammarby (1-2) och formen verkar inte vara så bra, man har dessutom ekonomiska problem som knappast gör saken lättare. Om vi ska titta på vilka spelare som borde få en viktig roll ikväll så är John Owoeri helt klart en av dem, den 28-årige anfallaren gjorde mål mot Hammarby och känns som ett av ganska få offensiva vapen i laget. Sedan får man inte glömma bort lagets "gubbar", Henrik Gustavsson i målet och Kristian Bergström på mittfältet (som har seriens känsligaste vänsterfot). 
 
AIK då, vad kan dem prestera ikväll? Laget kommer senast från en stabil 3-0 vinst hemma mot Örebro där nyckelspelare som Henok Goitom och Nabil Bahoui glänsde samtidigt som Fredrik Brustad gjorde sitt första mål i AIK-tröjan. Det känns ganska ovanligt att "gnaget" är i såhär pass bra form redan, man brukar vara lite svagare under våren för att komma igång på allvar när löven faller men just nu känns man som ett av allsvenskans formstarkaste lag och solklar favorit i kvällens match. 
 
Tips: 1-2 till AIK. 
 
Matchen startar klockan fem över sju ikväll och ses bäst på CMORE. 
 
 
0 kommentarer