Fokus: Fotbollsettan

Fotbollens division ett kan bli väldigt intressant den här säsongen. 
 
När man snackar om division 1 så är det mer fokus på hockeyn än fotbollen men den här säsongen känns det faktiskt som att fotbollen tar ett par kliv framåt. I den södra serien hittar vi klassiska klubbar som Öster, Landskrona BOIS och Mjällby medans den norra serien kan stoltsera med Västerås, Brommapojkarna och den gamla klassiska klubben IK Sleipner som är tillbaka på den här nivån. 
 
3 LAG ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ DEN HÄR SÄSONGEN
   BROMMAPOJKARNA
Kommentar: Stockholmsklubben åkte ur Superettan och får därmed starta om på lite lägre nivå men det känns som att man har något bra på gång. Klubben har en ny tränare i form av den gamle storbacken Olof Mellberg och man har förstärkt truppen med bland annat backen Omar Jawo som har allsvensk rutin (89 matcher) och målvakten Daniel Örlund som är tillbaka i svensk fotboll för första gången sedan 2009. Lägg därtill den skadedrabbade mittfältaren Gabriel Özkan som verkar vara påväg tillbaka samt anfallstalangen Christian Kouakou som äntligen kan få sitt genombrott på seniornivå. 
   ÖSTERS IF
Kommentar: Här snackar vi klassisk klubb, Växjölaget har vunnit fyra SM-guld (1968,1978,1980,1981) men nuförtiden är man på en helt annan nivå. I truppen hittar vi en del rutinerade namn, bland annat Freddy Söderberg, Josef Elby och inte minst Denis Velic som är något av en kultspelare och som blir en av lagets nyckelspelare även den här säsongen. 
   MJÄLLBY AIF
Kommentar: Klubben från listerlandet har haft ett par tunga år, 2014 spelade man i allsvenskan men nu är det division 1 som gäller och man får sikta in sig på en nystart. Kvar i klubben finns profilen Marcus Ekenberg som gjort närmare 100 mål i superettan, om 35-åringen får hålla sig skadefri så borde han kunna bli en av seriens farligaste målskyttar. En annan rutinerade spelare som är kvar i laget är William Leandersson, backen har tidigare spelat i allsvenskan med både Mjällby och Elfsborg.
 
Denis Velic är en av fotbollsettans mest meriterade spelare. 
 
 
3 SPELARE ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ DEN HÄR SÄSONGEN
   DENIS VELIC (ÖSTER)
Kommentar: Rutinerad mittfältsprofil som debuterade i allsvenskan redan 2003. Förra säsongen gjorde han åtta mål och känslan är att 34-åringen blir väldigt viktig för sitt Öster även den här säsongen. 
   FILIP TROÊT (VÄSTERÅS)
Kommentar: Stor talang som debuterade i allsvenskan för tre år sedan men som haft svårt att slå igenom på allvar. Förra säsongen inleddes i superettan med Brommapojkarna men han avslutade säsongen hemma i moderklubben och det kan kanske vara dags för en nystart. Det vore roligt om 22-åringen kunde slå igenom den här säsongen och visa lite mer av sin potential. 
   SETH HELLBERG (BROMMAPOJKARNA)
Kommentar: Lovande mittfältare som höll bra klass redan förra säsongen, då blev det åtta mål för 20-åringen och nu kan han säkert producera ännu mer. Det är ganska överraskande att ingen superettanklubb värvade honom för han skulle kunna ta en plats i många av lagen där. 
 
3 TRÄNARE ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ DEN HÄR SÄSONGEN
   JOSEF MASSI (IK SLEIPNER)
Kommentar: Profilstark tränare som var en viktig del i klubbens avancemang till division 1. 46-åringen är en av klubbens stora profiler och han känns som rätt man på rätt post, det ska bli väldigt intressant att följa hans lag den här säsongen. 
   OLOF MELLBERG (BROMMAPOJKARNA)
Kommentar: Mellberg behöver knappast någon presentation, den gamle mittbacken gör nu debut som tränare och det känns som att han gör ett bra val när han väljer att starta på de här nivån. Klubben har många intressanta spelare och om Olof får ut det mesta av sin trupp så kan man snart vara tillbaka i Superettan igen. Känslan är att Mellberg har allt som krävs för att bli en duktig tränare, han är en naturlig ledare och hans stora rutin från spel på europeisk toppnivå kan göra stor nytta, speciellt i en klubb som har många unga spelare som siktar högt. 
JOHAN MJÄLLBY (VÄSTERÅS)
Kommentar: Precis som Mellberg så är Mjällby en naturlig ledare och han har ju även testat på livet som tränare, mellan 2010-2014 var han assisterande tränare i skotska Celtic och sedan blev det en sväng till engelska Bolton där han hade samma uppgift. VSK känns inte som något givet topplag men om Mjällby kan få fart på spelarna så kan man säkert överraska och nå långt, klubben verkar ha höga ambitioner och det var dels därför som den gamle backen blev intresserad av att komma dit. 
 
 
Det kan vara värt att tillägga att jag nämner klubbar, spelare och tränare som känns lite extra intressanta, det behöver inte vara just dem klubbarna som gör bäst säsonger. 
0 kommentarer