Förhandskollen: SDHL

SDHL / Permalink / 0
 
Ikväll är det dags för damernas högstaliga att dra igång. Här kommer en liten uppladdning inför säsongsstarten. 
 
Efter månader fyllda av tråkiga fysövningar och kilometer efter kilometer i löpspåret är det äntligen dags för spelarna i SDHL att få ge sig ut på isen och spela matcher igen. Senast de fick göra det kunde Luleå säkra sitt andra SM-guld på tre år och nu är den stora frågan om klubben i norr ska kunna behålla sin plats på tronen. Det finns en hel del som talar för det. Det finns några utmanare men Luleå har ett fortsatt starkt lag och det har spetsats till ytterligare under sommaren, men vi återkommer till det om en liten stund. 
 
 
 
FAVORITEN
Luleå 
Det är klart att de regerande mästarna är favorit att ta hem sitt tredje guld. Sedan firandet i våras har visserligen Jennier Wakefield lämnat klubben men kvar finns toppspelare som Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski vilket gör att man fortsatt står sig väl med motståndarna. Man har dessutom värvat in landslagsmålvakten Sara Grahn samt en intressant doldis i form av Chicho Osawa som är lagkapten i det japanska landslaget. Som ni märker har man ett starkt spelarmaterial att använda sig av men man har även seriens största publikstöd och det kan också betyda mycket när säsongen närmar sig ett avgörande. Det såg vi inte minst i våras. 
 
UTMANAREN 
Linköping 
Fyra finaler på de fem senaste åren är ett tydligt bevis på att Linköping är ett lag att räkna med. I våras var man bara en seger ifrån guldet och de är därför väldigt revanschsugna. Det som dock gör att det finns lite frågetecken kring laget är de tunga förlusterna man drabbats av. I målet har Florence Schelling lämnat ett gigantiskt tomrum och i offensiven lär Denise Altmann saknas. Hon är visserligen kvar i en ledarroll men därifrån gör man inga mål. Nu gäller det att Lara Stalder fortsätter att visa sin klass samtidigt som man hoppas mycket på sina unga spelare, i truppen finns sju spelare som är under tjugo år. 
 
SKRÄLLVARNING
Brynäs 
Sett till hur det gått de senaste åren borde inte Brynäs vara med och slåss om medaljerna men den här sommaren har det hänt en hel del intressanta saker. Landslagssprofilen Erika Grahm kommer in med massor av rutin och värvningen av Jennifer Wakefield får ses som en av ligans bästa under speluppehållet. Kanadensiskan kan vara helt outstanding när hon är på det humöret. Samtidigt som dem stärkt klubbens aktier har en del bra spelare lämnat och det kan säkerligen ta lite tid innan man får spelet att fungera så som man hoppas. Det är för mycket begärt att hoppas eller tro att Gävlelaget ska utmana om guldet men man borde ändå ha goda chanser att lyckas bättre än de senaste åren och det vore en framgång och ett steg i rätt riktning. 
 
BOTTENKAMPEN
Göteborg & SDE HF
Det här är knappast en överraskning. Förra säsongen syntes det tidigt att de här lagen skulle få kämpa mot varandra längst ner i tabellen och det finns inte mycket som talar för att det ska se annorlunda ut i vinter. Lagen har gjort en del värvningar som borde kunna göra dem bättre men det känns fortfarande som att steget upp till de andra lagen är för stort. Det kan mycket väl krävas kvalspel även den här säsongen. 
 
TABELLTIPSET 
1. Luleå
2. Linköping
3. HV71
4. Djurgården
5. Brynäs
6. Modo
7. AIK
8. Leksand
9. SDE HF
10. Göteborg 
 
 
 
Till top