Lost their mojo?

Det händer ofta att spelare slår igenom med dunder och brak för att sedan försvinna från det absoluta ramljuset, här är några exempel på svenska spelare som gjort det. 
 
Samuel Holmén
Position: Mittfältare
Landskamper: 32/2 (senast 2013)
Nuvarande klubb: Konyaspor (28/4)
Kommentar: Mittfältaren slog igenom i Elfsborg där han blev mer eller mindre ordinarie redan som 19-åring och han skulle hinna med att vinna både SM-guld och cupguld innan han valde att flytta ut i Europa. Han tog steget till danska Bröndby och där fortsatte succén, Holmén fick allt mer chanser att spela med landslaget men när han flyttade till Fenerbache inför säsongen 2013/14 så blev det allt mindre tid i den blågula tröjan, han fick problem med skador och trots två bra säsonger så har vi inte sett honom i landslaget igen. 
 
Jiloan Hamad
Position: Mittfältare
Landskamper: 5/0 (senast 2013)
Nuvarande klubb: Hoffenheim (7/1)
Kommentar: Den tekniske yttermittfältaren sågs som en stor talang när han slog igenom i Malmö FF, som 21-åring var det dags att debutera i A-landslaget och det kändes som att han var påväg att bli en man för startelvan när han tog steget ut i Europa 2013. Flytten gick till Hoffenheim vilket skulle kunna vara ett lagom steg att ta men skador har förstört de senaste säsongerna och känslan är att han är långt ifrån en landslagsplats i nuläget. 
 
Niklas Hult
Position: Mittfältare 
Landskamper: 4/0 (senast 2014)
Nuvarande klubb: Nice (15/1)
Kommentar: Hult sågs som en av svensk fotbolls stora mittfältatalanger när han fick chansen att debutera i A-landslaget 2012, samma år vann han SM-guld med Elfsborg och det började bli dags att ta steget ut i Europa. Två år senare gick flyttlasset till franska Nice där han stod för en bra debutsäsong men den här säsongen har varit ganska skadedrabbad samtidigt som konkurrensen varit hård. Hult, som numera är 26 år, skulle nog behöva ett miljöombyte för att komma med i diskussionerna kring landslaget igen. 
 
Sana spåddes en lysande framtid i Ajax. 
 
Tobias Sana 
Position: Mittfältare
Landskamper: 2/0 (senast 2012)
Nuvarande klubb: Malmö FF (3/0)
Kommentar: Sana kom fram en en väldigt lovande talang i IFK Göteborg och 2012 flyttade han till holländska Ajax där han inledde med att göra en succésäsong och ta ligaguld direkt men sedan skulle det bli ett par tunga säsonger för mittfältaren. Förra året flyttade Sana hem till allsvenskan igen men han har haft svårt att ta en ordinarie plats i Malmö FF och landslagsdrömmen kommer allt längre bort för ytterspelaren som var med i den klassiska 4-4 matchen mot Tyskland i VM-kvalet 2012. 
 
Joel Ekstrand
Position: Back
Landskamper: 2/0 (senast 2014)
Nuvarande klubb: Watford (24/1)
Kommentar: Här har vi en intressant spelare som lämnade Helsingborg för spel i italienska Udinese redan som 21-åring men där fick han ont om speltid och flyttlasset gick till engelska Watford. I England spelade Ekstrand upp sig vilket gjorde att han snabbt blev ett namn för Erik Hamrén (debuten skedde dock redan 2010) att hålla koll på men sedan fick han problem med skador samtidigt som den engelska klubben inte riktigt höll tillräcklig klass. Numera håller både Watford och Ekstrand till i Championship och det skulle behövas ett klubbyte för att 27-åringen ska bli en landslagsmässig spelare igen. 
 
