Sillykollen: Hockeyettan östra

Idag tar vi en titt på den av Hockeyettans grundserier som fått mest uppmärksamhet den senaste tiden. 
 
För ett par dagar sedan inledde vi vår lilla "sillyresa" genom landet och idag har turen kommit till den östra serien, där flera lag tippas få ihop starka trupper. Hudiksvall nådde den allsvenska kvalserien den gångna säsongen och till hösten får den här grundserien sällskap av Almtuna som lär ha siktet inställt på en snabb återkomst till Hockeyallsvenskan. Huddinge är en smula missnöjda med hur säsongen blev och ser också ut att spänna bågen inför den kommande säsongen. Dessutom finns, precis som vanligt, ett antal lag som har stor chans att ställa till med skrällar. 
 
Almtuna 
Nyförvärv:
Förluster: Jacob Svensson (AIK), Fredrik Forsberg (Leksand), Jakob Ragnarsson (Rögle), Arvid Ljung (Karlskrona), Sebastian Frantz (AIK), Alexander Lunsjö (Västerås), Viktor Hertzberg (Västerås)
Kommentar: Almtuna i Hockeyettan, vem kunde tro det inför den gångna säsongen? Laget tippades högt upp i den allsvenska tabellen men föll platt som en pannkaka och nu får klubben ta nya tag i Hockeyettan. Har precis som väntat tappat en del tunga pjäser och fler lär lämna men förlängningen med lagkaptenen Per Svensson var viktigt och det verkar även finnas en liten chans att fixstjärnan Tony Mårtensson väljer att stanna. Betydligt kortare resor och därmed mer tid med familjen kan vara lockande för den rutinerade forwarden. Lär förmodligen satsa en hel del på unga spelare som inte riktigt fick chansen att ta för sig på allvar den gångna säsongen. 
 
Enköping
Nyförvärv: William Svärd (Västerås J20), Glenn Guttelvik (Almtuna J20), Tim Ljungberg Kenttämaa (Södertälje J20)
Förluster:
Kommentar: ESK var aldrig och nosade på några allsvenska platser men sett till förutsättningarna gjorde laget en fullt godkänd säsong där man tillslut föll i playoff 1 mot Vimmerby. Har kommit en bra bit på sitt lagbygge, har som ett exempel redan ett målvaktspar i Hagman/St: Cyr och på forwardssidan sitter sex spelare med kontrakt. Noterbart är att Guttelvik från Almtunas organisation har ett try-out kontrakt men känslan är att 18-åringen får stanna om han vill. 
 
Hammarby
Nyförvärv: Joakim Albertsson (Huddinge), Robin Kokkonen (Nybro), Hampus Berg (Tyresö/Hanviken)
Förluster: Eric Winbergh (Väsby), Magnus Kullerback (slutar)
Kommentar: Hammarby är en av landets största klubbar sett över alla idrotter men hockeyn har, efter en hel del ekonomiska problem, hamnat i skymundan och så lär det nog tyvärr fortsätta. Slutade tia i grundserien den gångna säsongen och missade sedan playoff eftersom man bara blev trea i fortsättningsserien. Har lyckats locka tillbaka Albertsson från Huddinge och det är väldigt positivt, dessutom känns det som att Kokkonen kan vara redo att slå igenom ordentligt på den här nivån. Noterbart är att den rutinerade forwarden Magnus Kullerback lägger skridskorna på hyllan och blir ny assisterande tränare. 
 
Huddinge
Nyförvärv: Måns Krüger (Segeltorp), Simon Eriksson (Segeltorp)
Förluster: Joakim Albertsson (Hammarby), Robin Karlsson (Sparta Sarpsborg)
Kommentar: Föll tungt i playoff 3 och nu laddar talangfabriken om för att, förhoppningsvis, nå ännu längre. Har värvat tillbaka poängkungen Måns Krüger från "torpet" och det är utan tvekan en av vårens bästa värvningar hittills. Har dessutom förlängt kontraktet med ett par duktiga spelare så Huddinge blir nog att räkna med även i höst. Det kan mycket väl bli lite extra prestige när laget ska ta sig an ex-allsvenska Almtuna. 
 
Hudiksvall
Nyförvärv: Andreas Zetterman (Skellefteå J20), Mathias Hellgren (Nyköping Gripen)
Förluster: Linus Karlsson (Smedjebacken)
Kommentar: Även om man inte riktigt räckte till i den allsvenska kvalserien så kan Hudiksvall blicka tillbaka på en väldigt lyckad säsong. Har redan hunnit förlänga med båda sina målvakter samt ett par duktiga backar vilket gör att en viktig grund är påväg att läggas. Nu sitter många av lagets supportrar och hoppas att spelare som Erik Flood, Patrik Elfsberg och inte minst Sebastian Manberg ska förlänga sina kontrakt. Vad som händer med Conny Strömberg? Ingen vet, förmodligen inte ens han själv. Kan stanna i Glysishallen men kan lika gärna presenteras för en klubb i Georgien. 
 
