Förhandskollen: Hockeyettan södra

Hockeyettan, TIPSET / Permalink / 0
Imorgon drar Hockeyettan äntligen igång och det här hög tid att runda av uppladdningen genom att tippa hur det kommer gå i den sydligaste grundserien. 
 
Efter flera månader av bitvis tråkig försäsongsträning och spekulationer är det dags för spelarna att ge sig ut på isen och spela matcher som faktiskt betyder något. De senaste åren har Hockeyettan södra kallats för "allsvenskan light" och man kan nog säga att det är så även den här säsongen. Serien kryllar av starka lag med höga ambitioner, vi har ett ex-allsvenskt lag i Troja-Ljungby men även en högintressant nykomling i form av Kalmar som kommer göra allt de kan för att sätta färg på grundserien. 
 
HC Dalen och Kristianstad - två lag för allettan?
Foto: Thorleif Olsson 
 
FAVORITERNA 
KRIF 
För några år sedan var Blekingelaget en doldis på lägre nivå men sedan avancemanget till Hockeyettan 2011 har en hel del hänt. Både 2012 & 2014 nådde laget den allsvenska kvalserien och i våras tog säsongen slut i playoffspelets tredje runda. Något som är ett bevis på att klubben gör bra saker. Nu är siktet inställt på att åter vara med och slåss om en allsvensk plats och sett till hur truppen ser ut borde man ha relativt goda chanser att lyckas. Bland lagets nyförvärv hittar vi Niclas Lehmann som alltid levererar, men även den evige talangen Erik Brissle och igår presenterades Simon Mattsson som spelade i Hockeyallsvenskan så sent som i vintras. Som om det inte vore nog har även publikfavoriten Stefan Söder återvänt vilket gör att laget har en av ettans främsta forwardsuppsättningar. Klickar även defensiven kan det bli en väldigt rolig säsong. 
 
Kristianstad
Få klubbar har varit lika tydliga med att de vill nå Hockeyallsvenskan som just Kristianstad. I vintras föll man tungt i playoff tre och nu är siktet inställt på att ta revansch. Numera tränas laget av Mikael Gath (som tidigare mest är känd för sin långa spelarkarriär) och det ska bli väldigt intressant att se hur han kommer ta sig an uppgiften. I truppen återfinns en hel del bekanta ansikten, Fredrik Hansson är fortsatt en av lagets viktigaste spelare men han har fått sällskap av ett flertal rutinerade lirare som ska hjälpa till i offensiven. Här tycker jag vi kan lyfta fram Victor Löfstedt lite extra, forwarden har spenderat de sju senaste säsongerna i allsvenskan men är nu tillbaka i Hockeyettan (senast han spelade där var 2011 i Olofström) och det är en riktig toppvärvning som gör ett redan starkt lag ännu bättre. Mellan stolparna finns Joel Gistedt kvar och det här är vintern då han ska visa att han fortfarande håller hög klass. Lyckas han med det så har klubben goda chanser att ta steget upp. 
 
UTMANAREN 
Troja-Ljungby 
Sett till historiken borde kanske Troja vara en av favoriterna, laget spelade trots allt allsvensk hockey så sent som i våras men det kan vara svårt att ta steget ner en division. En hel del nyckelspelare försvann och många nya har kommit in vilket gör att det kan ta ett tag innan man får spelet att fungera optimalt. Bland nyförvärven hittar vi bland annat målvakten Wictor Ragnewall och det är en väldigt fin förstärkning, 25-åringen var en av Hockeyallsvenskans främsta för ett par säsonger sedan och håller fortsatt hög klass.  I offensiven hoppas man mycket på Gustaf Berling som gjorde 54 poäng i Halmstad i vintras och som sedan rundade av säsongen med att debutera i allsvenskan med IK Pantern. Många nya spelare lär bli viktiga pusselbitar men vi får inte underskatta trotjänaren Mattias Åkesson som går in på sin 12:e säsong i klubbens A-lag. Dessutom finns ju kraftpaketet Daniel "Trucken" Karlsson kvar i laget. Vi ska inte underskatta Troja. 
 
SKRÄLLVARNING
HC Dalen 
Det har tisslat och tasslats en hel del om Dalen under sommaren. Redan förra säsongen stod man för fina insatser och nu ser det ut som att laget kommer ta ytterligare steg framåt. Tränaren Per Gustafsson förfogar numera över en trupp som har potential att skapa problem för de flesta lagen i serien och det känns som att man borde kunna vara med och slåss om en allettanplats. Håll ett extra öga på den gigantiske backen Patrik Magnusson och Jonathan Tholander som är tillbaka i Hockeyettan efter att ha spenderat den gångna säsongen i Hockeyallsvenskan med Vita Hästen. Forwarden har goda chanser att vara med i toppen av grundseriens skytteliga, om han är lika bra som senast han spelade på den här nivån. 
 
Kalmar 
Sett till alla fina värvningar och rutinerade spelare som redan fanns i laget är det kanske ingen överraskning om nykomlingen är med i racet om en plats till allettan, men det känns ändå som att klubben har potential att skrälla och kanske nå ännu längre. Numera vaktas målet av Robert Hestmann som tidigare spelat i både Visby/Roma och Huddinge & han är en av lagets viktigaste nyförvärv. På backsidan har man gjort ett flertal bra värvningar som ska ge laget stabilitet i egen zon och i offensiven är det tänkt att Jarkko Oikarinen ska fortsätta producera. Dessutom hoppas man mycket på Jesper Sellin som var en frisk fläkt i Skövde förra säsongen. Klubben har dessutom en rutinerad tränare i Lenny Eriksson som borde kunna kräma ut en hel del ut laget. 
 
BOTTENSTRIDEN 
Helsingborg och Halmstad 
Förra säsongen var Halmstad en av de positiva överraskningarna i den södra serien, flera av lagets spelare briljerade och bjöd publiken på många härliga stunder. Nackdelen med succén är att de fick allsvenska ögon på sig och de flesta valde därför att lämna laget. Det gör att "Hammers" nu står inför en säsong med en betydligt svagare trupp och mycket talar för att det kan bli en jobbig höst. Även Helsingborg går in i säsongen med en trupp som inte står sig väl med förra säsongens upplaga, spelare som Daniel Åhsberg och August Carlsson har lämnat och nu gäller det att alla unga och oprövade spelare tar steg framåt.. 
 
TABELLTIPSET 
1. KRIF
2. Kristianstad
3. Troja-Ljungby
4. Vimmerby
5. Kalmar
6. HC Dalen 
7. Nybro
8. Hanhals 
9. Tyringe
10. Mörrum
11. Helsingborg
12. Halmstad 
 
Hur tror du det kommer gå i den södra serien? 
 
 
 
Besök gärna bloggens senaste samarbetspartner, Nallebudet! 
Till top