Alexander Farnerud
Position: Mittfältare
Landskamper: 8/2 (senast 2010)
Nuvarande klubb: Torino (4/0)
Kommentar: Farnerud var en riktig supertalang som debuterade i allsvenskan med Landskrona redan som 18-åring, året efter debuterade han i A-landslaget och innan han fyllt 20 tog han steget ut i europa då det blev en flytt till Strasbourg. Trots att han var ordinarie i den franska klubben så fick han ont om landslagschanser och inte blev det bättre när han flyttade till Stuttgart 2006, två år senare vände han norrut till Bröndby och då fick han chansen på nytt men sedan försvann han från landslaget efter att ha flyttat till Young Boys 2011. De tre senaste säsongerna har Farnerud hållt till i italienska Torino där han spelat bra men trots det har han inte fått chansen i landslaget vilket känns väldigt konstigt, kanske kan han få en ny chans när man byter förbundskapten efter EM?  
 
 
0 kommentarer

Bloggens EM-trupp

Idag är det dags för dagen som många väntat på, Erik Hamrén ska berätta vilka spelare som får följa med till EM i Frankrike som drar igång i början av nästa månad och precis som många andra så vill även jag försöka sätta ihop den trupp som jag tycker vore bäst för det svenska landslaget.
 
MÅLVAKTER
 
ANDREAS ISAKSSON (34 år)
Landskamper: 128/0 (debut 2002)
Matcher/mål den här säsongen: 13/0 (Kasimpasa, Turkiet)
KOMMENTAR: Isaksson känns, trots en ganska blek säsong, given i truppen. Den rutinerade målvakten har haft dåligt med speltid de senaste säsongerna men växer alltid när det är dags att dra på sig landslagströjan och det måste han göra även i sommar om det ska bli ett roligt mästerskap för Sverige. 
 
ROBIN OLSEN (26 år)
Landskamper: 3/0 (debut 2015)
Matcher/mål den här säsongen: 10/0 (PAOK, Grekland)
11/0 (FC Köpenhamn, Danmark)
KOMMENTAR: Ses av många som Isakssons efterträdare och kommer från en helt okej debutsäsong som utlandsproffs. Känns i nuläget som landslagets andraval i målet. 
 
JOHANNES HOPF (28 år)
Landskamper: 0
Matcher/mål den här säsongen: 27/0 (Genclerbirligi, Turkiet)
KOMMENTAR: Här har vi en liten doldis men på grund av hans fina säsong så tror jag att han blir lagets tredjeval, han "tar" platsen från AIK-målvakten Patric Carlgren som haft en ganska svag inledning på den allsvenska säsongen. 
 
 
BACKAR 
 
MIKAEL LUSTIG (29 år)
Landskamper: 50/2 (debut 2008)
Matcher/mål den här säsongen: 30/3 (Celtic, Skottland)
KOMMENTAR: Har haft ett par struliga år men kommer från en stark säsong med Celtic och han känns som Hamréns val på högerkanten. 
 
EMIL SALOMONSSON (27 år)
Landskamper: 5/1 (debut 2012)
Matcher/mål den här säsongen: 7/1 (IFK Göteborg)
KOMMENTAR: Här står det mellan Salomonsson och Malmös Anton Tinnerholm men jag tycker att IFK-spelaren gjort en bättre inledning på säsongen samtidigt som han känns lite jämnare än sin konkurrent från MFF. 
 
ANDREAS GRANQVIST (31 år)
Landskamper: 50/3 (debut 2006)
Matcher/mål den här säsongen: 25/1 (Krasnodar, Ryssland)
KOMMENTAR: Känns ganska given i laget, han har fått rejält med speltid den här säsongen och fick även mycket speltid i EM-kvalet. 
 
VICTOR NILSSON-LINDELÖF (21 år)
Landskamper: 2/0 (debut 2016)
Matcher/mål den här säsongen: 14/1 (Benfica, Portugal)
KOMMENTAR: Slog igenom i U21-EM förra sommaren och har tagit stora kliv sedan dess. Den här säsongen har han fått spela i både ligan och Champions League vilket gett honom chansen att visa att han håller på internationell nivå. Är med och konkurrerar om en plats i startelvan. 
 
ERIK JOHANSSON (27 år)
Landskamper: 8/0 (debut 2014)
Matcher/mål den här säsongen: 9/0 (Gent, Belgien)
11/0 (FC Köpenhamn, Danmark)
KOMMENTAR: Har haft en internationell debutsäsong som varit både bra och dålig men tiden i Köpenhamn har gjort att han förmodligen kommer med i EM-truppen. 
 
