Sillykollen: Hockeyettan västra

Idag är det dags att ta en titt på hur lagen i den västra serien har jobbat under våren. 
 
Efter att ha granskat hur klubbarna i den norra respektive östra serien jobbat när det kommer till värvningar så är det idag hög tid att även se vad som händer längre västerut. Vi kan notera att serien fått sällskap av Nyköpingslaget Gripen som flyttats över från den östra serien, vilket kommer innebära en hel del långa resor för laget. 
 
Borlänge 
Nyförvärv: Robin Byström (klubblös), Olle Strandell (Leksand J20), Daniel Nilsmats (Södertälje J20), Lucas Bylin (Hudiksvall), Viktor Bemström (Gripen), Erik Johansson (Häradsbygden), Carl Darnell (Skellefteå J20), Mikael Hansson (Ringerike), Marcus Björk (Huddinge), Ludvig Östman (Linköping J20)
Förluster: Petter Mäkitalo (Piteå), Oliver Erixon (Mora), Ludwig Wistén (KRIF), Henrik Edström (Vännäs), Jim Jakobs (Mariestad), Marcus Lundberg (Kalmar), Filip Halvordsson (Tranås), Tobias Sjökvist (Tranås), Joel Källström Englund (Hudiksvall)
Kommentar: Som ni märker har det varit full fart i Borlänge, en hel rad spelare har lämnat men det har även anslutit en del nya ansikten. Laget verkar välja att satsa på unga och lovande spelare, tre nyförvärv kommer från SHL-klubbars respektive J20-lag och man har även värvat in den lovande backen Lucas Bylin från Hudiksvall. Bland förlusterna känns Henrik Edströms flytt som den tyngsta, målvakten gjorde väldigt bra ifrån sig den gångna säsongen och det ska bli intressant att se hur klubben väljer att ersätta honom. Den egna produkten Victor Eriksson lär få en del chanser mellan stolparna men känslan är att det lär behövas en mer rutinerad partner till honom. Det är viktigt att skyttekungen Markus Persson valt att skriva på ett nytt kontrakt. Forwarden är utan tvekan en av Hockeyettans bästa spelare. 
 
Hur kommer Borlänge klara sig utan Edström mellan stolparna?
Foto: Alexander Viktorson
 
 
Forshaga 
Nyförvärv: Fredrik Engström (Hammarö), David Lennartsson (Köping), Hugo Svensson (Kil), Hédi Fatnasi (Grums)
Förluster: Jonas Johannesson (Munkfors), Benjamin Trust (Filipstad), Jonas Westerlund (Munkfors)
Kommentar: Säga vad man vill om Forshaga men de verkar köra på det klimatsmarta valet med närodlade värvningar. Forshaga är ett lag som i sina bästa stunder bjuder på bra och underhållande hockey men de brukar ha svårt att lyckas fullt ut, den gångna säsongen tog de sig dock till playoff 2 och det får ses som en framgång. Har anlitat en ny assisterande tränare i form av den tidigare Färjestadsbacken Stefan Erkgärds men ryktas tappa talangen Filip Nordström till Mora. 
 
Grums
Nyförvärv: Jesper Appel (Västerås), Victor Augustsson (Viking), Gustav Bågevik (Södertälje J20)
Förluster: Johan Erkgärds (Narvik)
Kommentar: Grums stod för en väldigt fin grundserie där man tillslut lyckades bli femma men i Allettan gick det betydligt tyngre och nu står klubben inför en säsong då förväntningarna plötsligt blivit högre på laget. Har gjort en fin värvning i form av Appel som var utlånad till klubben under delar av vintern, men förlusten av den spelskicklige och profilstarka backen Johan Erkgärds känns väldigt tung. 
 
Kumla
Nyförvärv: Alexander Hellgren (Arboga)
Förluster: Edvin Ekström (Kalix)
Kommentarer: Kumla är ett av lagen som väljer att bygga vidare på det man redan har, i nuläget ser man ut att behålla de flesta av sina spelare och ta det lugnt när det kommer till värvningar. Målvaktsparet från den gångna säsongen är kvar och det är en ung och lovande duo som borde ta nya kliv framåt i vinter. Hellgren är en back som är som bäst i egen zon och det känns som en klok värvning. Noterbart är att Erik Planeby, som spelat nio säsonger i klubben, tar klivet från att vara assisterande till att bli huvudtränare. 
 