Till hösten drar Mathias Hellgren (96) på sig Hudiksvallströjan. 
Foto: Peter Scott 
 
 
Vallentuna
Nyförvärv:
Förluster:
Kommentar: Vallentuna är inte direkt Hockeyettans sexigaste lag, precis som många andra slåss de om en plats i mittens rike och en hel del talar för att det blir så även nästa säsong. Har åtta spelare med kontrakt och det känns som att de kommer fortsätta att satsa på unga spelare med sina bästa år framför sig. Har en rutinerad backpjäs i Joel Östman som gjort en handfull matcher i SHL och som går in på sin sjunde säsong i "ettan". Det mest intressanta under våren blir att se vad som händer med far och son Paulsson (Andreas och Lukas), förmodligen de två spelarna förra säsongen som hade högst nivå i sitt spel. Fadern är dock 43 och sonen börjar nog bli intressant för bättre lag i serien, eller kanske rent av någon allsvensk klubb. Stannar duon är mycket vunnet! 
 
Segeltorp
Nyförvärv:
Förluster: Claes Endre (Boden), Simon Eriksson (Huddinge), Måns Krüger (Huddinge)
Kommentar: Nykomlingen stod för en delvis fin säsong där man satte färg på grundserien och sedan lyckades ta sig till playoff efter att ha vunnit fortsättningsserien. Nu väntar det tuffa andraåret och man har redan hunnit tappa en trio bra spelare. En hel del talar för att ytterligare några kommer lämna innan nästa säsong drar igång. 
 
Strömsbro
Nyförvärv: Kim Persson (Arboga), Alexander Flink (Valbo)
Förluster:
Kommentar: Jag kan inte direkt säga att jag har superkoll på nykomlingarna men de kommer från en väldigt bra säsong där de slutade tvåa i den västra kvalserien. Spelade i division 1 på 80-talet men har spenderat mängder av säsonger så långt ner som i division 3 och så det ska bli intressant att se hur de kommer sätta färg på den östra serien. Har förlängt med poängkungen Adam Löf och i truppen finns även Nicklas Strid som har över 100 Hockeyettanmatcher och ett dussin matcher i Hockeyallsvenskan på meritlistan. Han lär bli väldigt viktig i vinter. 
 
Sollentuna
Nyförvärv: Mattias Eriksson (Tyringe), Viktor Fagerlund (Västerås J20), Lukas Tillberg (Luleå J20), Alfons Nordberg (Boden), Tim Ljungqvist (Djurgården J20)
Förluster:
Kommentar: Sollentuna är ingen smällkaramell som bjuder på skönspel och kämpar i toppen av serien men en sak är de väldigt duktiga på. Att bygga ihop en trupp på ett snabbt sätt, redan nu sitter hela 18 spelare på kontrakt som gäller över den kommande säsongen. Håll ett öga på Tim Ljungqvist som fått en välbehövlig säsong i Djurgårdens J20-lag och som nu kan vara redo att ta för sig på allvar i Hockeyettan (har tidigare gjort fem poäng på elva matcher i Nacka). 
 
Visby/Roma
Nyförvärv: Mikael Hedlund (Färjestad J20)
Förluster: Anton Brandhammar (Skövde)
Kommentar: Laget ute på landets största ö har inte varit någon värvningsraket under de inledande veckorna av silly season men känslan är ändå att klubben har något bra på gång. Mikael Hedlund är en lovande spelare som har en ganska strulig säsong med spel i många olika klubbar bakom sig. Kan han hitta rätt på Gotland så kan det bli riktigt bra för 20-åringen som gjort två inhopp i SHL med Färjestad. Det mest anmärkningsvärda hittills är naturligtvis rekryteringen av Hans Särkijärvi som ny huvudtränare. Den rutinerade norrlänningen hoppas kunna locka bra spelare till klubben och det ska bli spännande att se hur det blir med den saken. 
 
Väsby
Nyförvärv: Eric Winbergh (Hammarby), Anton Rask (Mariestad), Edvin Olofsson (Trångsund), Markus Nygren (Halmstad), Alexander Glimtoft (Vännäs), Gabriel Österberg (Vännäs), Jonathan Rodensjö (Kristianstad)
Förluster: Ludvig Wiita Adamsson (klubb ej klar), Fredrik Falk (klubb ej klar), Felix Lööv (klubb ej klar)
Kommentar: Precis som Sollentuna är Väsby experter på att bygga ihop ett lag snabbt och det verkar inte återstå så värst mycket jobb för klubbens sportchef. Jonathan Rodensjö är en väldigt lovande spelare som borde kunna växa ytterligare nu när han kommer in i ett lag där rollen lär bli större. Markus Nygren gjorde det bra nere i Halmstad och Alexander Glimtoft är en bra spelare som lär göra nytta i egen zon. Det är alldeles för tidigt att tippa hur det kommer gå men känslan är att Väsby kan vara med och slåss om en femteplats, om allt vill sig väl. Laget blev trots allt trea den gångna säsongen.  
 
Wings
Nyförvärv:
Förluster:
Kommentar: Efter en säsong i division 2 är Wings tillbaka i Hockeyettan igen men det är ganska svårt att veta vad vi ska förvänta oss av laget. Har kommit en bit på sitt lagbygge men det är för tidigt att säga varken bu eller bä. Lär förlita sig mycket på målvaktsparet där Richard Mutze tippas få störst förtroende. Om det inte kommer in en rad toppspelare får nog siktet ställas in på att undvika negativt kval. 
 
 
 
Vilket lag tror du kommer göra bäst ifrån sig i Hockeyettan östra? 
 
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!