Det allsvenska kvalet: halvvägs i mål

Efter gårdagens matcher är det dags att summera första halva av den allsvenska kvalserien. 
 
För nästan alla klubbar i Sverige är det redan semester men för runt tio klubbar i de två högsta ligorna finns det fortfarande mycket att spela om. Kvalserien till Hockeyallsvenskan har kommit halvvägs in och det finns en del intressanta saker att notera. Idag tänkte jag att vi skulle försöka summera hur bra de sex olika lagen presterat hittills. 
 
Vita Hästen 
Vi inleder med laget som toppar tabellen. Norrköpingslaget var hopplöst sist i Hockeyallsvenskan men har höjt sig ett snäpp under kvalserien (samtidigt som motståndet inte riktigt håller samma nivå), målskyttet har blivit lite bättre och än känns det som att de kommer spela allsvensk hockey även till hösten. Om ekonomin är tillräckligt bra vill säga. Fyra segrar på fem matcher får ses som en mer än godkänd insats. Är bäst i kvalet när det kommer till powerplay (40%) men i boxplay finns det fortfarande utvecklingspotential. 
 
Mattias Beck gjorde ett efterlängtat mål i gårdagens seger mot Boden. 
Foto: Johnny Anderson 
 
 
Kristianstad 
Fyra lag från Hockeyettan vill ta steget upp och efter fem omgångar är det Kristianstad som ligger bäst till. Lördagens seger hemma mot Almtuna gör att laget ligger tvåa i kvalserien, bara två poäng efter Vita Hästen. Laget har bara en förlust efter ordinarie tid och den kom mot just Vita Hästen vilket egentligen var ganska väntat. De grönvita lever mycket på Fredrik Hansson och Johan Lundgren som gjort sex poäng vardera. Joel Gistedt har gjort en fullt godkänd insats men laget kan fortfarande höja sig ett snäpp i både boxplay och powerplay. Faktum är att tabelltvåan är sämst av alla med en man mindre på isen. 
 
Almtuna 
Gillar man bandet Queen (vem kan inte gilla dem?) så passar låten "Under pressure" ganska bra om man ska försöka beskriva Almtunas säsong i stort och inte minst läget i kvalserien. Helgens förlust gör att laget från Uppsala plötsligt ligger trea i tabellen vilket gör att man just nu ser ut att få spela i Hockeyettan nästa säsong. Detta trots att kvalet inleddes på ett övertygande sätt med två segrar och 10-3 i målskillnad. Laget har spelat relativt bra i special teams Arvid Ljung har gjort bra ifrån sig mellan stolparna så det finns ändå bra saker att ta med sig från de första fem matcherna. Det är värt att lyfta fram Alexander Lunsjö lite extra, forwarden har gjort nio poäng och toppar kvalets poängliga. 
 
Tranås 
Av fyra lag från Hockeyettan var det Tranås som gick in i kvalet med minst förväntningar på sig men laget har gjort bra ifrån sig hittills. Åtta poäng på fem matcher är ett fullt godkänt facit och man ligger bara två poäng bakom Kristianstad. Så sent som igår vann laget med 1-3 borta mot Hudiksvall och det var en insats som säkerligen höjde självförtroendet ytterligare. Flera spelare har klivit fram på ett imponerande sätt och en av dem som tagit för sig mest hittills är André Astley Rydberg som gjort fyra mål på fem matcher och som stod för dubbla fullträffar i gårdagens match.  
 
Hudiksvall 
Det är inget snack om att Hudiksvall haft siktet inställt på allsvenskan och nu har man chansen att ta klivet upp men den första halvan av kvalserien har inte varit så värst framgångsrik. Snarare tvärtom. Ett poängsnitt på en poäng per match gör att man ligger femma och man har lika många poäng upp till en allsvensk plats. Förlusten igår mot Tranås satte laget i en svår sits och det lär krävas minst 10-12 poäng på de avslutande fem matcherna om det ska kunna bli ett avancemang. Nyckeln i framtiden blir det offensiva spelet för laget är bäst i kvalserien när det kommer till boxplay och målvakten Andreas Bossom har också gjort väldigt bra ifrån sig. 
 
Andreas Bossom har varit Hudiksvalls glädjeämne hittills under kvalserien. 
Foto: Peter Scott 
 
Boden 
Norrlands bidrag till kvalserien har fått en väldigt tung inledning, det har bara blivit en poäng på de fem första matcherna och chansen att nå allsvenskan är mer eller mindre borta. Nu gäller det att försöka få ordning på spelet och samla erfarenheter inför framtiden, många av spelarna kommer förmodligen vara kvar i klubben nästa säsong och då kan de ta lärdom av att få möta allsvenskt motstånd. För det känns som att Boden lär sikta på att nå långt även nästa säsong. I övrigt finns det inte så mycket positivt att lyfta fram, laget har gjort minst mål och släppt in flest. 
 
 
 
Tabellen 
1. Vita Hästen, 12 poäng
2 Kristianstad, 10 poäng
3. Almtuna, 9 poäng 
4. Tranås, 8 poäng
5. Hudiksvall, 5 poäng
6. Boden, 1 poäng
 
Poängligan
1. Alexander Lunsjö (Almtuna), 9 poäng
2. Henrik Rommel (Vita Hästen), 6 poäng
Tobias Liljendahl (Almtuna), Jens Jakobs (Almtuna), Fredrik Hansson (Kristianstad), Johan Lundgren (Almtuna), Tony Mårtensson (Almtuna) 
3. Viktor Hertzberg (Almtuna), 5 poäng
Marcus Eriksson (Vita Hästen), Jacob Svensson (Almtuna), Pontus Eklöf (Tranås)
 
 
Vilka lag från kvalserien tror du spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong? 
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!