SDHL: finalrepris?

Ikväll är det dags för landets två bästa lag att börja göra upp om SM-guldet. 
 
Efter en lång grundserie som delvis saknade spänning var det dags för slutspelet att dra igång och väl där har två lag stått ut ur mängden. Luleå och Linköping vann sina semifinaler mot HV71 respektive Modo med 3-0 i matcher vilket i sin tur resulterat i att lagen återigen gör upp om guldet. Förra våren vann Luleå med 2-1 i matcher efter att ha segrat med 5-1 i den avgörande matchen inför en fanatisk hemmapublik. 
 
Lyckas Luleå försvara guldet? 
 
Att Luleå och Linköping får göra upp om guldet är knappast någon överraskning, båda lagen höll sig högt uppe i grundserietabellen (Luleå vann överlägset) och i slutspelet höjde sig båda lagen ytterligare ett snäpp. Under de senaste åren har båda klubbarna etablerat sig som créme de la creme när det kommer till damhockey i landet och det har blivit än mer tydligt den här vintern. 
 
På pappret känns Luleå som favorit och sett till hur säsongen varit får man ändå ses som ett lite starkare lag. I grundserien skiljde det 18 poäng mellan lagen och deras senaste möte, för lite drygt en månad sedan, vann Luleå utan några större problem med 4-0. Lägg därtill ett imponerande slutspel där laget inte förlorat en enda match. Mycket talar för att det kommer bli en finalrepris. 
 
Med det sagt ska vi inte räkna ut Linköping på förhand, i semifinalserien mot Modo spelade laget väldigt bra och det känns som är formen är på rätt plats. Centern Kennedy Marchment har gjort ett bra slutspel och det känns som att laget blev bättre när hon anslöt. Kanadensiskan stod för 25 mål och totalt 52 poäng i grundserien vilket gör henne till LHC:s främste spelare rent poängmässigt och lär får en nyckelroll om laget ska kunna hota Luleå i finalen. En annan viktig spelare blir naturligtvis målvakten Eveliina Suonpää. Finskan har flest räddningar och bäst räddningsprocent av samtliga ordinarie målvakter hittills i slutspelet men nu ställs hon inför sin största utmaning sedan flytten till östgötaslätten. 
 
Luleå är fyllt till bredden av klasspelare, Michelle Karvinen fortsätter att ösa in poäng år efter år samtidigt som Emma Nordin är slutspelets skyttedrottning och dessutom har flera andra spelare tagit för sig ordentligt den här säsongen. Inte minst den rutinerade backen Jenni Hiirikoski som toppar lagets interna poängliga - med hela 73 poäng på 40 matcher. Finskan är säkerligen sugen på ytterligare ett guld och det lär även Rebecca Stenberg vara. Forwarden har lyckats med bedriften att vinna tre raka SM-guld och nu är siktet inställt på ett fjärde. Vilket förmodligen även skulle bli det sista, 26-åringen har nämligen aviserat att hon lägger skridskorna på hyllan efter finalserien. Det blir ett tungt avbräck för både Luleå och damkronorna som tappar en av sina mest framträdande spelare. 
 
Ska Linköping ha en chans att skapa spänning i den här finalserien gäller det att vinna sina hemmamatcher som kommer spelas på lördag och söndag. Skulle östgötskorna förlora någon av dem talar mycket för att Luleå säkrar ett nytt guld på hemmaplan även den här säsongen. 
 
Vilket lag tror du vinner guldet? 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!