Skrällvinst i slaget om Östergötland

Försäsongsmatcher, MATCHFAKTA / Permalink / 0
LHC fick en tung start på sin försäsong. 
 
Vi är fortfarande inne i den absolut tidigaste delen av försäsongen, där många lag fortfarande inte gått på is men under gårdagen var det dags för två intressanta lag att göra sina första matcher. Vita Hästen bjöd in grannklubben från Linköping till match i Himmelstalundshallen. Matchen kallades för "slaget om Östergötland" och kommer, om allt går som det ska, bli en tradition där klubbarna är värdar varannat år. Linköping fick en bra start på matchen, efter ungefär tio minuters spel tog man ledningen genom Johan Södergran som fick chansen att visa upp sig på seniornivå. 18-åringen har kontrakt med klubbens J20-lag för den kommande säsongen. 
 
Första perioden såg ut att sluta med en fortsatt ledning för gästerna men med några minuter kvar att spela kunde Emil Eriksson styra in kvitteringen och lagen gick till pausvila med ett oavgjort resultat. I samma paus måste något ha hänt för sedan började hemmalaget sakta men säkert ta över matchen, man började skapa allt fler chanser och Linköping var inte så där överlägsna som man kanske skulle kunna tro. Efter en mållös andra period tog Vita Hästen tidigt i tredje ledningen genom hemmasonen och publikfavoriten Marcus Eriksson. Naturligtvis kom målet i samspel med kamraten Jesper Samuelsson som alltid har en förmåga att hitta bladet på nummer 20. 
 
Man skulle kunna tro att målet gjorde att Linköping skulle höja tempot och skapa en ordentlig press i jakt på kvittering men det hände inte. Det var först i slutminuten som man kunde se att gästerna lyfte upp spelet och med mindre än en sekund kvar att spela lyckades man tillslut få in en kvittering, genom nyförvärvet Dan Pettersson som höll sig på rätt plats framför målet. En mållös förlängning gjorde att straffar fick avgöra matchen men det dröjde länge innan någon lyckades överlista målvakterna. Det blev tillslut hemmalagets Christopher Fish (med förlutet i LHC) som lyckades få in pucken och därmed hade Vita Hästen vunnit sitt första derby mot Linköping.  
 
Jag tycker att man kan se den här matchen på två sätt. Linköping kom inte upp i önskad nivå, man fick inte riktigt ordning på spelet och borde nog kunnat bjuda upp till mer skönspel än man gjorde. Samtidigt så stod Vita Hästen för en bra insats där man visade mycket vilja och där båda lagets målvakter också gjorde bra ifrån sig. Att ett allsvenskt lag slår ett SHL-dito är i sig en överraskning men är det någon gång man ska göra det så är det i ett sånt här läge, där båda lagens spelare fortfarande spenderat mer tid i solstolen än ute på isen. För varje ispass som går ökar avståndet mellan lagen och hästarna från Norrköping ska nog vara glada att matchen lades i Augusti och inte framåt jul. 
 
Avslutningsvis tycker jag att såna här matcher är upplyftande, trots att lagen spelar i olika divisioner finns det en hel del känslor mellan klubbarna (och inte minst städerna) vilket gör att det blev bra drag på läktarna och att det kändes mer som en tävlingsmatch än en vanlig försäsongsmatch där ingen egentligen har något att vinna eller förlora. 
 
MATCHFAKTA
Vita Hästen - Linköping: 3-2 (1-1,0-0,1-1,0-0,1-0)
0-1 Johan Södergran (Roy, Bibic)
1-1 Emil Eriksson (Lindman, M.Eriksson)
2-1 Marcus Eriksson (Samuelsson, Westlund)
2-2 Dan Pettersson (Roy, Bäckman)
3-2 Christopher Fish (GWS)
Skott: 23-29
Utvisningsminuter: 8-8
Publik: 2218 (Himmelstalundshallen) 
 
 
 
Till top