JONAS OLSSON (33 år)
Landskamper: 25/1 (debut 2010)
Matcher/mål den här säsongen: 26/1 (West Bromwich, England)
KOMMENTAR: Olsson gör det bra i den engelska ligan men har haft svårt i den blågula tröjan och egentligen känns det inte som att han kommer med i truppen men eftersom Mikael Antonsson skadat sig så tror jag att det kan öppna för att Olsson tar en plats. 
 
MARTIN OLSSON (27 år)
Landskamper: 34/5 (debut 2010)
Matcher/mål den här säsongen: 22/4 (Norwich, England)
KOMMENTAR: Har inte riktigt blivit så bra som man trott och hoppats på men i och med att flera vänsterbackar haft problem med skador samtidigt som Oscar Wendt tackat nej så känns Olsson som given i truppen. 
 
LUDWIG AUGUSTINSSON (22 år)
Landskamper: 3/0 (debut 2015)
Matcher/mål den här säsongen: 28/1 (FC Köpenhamn, Danmark)
KOMMENTAR: Kommer från en bra säsong i den danska ligan och utmanar Olsson om platsen på vänsterkanten. Slog igenom i förra sommarens U21-EM och är fortfarande intressant för betydligt större klubbar än Köpenhamn, ett lyckat seniormästerskap skulle kunna bli biljetten till en större liga. 
 
 
MITTFÄLTARE 
 
SEBASTIAN LARSSON (30 år)
Landskamper: 82/6 (debut 2008)
Matcher/mål den här säsongen: 16/0 (Sunderland, England)
KOMMENTAR: Är en av Hamréns favoritspelare och brukar göra det bra i landslaget men han har haft en svag säsong i Sunderland och frågan är hur det är med hans självförtroende inför mästerskapet. Känns given i truppen. 
 
KIM KÄLLSTRÖM (33 år)
Landskamper: 127/16 (debut 2001)
Matcher/mål den här säsongen: 29/1 (Grasshopper, Schweiz)
KOMMENTAR: Den rutinerade mittfältaren har fått ett lyft i Schweiz och är given i truppen, han spelade mycket i EM-kvalet och aspirerar helt klart om en plats i startelvan. 
 
OSCAR HILJEMARK (23 år)
Landskamper: 9/1 (debut 2012)
Matcher/mål den här säsongen: 38/4 (Palermo, Italien)
KOMMENTAR: Lovande mittfältare som kommer från en stark säsong i Serie A där han fick speltid i alla ligamatcherna. Han var med och vann U21-guld förra sommaren och känns mer eller mindre given i truppen, jag skulle bli överraskad om han inte tar en plats. 
 
ALBIN EKDAL (26 år)
Landskamper: 21/0 (debut 2011)
Matcher/mål den här säsongen: 14/0 (Hamburg, Tyskland)
KOMMENTAR: Kändes given i truppen men har råkat ut för en oturlig skada och nu är det oklart i vilket skick han kommer vara när EM drar igång. Skulle han inte kunna vara med så känns Pontus Wernbloom som den naturliga ersättaren. 
 
OSCAR LEWICKI (23 år)
Landskamper: 9/0 (debut 2014)
Matcher/mål den här säsongen: 8/0 (Malmö FF)
KOMMENTAR: Har nosat på en plats i startelvan men har haft en ganska blek inledning på säsongen och frågan är hur det är med mittfältarens form. Måste hitta tillbaka till förra årets form då han briljerade i U21-landslaget. 
 
EMIL FORSBERG (24 år)
Landskamper: 15/1 (debut 2014)
Matcher/mål den här säsongen: 30/8 (Leipzig, Tyskland)
KOMMENTAR: Offensiv mittfältare som kommer från en riktigt stark säsong i den tyska andraligan. Har blommat ut den senaste säsongen och nu känns det verkligen som att han har chans att ta en startplats, främst ute på vänsterkanten. 
 
