Hockeyallsvenskan: noteringar från gårdagen

Vi inleder helgen med att ta en titt på några av gårdagens händelser i Hockeyallsvenskan. 
 
Hittills under hösten har Björklöven varit laget som alla hyllat, med all rätt. Den nye sportchefen Per Kenttä lyckades med flera fina värvningar och spelet fungerar mer eller mindre fläckfritt. Det blev visserligen en förust borta mot Almtuna för ungefär en vecka sedan men några dagar senare krossades Mora på bortaplan och allt såg ut att vara frid och fröjd igen. Fram till igår. Då åkte Umeålaget på en ny förlust, den här gången mot Västerås, och man bjöd därmed in Modo i toppstriden. Eftersom Örnsköldsvikslaget vann sin match skiljer det bara fyra poäng och då har Modo dessutom en match mindre spelad. 
 
BIK Karlskoga är ett annat formstarkt lag som fick inleda helgen (om nu fredagen räknas som en helgdag) med en förlust, trots att matchen mot Vita Hästen inleddes väldigt bra. Tor Immo satte både 1-0 och 2-0 redan i den första perioden vilket satte laget i en fin sits men i andra perioden släppte man in hela fyra mål vilket gjorde att man plötsligt var i underläge inför kvällens avslutande period. Väl där kvitterade Oliver Eklind till 4-4 vilket tvingade fram en mållös förlängning och straffläggning där gästernas Filip Cruseman sköt hem två poäng till Norrköping. Trots segern är Vita Hästen fortfarande kvar under "slutspelsstrecket" och BIK Karlskoga behöll ändå sin tredjeplats. 
 
Hästarna från Norrköping har som målsättning att ta en plats bland de åtta främsta och det verkar även Västervik ha. De båda lagen har inlett säsongen likvärdigt och gårdagens resultat gör att det bara skiljer en placering och en poäng mellan dem. Västervik vann nämligen mot Almtuna (6-3) och det var till stor del tack vare lagets nordamerikanska spelare som fortsätter att övertyga. Det kan även vara på sin plats att beröma lagets moral, det stod nämligen 2-2 inför den tredje perioden men väl där höjde man sig både ett och två snäpp. Det lovar gott inför framtiden. 
 
Peter Krieger (20) var en av hela fem nordamerikaner i matchtruppen när Västervik besegrade Almtuna med 6-3. 
Foto: Johnny Anderson (arkiv) 
 
Om Västerviks framtid ser ljus ut så är den desto mörkare kring huvudstadens bidrag till Hockeyallsvenskan. AIK har inlett säsongen blekt och igår åkte man på en ny förlust, den här gången efter att ha tappat 2-0 till 2-4 i tredje perioden. Mot nykomlingen Kristianstad. Förlusten gör att man är kvar som jumbo och nu är det sex poäng upp till säker mark. Det börjar bli hög tid att agera om det här inte ska bli en säsong som går till historien - på fel sätt. 
 
3 HETA LIRARE 
1) Rob Bordson (Västervik) - Jag är svag för Västerviks nordamerikanska satsning och i Bordson verkar man har gjort ett riktigt kap. Den rutinerade forwarden, som spelat mer än 300 matcher i AHL, har inlett säsongen bra och var inblandad i tre av lagets mål när Almtuna besegrades. 
2) Emil Kruse (Västerås) - Den skicklige keepern räddade samtliga 32 skott när Västerås lyckades besegra serieledande Björklöven. Att det dessutom var på bortaplan gör det hela än mer imponerande. Kruse har inlett säsongen relativt mediokert men nu kanske det vänder för 24-åringen som i sina bästa stunder håller SHL-klass. 
3) Istvan Bartalis (Vita Hästen) - Jag måste erkänna att jag var smått skeptisk när Bartalis presenterades för Norrköpinglaget men forwarden har varit väldigt bra under säsongsinledningen. Igår var han inblandad i tre mål och 29-åringen har redan gjort fler poäng (14) än han gjorde under hela sin senaste allsvenska säsong (13/14 i Troja-Ljungby). 
 
GÅRDAGENS RESULTAT 
Timrå - Tingsryd: 3-2
Björklöven - Västerås: 0-2
Mora - Modo: 1-5
BIK Karlskoga - Vita Hästen: 4-5 (efter straffar)
Södertälje - Karlskrona: 3-6
AIK - Kristianstad: 2-4
Västervik - Almtuna: 6-3 
 
 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans, som är bloggens samarbetspartner!