Krossar och spänning

Idag rundades Hockeyettans premiäromgång av med flera högintressanta matcher.

Efter två dagar med några fåtal matcher var det idag dags för en sån där klassisk söndag där det kryllade av matcher både i norr och söder. Uppe i Kalix tog stadens lag emot Asplöven och det syntes tidigt att det här skulle bli en målrik historia. Hemmalaget ledde med 2-0 redan efter sex minuters spel och i andra perioden drog man iväg till en stabil 7-1 ledning. När domaren blåste av matchen för sista gången stod det hela 13-2 på resultattavlan och man kan nog lugnt säga att Kalix fått en drömstart på säsongen. Samtidigt syntes det tydligt att Asplöven har en hel del att slipa på, lagbygget ser inte direkt skräckinjagande ut för motståndarna och Haparandalaget kan nog gå mot en rätt jobbig höst.

Uppe i norr kan vi även konstatera att Östersund inleder säsongen med en seger men man bjöds på bra motstånd i dagens bortapremiär mot Teg. Mathen vann man tillslut med 3-5 efter att Daniel Magnusson spikat slutresultatet i sista sekunden och laget kan åka hem till Jämtland med tre poäng i bagaget. Den mest intressanta matchen i norra serien utspelas i Piteå där stadens stolhet (på hockeysidan, damernas fotbollslag briljerar ju som bekant) bjuder in Boden till kamp men den matchen startade senare än alla andra matcher och är därför inte färdigspelad när vi skriver den här texten.

Victor Wänghult var inblandad i tre mål när Kumla besegrade Surahammar

I den östra serien lyckades Huddinge få med sig en seger från seriepremiären mot Segeltorp men det blev en riktig utmaning för "talangfabriken". Inför matchen var det lite extra hetta eftersom många spelare lämnat Huddinge för spel i just Segeltorp och det var en av dem, Dennis Nordström, som satte eftermiddagens första mål. Nykomlingarna utökade drog iväg till en 0-3 ledning men efter det började hemmalaget sakta men säkert ta sin in i matchen och med klockan på 15:21 i tredje perioden kunde Anton Kalte kvittera till 3-3. Det krävdes därför förlängning för att få till ett avgörande och där blev Huddinges Jacob Lundin stor matchvinnare med sitt segermål i powerplay. Från den här matchen kan vi ta med oss två besked. Det första är att Segeltorp kommer skapa problem för de flesta lagen i grundserien och det andra är att Huddinge, trots alla spelarförluster, kommer kunna vara långt ifrån slagna på förhand. Det kan nog ändå bli en rätt trevlig säsong i Björkängshallen.

I västra serien ägde "slaget om skaraborg" rum och de drygt 1700 i Mariehus arena (tidigare Katrinhallen) hoppades på en spännande batalj men det blev aldrig spännande när Mariestad bjöd in rivalen Skövde till kamp. Gästerna hade fortfarande en rimlig chans inför tredje perioden men väl där föll man ihop fullständigt och Mariestad kunde skrinna iväg till en 7-1 seger i prestigederbyt. Här kan vi notera att Douglas Lögdal stod för två av segrarnas mål och att hemmalagets Tobias Sandberg räddade 20 av 21 puckar som kom flygande mot honom.

Avslutningsvis kan vi konstatera att HC Dalen fick en perfekt start på säsongen när Vimmerby besegrades med 1-3 på bortaplan. I den matchen stod nyförvärvet Jonathan Tholander för två av målen och det känns som att han kommer skapa problem många av lagen i den södra serien.