Köping
Nyförvärv: Linus Gustavsson (Västerås J20), Elias Olofsson (Västerås J20), Leon Lundberg (Lindlöven), Hercules Ölander Horn (klubblös), Jesper Söder (Almtuna J20), Freddy Roslund (Helsingborg), Karl Holmqvist (Västerås J20)
Förluster: Filip Puurunen (SK Lejon), Alexander Puurunen (SK Lejon), Ludvig Karlsson (Mariestad), Emil Eriksson (Troja-Ljungby), Jonathan Ström (Skövde), David Lennartsson (Forshaga), Christoffer Hanning (Surahammar)
Kommentar: Köping gjorde relativt bra ifrån sig den gångna säsongen men det har sitt pris. Eftersom klubben är ganska liten så har flera av de bästa spelarna valt att flytta till större klubbar som ligger högre upp i näringskedjan. Därför vore det dumt att sätta några höga förväntningar på laget den kommande säsongen. Håll dock ett öga på Jesper Söder som öst in poäng i Almtunas J20-lag och som även fick göra allsvensk debut i vintras. 
 
Linden
Nyförvärv: Hugo Olilla (Västerås J20), Anton Forsell (Västerås J20), Gustav Särenborg (Karlskrona J20)
Förluster: Andreas Sollén (Åker/Strängnäs), William Waring (Wings)
Kommentar: Här kommer en av nykomling som gjort det väldigt bra i och med att ta steget upp till Hockeyettan. Tippas få det ganska svårt men man har turen att inte hamna i den allra tuffaste grundserien. Inför kvalet värvades Martin Backholm in och det vore bra om den rutinerade backen väljer att vara med även på nästa äventyr. Man lånade även in Christian Axelsson men han har valt att vända tillbaka till Gripen. 
 
Lindlöven
Nyförvärv: Lukas Henze (Västerås J20), Daniel Backman (Arboga)
Förluster: Leon Lundberg (Köping), Jesper Wiberg (Hudiksvall), William Wellén (KRIF), Anton Lindström (klubb ej klar)
Kommentar: Lindlöven gick in i den gångna säsongen med ganska höga förväntningar på sig men man lyckades tyvärr inte motsvara dem. Laget blev åtta i grundserien och sedan blev det bara en andraplats i fortsättningsserien vilket gjorde att säsongen tog slut innan det roliga (playoff) ens börjat. Det vore väldigt positivt om Max Lalander väljer att stanna kvar i laget men känslan är att han har fler klubbars ögon på sig och hur det blir med storstjärnan Niklas Lihagen är ännu oklart. 35-åringen missade en hel del matcher och såg stundtals mätt ut men alla vet vad han kan när han är på topp. 
 
Spelar Lihagen i Lindlöven även i höst?
Foto: Alexander Viktorson
 
 
Malung
Nyförvärv: David Knuts (Leksand J20), Isac Olsson (Örebro J20)
Förluster: Robin Christoffersson (Östersund), Emil Ax (Marseille), Per Andehag (Falu)
Kommentar: Malung gjorde en fin grundserie men räckte inte riktigt till i fortsättningsserien och en hel del talar för att det kommer bli något liknande även i vinter. Har legat ganska lågt på värvningsfronten men förlusten av Christoffersson känns ganska tung och det är mycket begärt att förstaårssenioren Olsson ska komma in och briljera. Har bara sju spelare med kontrakt. Klubben hoppas naturligtvis att poängkungen Jonas Kapla ska välja att stanna kvar ytterligare en säsong men än verkar inget nytt kontrakt vara påskrivet. 
 
Mariestad
Nyförvärv: Tobias Björklund (Filipstad), Ludvig Karlsson (Köping), Lucas Jidenius (Luleå J20), Tobias Aronsson (Växjö J20), Jim Jakobs (Borlänge), Simon Eriksson (Växjö J20)
Förluster: Mikael Alba (slutar), Anton Rask (Väsby), Johan Dahlbom (slutar), Jens Högbom (klubb ej klar), Oscar Olsson (klubb ej klar), Albin Hernod (Kristianstad)
Kommentar: Trots att Hernod lämnat för spel i allsvenskan och den rutinerade backen Mikael Alba tackat för sig känns det ändå som att Mariestad har något bra på gång. Flera av lagets nyckelspelare (Lögdal, Norlöv, Davidsson) har valt att stanna och värvningen av Tobias Björklund känns som en av Hockeyettans bästa hittills. Backen var lysande senast han spelade i BOIS-tröjan. Jag sätter laget som förhandsfavorit att ta hem grundserien. 
 
