Kristianstad till allsvenskan - fiasko för Almtuna

Det är dags att göra bokslut för både Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. 
 
För ungefär sju månader sedan inleddes hockeysäsongen för de flesta lagen i landet, en äventyr utan varken manus eller regi. Om man inte räknas de randiga herrarna som ibland skulle blanda sig i själva spelet både en och två gånger för mycket. Inför säsongen snackades det mycket om att det fanns 3-4 lag i Hockeyettan som var tillräckligt starka att ta sig hela vägen och avancera i seriesystemet. Under resans gång föll bland andra Borlänge, Huddinge och inte minst KRIF bort men fyra lag nådde den allsvenska kvalserien. Elddopet.
 
Väl där skulle det visa sig att både Boden och Hudiksvall inte riktigt var tillräckligt starka och Tranås fick, trots en på många sätt fin säsong, också se sig besegrade. Kristianstad blev det sista lagen från Hockeyettan med möjligheten att ta steget upp och allt skulle avgöras i den sista omgången. Seger mot Almtuna och saken var klar. Matchen i Uppsala var långt ifrån någon festlig tillställning med massor av fina prestationer men det bjöda på desto mer spänning och det hela fick tillslut avgöras i förlängingen där gästernas William Pethrus var på rätt plats vid rätt tillfälle. Avancemanget var klart och Hockeyallsvenskan får därmed tre nya klubbar till nästa säsong (Mora och Timrå gör KIK sällskap från SHL). 
 
Det har tagit några år men nu har Fredrik Hansson lyckats ta sitt Kristianstad till Hockeyallsvenskan. 
Foto: Alexander Viktorson (arkiv)
 
Det finns en hel del spelare att lyfta fram lite extra i stunden av glädje, kramkalas och segerjubel. Kristianstad är fyllt av riktigt duktiga spelare som gjort väldigt bra ifrån sig under hela säsongen, målvakten Joel Gistedt har varit bra under mer eller mindre hela vintern och stod för flera viktiga (och avgörande) räddningar under kvalserien. Rutinerade spelare som Fredrik Lindblom och nyförvärvet Victor Löfstedt har också burit ett tungt lass. Lagkaptenen Fredrik Hansson likaså. Forwarden kom till klubben första gången redan 2011 och förutom sex matcher i IK Pantern har han varit klubben trogen sedan dess. Under sin åttonde säsong lyckades 30-åringen tillslut hjälpa upp klubben till den serie man drömt om under flera år och vi tog därför ett litet snack med honom efter slutsignalen. 
- Det känns overkligt, har inte riktigt förstått. Hela föreningen har krigat för detta så länge. 
 
Det blev ju ett minst sagt spännande slut på matchen, hur gick tankarna inför förlängningen? 
Nej men man är så inne i det så det finns inte så mycket tankar mer än vinst, sen när jag såg att dem ställde upp med två backar så kände vi att dem är rädda för att förlora, då kände jag direkt att vi vinner. Det är överkligt, har inte riktigt förstått vad vid gjort än. 
 
MATCHFAKTA
Almtuna - Kristianstad: 1-2 (0-1,1-0,0-0,0-1)
0-1, Johan Lundgren (F.Hansson, Löfstedt)
1-1, Oscar Milton (Ragnarsson, Mårtensson)
1-2, William Pethrus (Sterner, Löfstedt)
Skott: 24-30
Utvisningsminuter: 2-2
Publik: 2407 (Gränbyhallen, Uppsala)
 
Samtidigt som Kristianstad firar är besvikelsen stor i Almtuna. Inför säsongen rankades laget som en outsider i allsvenskan men man lyckades inte få ordning på defensiven och det var tillslut det som tog laget till kvalserien. Även där föll man på just spelet i egen zon, i offensiven var man bra men det gäller att behärska hela isen om man ska lyckas fullt ut. Truppen är fylld till bredden med rutinerade spelare som inte lär vara så värst sugna på att spela i Hockeyettan. Jens Jakobs och Tony Mårtensson är två av spelarna som förmodligen kommer lämna laget och fler lär göra dem sällskap. Flera klubbar lär vara på jakt efter backklippan Per Svensson och spelare som Tobias Liljendahl och Alexander Lunsjö borde också vara intressanta för andra klubbar. Viktor Hertzberg sitter, precis som Liljendahl, på ett långt kontrakt men det finns ingenting som talar för att forwarden som gjorde 39 poäng i grundserien kommer följa med laget ner i Hockeyettan. 
 
Almtunas hopp om allsvenskt spel borde vara ute men AIK har stora ekonomiska problem och det viskas om att klubben kan vara nära att bli nedflyttade. Något som i sin tur skulle göra att trean i kvalserien får behålla sin allsvenska status. Om rätt ska vara rätt borde "gnaget" få starta om på en lägre nivå och inse att man måste få ordning på sin ekonomi en gång för alla, men det finns ändå en hel del som talar för att förbundet kommer se mellan fingrarna. Det är trots allt en av ligans största klubbar som dessutom vann grundserien och kvalade till SHL. Giganten från Solna är en viktig kugge i maskineriet och jag tror att Hockeyallsvenskan gärna vill ha kvar klubben. Speciellt nu när Leksand tagit klivet upp. 
 
Under de kommande dagarna ska vi försöka summera både Hockeyallsvenskan och Hockeyettan för att sedan kunna blicka framåt mot den kommande säsongen. På återseende! 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!