Björklövens lagbygge tar form - "kommer inte stressa fram något"

Allsvenskan, Intervjuer / Permalink / 0
Idag tar vi en liten titt på ett av de allsvenska lagen som är mitt inne i sitt lagbygge inför den kommande säsongen. 
 
I Hockeyallsvenskan anno 2019/20 kommer det finnas en hel del klassiska klubbar med en rik historia, runt huvudstaden finns bland annat både AIK och Södertälje och uppe i Dalarna är Mora tillbaka i serien. Ännu en bit längre upp i landet hittar vi Timrå, plantskolan som fostrat många storspelare, och i Umeå finns en gammal sovande jätte. Björklöven var som allra bäst under slutet av 80-talet och spelade i Elitserien senast säsongen 00/01 men klubben har några tunga år bakom sig och kommer senast från en vinter där man fick nöja sig med en tiondeplats. Något som fick klubben att agera. 
 
Redan mitt under brinnande säsong valde klubben att rekrytera en ny sportchef som skulle få uppgiften att bygga laget till den kommande hösten. Valet föll på Per Kenttä, som tidigare gjort succé med Asplöven och som hade stor del i att Oskarshamn lyckades ta steget upp till SHL tidigare under våren. Vi tog ett litet snack med 38-åringen för att se hur tankarna går inför säsongen som står för dörren. 
 
Lagkaptenen Fredric Andersson är en av spelarna som valt att stanna kvar i klubben ytterligare en säsong. 
Foto: Johnny Anderson 
 
 
Nu är vi inne i början av Maj, kan du beskriva lite hur den perioden av året ser ur för er sportchefer? 
Hektiskt period där egentligen grunden läggs för säsongen. Allt från planering av verksamheten till att anställa den personal som behövs för att bedriva säsongen. 
 
Björklöven är en av klubbarna i Hockeyallsvenskan som ser ut att ha kommit längst i sitt lagbygge, hur tycker du att truppen tagit form hittills?
- Truppen ser bra och det är några pusselbitar kvar att få på plats. Tycker vi är långt framme i träningsbiten så känner inte heller någon panik och kommer inte stressa fram något.
 
Så sent som för några dagar sedan anslöt både Brian Cooper och Justin Crandall från AIK, vad är det i deras spel som gjort att du ville få dem till klubben?
- Jag tycker bägge spelare kan addera skicklighet i olika delar av spelet som jag tycker vi saknat i vårt lagbygge. Två viktiga pusselbitar som kommer ha stora roller i vårt lag.
 
Du kommer senast från en minst sagt framgångsrik säsong i Oskarshamn där du tidigare under vintern aviserade att du skulle lämna klubben efter säsongen, hur kändes det att lämna när laget tagit sig till SHL?
- Vi hade en fantastiskt resa och min tid i Oskarshamn kommer finnas alltid finnas där som ett stort och härligt minne för mig. Nu väntar ett nytt äventyr och en utmaning för mig. 
 
Inget ont om varken Haparanda eller Oskarshamn men Umeå är en större stad rent hockeymässigt, är det något som du hunnit känna än?
- Intresset är väldigt stort för Björklöven men hockeyn är den samma. Jag gillar inte och jämföra för det är så unikt och alla platser har olika utmaningar och förutsättningar. 
 
Just nu finns det två egna produkter i truppen, hur viktigt tycker du det är att ett lag har egenfostrade spelare som kommer från staden?
- Det är såklart viktigt och är något man tittar på vid rekryteringarna men främsta målet på lång sikt är att utveckla ungdom och juniorverksamheten för att kunna producera fler och egna produkter till A-laget. 
 
Uppe i Asplöven var du både sportchef och tränare, har du lagt tränarsysslan på hyllan för gott eller känns det som du vill tillbaka till att träna något lag i framtiden?
- Just nu känner jag inget behov att vara tränare för att jag trivs med jobbet som sportchef men jag ska inte stänga några dörrar i framtiden, Man vet aldrig vad som händer. Just nu får jag min dos när jag gästspelar som hjälptränare i min grabbs hockeylag. 
 
Om vi tar en titt på hur Björklövens lagbygge ser ut så har man valt att förlänga med en hel del spelare vilket gjort att grunden redan finns på plats. Något som annars är ganska ovanligt i Hockeyallsvenskan, oftast värvas det 10-12 spelare under sommaren och sedan tar det halva säsongen innan ett grundspel satt sig som det ska. Trots det så finns det ändå några nya ansikten i truppen, bland annat de två amerikanerna (Crandall och Cooper) som nämndes i intervjun men även forwardstalangen Pontus Andreasson som stod för 38 poäng på 40 matcher i Hockeyettan med Hanhals den gångna säsongen. 
 
På backsidan är det fortfarande lite tunt, man har tappat Simon Åkerström till Finland och hittills är finns det bara fyra defensiva pjäser som sitter på kontrakt. På målvaktssidan finns Mattias Pettersson kvar och Kenttä berättar att man jobbar för fullt med att hitta en radarpartner till honom. Det mesta verkar, precis som det ryktats, tala för att Oscar Masiello flyttar ner till Norrköping och Vita Hästen. På förhand känns det som att Björklöven håller på att bygga ihop ett bra lag och jag skulle faktiskt bli mycket förvånad om vi inte ser klubben bland de åtta främsta nästa säsong. 
 
BJÖRKLÖVENS LAGBYGGE 2019/20 - HITTILLs
Målvakter - Mattias Pettersson 
Backar - Alexander Hellström, August Tornberg, Hardy Häman Aktell, Brian Cooper (NY)
Forwards - Fredric Andersson, Lukas Eriksson, William Eriksson, David Lindqvist, Emil Lundberg, Erik Rainersson, Sebastian Selin, Oskar Stål Lyrenäs, Kristoffer Söder, Alexander Viklund, Filiph Åström, Justin Crandall (NY), Pontus Andreasson (NY) 
 
Hur tror du det kommer gå för Björklöven den här säsongen? 
 
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner! 
 
Till top