JIMMY DURMAZ (27 år)
Landskamper: 30/2 (debut 2011)
Matcher/mål den här säsongen: 23/7 (Olympiakos, Grekland)
KOMMENTAR: Är en offensiv ytter som kan bli en viktig pjäs, är dock lite för ojämn och måste bli stabilare för att kännas helt given i startelvan. Kan spela på båda kanterna vilket ger Hamrén lite extra valmöjligheter. 
 
ASTRIT AJDAREVIC (26 år)
Landskamper: 0
Matcher/mål den här säsongen: 8/2 (Örebro SK)
KOMMENTAR: Egentligen tror jag inte att han kommer med i truppen men om det var upp till mig skulle han ta Erkan Zengins plats. Han har varit en av allsvenskans bästa spelare under våren och skulle kunna vara en bra spelare att slänga in om man behöver stärka upp offensiven och mata in bollar i straffområdet. 
 
 
ANFALLARE 
 
ZLATAN IBRAHIMOVIC (34 år)
Landskamper: 112/62 (debut 2001)
Matcher/mål den här säsongen: 29/35 (Paris SG, Frankrike)
KOMMENTAR: Är givetvis given i både truppen och startelvan. Kommer från en stark säsong och stod för flera bra insatser i kvalet, speciellt i playoff-mötena mot Danmark där han växte ut till en gigant. 
 
MARCUS BERG (29 år)
Landskamper: 37/10 (debut 2008)
Matcher/mål den här säsongen: 22/15 (Panathinaikos, Grekland)
KOMMENTAR: Har varit en av den grekiska ligans bästa anfallare den här säsongen och känns given i truppen. Blandar dock högt och lågt i landslaget, det känns oklart om han tar en plats i startelvan - dagsformen kommer avgöra den saken.
 
JOHN GUIDETTI (24 år)
Landskamper: 7/0 (2012)
Matcher/mål den här säsongen: 34/7 (Celta Vigo, Spanien)
KOMMENTAR: Startade säsongen starkt men har varit lite ojämn under sitt första år i Spanien och det som ett tag såg ut som en garanterat startplats känns inte lika givet. Är dock en hårt arbetande anfallare som skulle kunna passa bra tillsammans med "den store". 
 
CHRISTOFFER NYMAN (23 år)
Landskamper: 4/0 (debut 2013)
Matcher/mål den här säsongen: 8/5 (IFK Norrköping)
KOMMENTAR: Här kommer den stora anfallsskrällen. De flesta skulle sätta Emir Kujovic framför Nyman men jag tycker att "totte" skulle kunna ge något extra till anfallet, han är en spelare som jobbar hårt samtidigt som han blivit allt bättre på att hitta målet. Nyman kan dessutom vara ett offensivt alternativ på högerkanten. 
 
 
NÅGRA BUBBLARE: Patric Carlgren, Anton Tinnerholm, Pontus Wernbloom, Erkan Zengin, Emir Kujovic.
 
Zlatan Ibrahimovic gör sig redo för sitt fjärde EM-slutspel.
 
 
 
0 kommentarer

Classic: Sverige

Allsvenskan räknas av många som Europas bakgård när det kommer till fotboll men landslaget har en rik historia som och man är ett av ganska få länder som tagit flera VM-medaljer. Här kommer en startelva med elva stycken spelare som gjort det bra i både klubblagssammanhang och med den blågula tröjan på sig. 
 
MÅLVAKT: Ronnie Hellström
Meriter i urval: 77 landskamper, 2 Guldbollar (1971,1978), spel i 3 VM. 
 
HÖGERBACK: Roland Nilsson
Meriter i urval: 118 landskamper, guldbollen (1996), UEFA-cupmästare (1987), 3 SM-guld (1983,1987,1999), VM-brons (1994). 
 
MITTBACKAR: Olof Mellberg & Björn Nordqvist
Meriter i urval (Mellberg): 117 landskamper, guldbollen (2003), SM-guld (1998), 2 Grekiska ligaguld (2011,2012), spel i 2 VM, spel i 4 EM. 
Meriter i urval (Nordqvist): 114 landskamper, guldbollen (1968), 2 SM-guld (1962,1963), Holländsk mästare (1975), spel i 3 VM. 
 
VÄNSTERBACK: Erik Edman
Meriter i urval: 57 landskamper, 2 SM-guld (1999,2011), 2 Svenska cupguld (1998,2010), spel i 1 VM. 
 