Nyköping Gripen
Nyförvärv: Jacob Tenemyr (klubblös)
Förluster: Mathias Hellgren (Hudiksvall), Alex Gustafsson (klubb ej klar), Ludwig Danielsson (klubb ej klar), Eddie Jinglöv (klubb ej klar), Robin Axbom (Kristianstad), Linus Tjulander (HC Dalen), Viktor Bemström (Borlänge), John Moberg (Mörrum), Otto Bäcklin (Valbo), Alexander Molldén (Mörrum)
Kommentar: Jag säger bara ett ord. Herregud. Nyköpingslaget spände bågen när man tog steget upp till Hockeyettan men de första två säsongerna har varit ganska tunga och nu har flera duktiga spelare valt att lämna klubben. Med tanke på det känns det ändå smått överraskande att Ludvig Martinsson, en lovande back med allsvenska ambitioner, valt att stanna kvar. Hittills är truppen både liten och tunn men värvningen av Tenemyr känns intressant, senast han spelade på den här nivån var han väldigt bra. Laget har dock en meriterad tränare/sportchef i Fredrik Mälberg  så några bra spelare lär nog välja att antingen stanna eller ansluta till klubben. 
 
Skövde
Nyförvärv: Max Kardevall (HV71 J20), Tom Olsson (Surahammar), Anton Brandhammar (Visby/Roma), Jonathan Ström (Köping), Johan Bok (Bismarck Bobcats)
Förluster: Adam Schoultz (Vänersborg), William Johansson (Västerås J20), Hugo Borg (Västerås J20), Libelin Bäckström Valliant (Kalmar)
Kommentar: Jag tycker det är väldigt svårt att veta vad vi kan sätta för förväntningar och krav på Skövde. I truppen finns det några riktiga toppar (Thegel och Nyman håller hög klass) men trots det brukar laget ha svårt att hålla en hög och jämn nivå, i vintras blev man bara femma i fortsättningsserien. Det är dock väldigt positivt att man har kvar Adam Thilander i laget, den lovande backen borde egentligen spela i Hockeyallsvenskan, hade jag varit sportchef för ett allsvenskt lag skulle jag hålla ett extra öga på 20-åringen under hösten. 
 
Surahammar
Nyförvärv: Oscar Onsmar (Arboga), Jesper Hedman (Hallstahammar), Christoffer Hanning (Köping), Marcus Ejdergård (Arboga)
Förluster: Anders Olsson (Linden), Tom Olsson (Surahammar)
Kommentar: Surahammar har kvalat sig kvar fem säsonger i rad och att laget spelar i Hockeyettan även till hösten känns därför som en bedrift. Ser ut att vara mer eller mindre klara med sitt lagbygge vilket är positivt men det betyder även att det ser likvärdigt ut med den gångna säsongen. Den gången resulterade det i en jumboplats i grundserien.  
 
Vilket lag tycker du gjort bäst ifrån sig hittills under silly season? 
 
 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner! 
4
Staffan Hesselbäck

Lihagen blir inte kvar i Lindlöven.

Svar: Spännande att se vart han hamnar, om han väljer att fortsätta spela.
Benjamin Lindkvist

Anonym

Gripen droppar namn varje dag kl 11 hela den här veckan. Kommer ett par riktiga bomber till helgen. Dem kommer bli sjukt giftiga i vinter

Svar: Det låter lovande! Gillar värvningen av Oliver Hadzinikolic, där finns det allsvensk potential!
Benjamin Lindkvist

Anonym

Gripen droppar namn varje dag kl 11 hela den här veckan. Kommer ett par riktiga bomber till helgen. Dem kommer bli sjukt giftiga i vinter

Staffan Hesseklbäck

Enligt rykte så ska Köping vara intresserade av hans tjänster. Jo ändra ett lite skrivfel, det står att Tom Olsson lämnar för Surahammar, det ska väl stå Skövde där, vilka som lämnar Surahammar. Keep up the good work.

Svar: Jaha okej, får se vad som händer där! Tack för infon, bra att någon har koll! :)
Benjamin Lindkvist