HÖGERMITTFÄLT: Kurt Hamrin
Meriter i urval: 32 landskamper, 1 VM-silver (1958), Italiensk mästare (1968), Italiensk cupmästare (1961,1966), Europacupmästare (1969). 
 
CENTRAL MITTFÄLTARE: Nils Liedholm
Meriter i urval: 23 landskamper, VM-silver (1958), OS-guld (1948), 2 SM-guld (1947,1948), Italiensk mästare (1951,1955,1957,1959). 
 
VÄNSTERMITTFÄLT: Lennart "Nacka" Skoglund
Meriter i urval: 11 landskamper, VM-silver (1958), VM-brons (1950), Italiensk mästare (1953,1954). 
 
OFFENSIV MITTFÄLTARE: Fredrik Ljungberg
Meriter i urval: 75 landskamper, SM-guld (1997), 2 Guldbollar (2002,2006), Engelsk ligamästare (2002,2004), Engelsk cupmästare (2002,2003,2005), Spel i 2 VM, spel i 3 EM. 
 
ANFALLARE: Gunnar Nordahl & Henrik Larsson
Meriter i urval (Nordahl): 33 landskamper, guldbollen (1947), OS-guld (1948), 4 SM-guld (1945,1946,1947,1948), Italiensk mästare (1951,1955). 
Meriter i urval (Larsson): 106 landskamper, VM-brons (1994), 2 guldbollar (1998,2004), Skotsk mästare (1998,2001,2002,2004), Spansk mästare (2005,2006), Engelsk mästare (2007). 
 
 
"Il bisonte" har en given plats i startelvan. 
 
 
BUBBLARE: Thomas Ravelli, Glenn Hysén, Sven Axbom, Gunnar Gren, Tomas Brolin, Bo Larsson, Ralf Edström, Torbjörn Nilsson, Agne Simonsson, Ove Kindvall. 
Det är givetvis väldigt svårt att ta ut en startelva när det finns flera hundra spelare att välja på men det var dem här jag ville lyfta fram lite extra. Det är värt att notera att jag endast tagit med spelare som lagt skorna på hyllan, annars skulle såklart en viss Ibrahimovic vara med i laget. 
 
När vi ändå är inne på ämnet så tycker många (ja faktiskt de flesta) att Zlatan Ibrahimovic är landets bästa spelare genom tiderna och om man ser på de rena kunskaperna så är han förmodligen det - men det vore inte riktigt rättvist. Förr i tiden var förutsättningarna sämre, en spelare på tex 1950-talet kunde inte göra de tekniska saker som en spelare kan göra nuförtiden, både bollarna och skorna har utvecklas enormt sedan dess vilket har gett dagens spelare en fördel. Det är även mycket mer pengar i sporten vilket har gjort att allt måste skötas mer proffesionellt men det är en lockande tanke att fundera på hur bra en spelare som tex Kurt Hamrin hade varit om han fått dagens "proffsbehandling". 
 
Om vi bara ser på de rena meriterna så är en spelare som Gunnar Nordahl i samma klass. Den svenske anfallaren dominerade i allsvenskan och vann skytteligan hela fyra gånger innan han flyttade ner till Italien där dominansen skulle fortsätta. Mellan 1950-1955 vann Nordahl den italienska skytteligan fem gånger och han noterades för hela 225 mål (på 291 matcher) i Serie A, jämfört med Ibrahimovic 122 mål på 219 matcher. 
 
I landslaget kan man också jämföra spelarnas meriter, där har Ibrahimovic förvisso målrekordet med sina 62 mål på 111 matcher men Nordahls facit känns snäppet mer imponerande - han gjorde hela 43 mål på 33 landskamper vilket ger ett målsnitt på 1,3 mål per match jämfört med Zlatans på 0,55. 
 
Jag tycker fortfarande att Zlatan är en otroligt bra fotbollsspelare men menar att vi inte ska stirra oss blinda på nuvarande spelare utan även blicka tillbaka och minnas de gamla giganterna som gjorde Sverige till ett fotbollsland att räkna med även internationellt. 
 
0 kommentarer