Hockeyallsvenskan: säsongspremiärsspecial!

I onsdags smygstartade serien men idag är det dags för den "riktiga" premiären av Hockeyallsvenskan anno 2019/20! 
 
Säsongen smög igång med en smärre skräll när Vita Hästen, bottentippade av många, åkte upp till huvudstaden och spelade hem tre poäng mot AIK på Hovet. En arena man tidigare haft ganska svårt på. Det var bara ytterligare ett bevis på att vad som helst kan hända i den här serien, man kan alltid förvänta sig det oväntade. Det gör ligan väldigt svårtippad men i dagens inlägg tänkte jag ändå göra ett försök. 
 
FAVORITEN - Modo
Det kryllar av bra lag som kan hamna högt upp i tabellen men jag tycker ändå att Modo är laget man ska sikta in sig på att slå den här säsongen. Den klassiska klubben i norr hade många bra spelare redan förra vintern men har förstärkt på ett sätt som gör att förväntningarna höjts ytterligare. Backsidan är, med lagkapten Tobias Enström, en av seriens bredaste och i offensiven finns det ett flertal riktigt duktiga spelare. Duon Henrik Björklund & Patrik Karlkvist spottar in poäng i parti och minut och nu har Ångermanlandsklubben även fått in Johan Forsberg som spelat tio säsonger i SHL. Där var han mer av en profil än poängkung men i Hockeyallsvenskan borde han även kunna producera på isen, och inte bara i sociala medier. Lägg därtill en underskattad lirare i Jonathan Johnson samt backlöftet Tom Hedberg så ser Modos trupp väldigt intresant ut. 
 
Tillsammans med Linus Lundin utgör Erik Hanses ett av ligans stabilaste målvaktspar. 
Foto: Johnny Anderson 
 
UTMANAREN - Timrå 
Visst, Västerås gjorde stor succé förra säsongen och Mora kommer från SHL men det gör även Timrå och av dem lagen tror jag att de röda i norr har störst chans att lyckas. En stor anledning heter naturligtvis Jonathan Dahlén som är tillbaka i svensk hockey efter en säsong i AHL. Forwarden är utan tvekan en av sommarens mest omtalade värvningar och 21-åringen tippas långt upp i både skytte- som poängligan. Även Jens Lööke har kommit hem från farmarligan och sedan tidigare finns ett gäng duktiga spelare som egentligen kommer mer till sin rätt nu när laget är tillbaka på en lite lägre nivå. 
 
ÖVERRASKNINGEN - Almtuna 
Här kommer något av en chansning, laget behövde trots allt kvala för att behålla sin allsvenska status och väl där blev man bara trea. Räddade i sista sekund av IK Panterns ekonomiska bekymmer är laget tillbaka i serien och nu känns det som man borde kunna göra betydligt bättre ifrån sig. Några vassa pjäser lämnade medan det såg ut att bli spel i Hockeyettan men Tony Mårtensson är kvar och även om han är äldre än tåget så visade han stundtals upp en väldigt fin klass förra vintern - vilket 21 mål och 52 poäng i grundserien är ett bra bevis på. I defensiven gör lagkaptenen Per Svensson alltid bra ifrån sig, lite längre fram har man en skicklig målgörare i Tobias Liljendahl (han borde vara god för 15+ mål) och det känns även som att värvningen av Villiam Haag kan visa sig väldigt lyckad. Förra säsongen havererade defensiven, det fällde laget i många matcher. Får man ordning på det den här säsongen är mycket vunnet och då lär Almtuna inte behöva kvala. Skulle även kunna nämna Västervik men tycker faktiskt inte det vore en stor överraskning om laget slutar bland de åtta främsta. 
 
Hur många poäng gör Mårtensson i vinter?
Foto: Johnny Anderson 
 
 
NYKOMLINGEN - Kristianstad
Efter flera försök är Kristianstad uppe på Hockeyallsvensk nivå och det ska bli väldigt intressant att se hur de kommer stå sig. En hel del spelare från avancemanget finns kvar men man har även förstärkt på ett intressant sätt. Backen Amil Krupic är tillbaka i klubben efter att ha samlat på sig nyttig erfarenhet i Vita Hästen och 24-åringen kan nog få dra ett ganska tungt lass i defensiven den här säsongen. Man har även fått in rutin i form av Robin Axbom som spelat en del i allsvenskan och som senast kommer från en säsongs briljerande i Hockeyettan med Nyköpingslaget Gripen. I offensiven hoppas man mycket på Thom Flodqvist som gjort flera fina säsonger i klubben men som senast kommer från spel i den brittiska ligan och man tror även på den lovande duon Kalle Miketinac & Axel Sundberg som värvats in från Karlskrona. På målvaktssidan står man sig väl (speciellt för att vara nykomling), Robin Wallin gjorde nio fullt godkända matcher i AIK i vintras och Joel Gistedt har tidigare visat sig hålla en hög nivå - den rutinerade målvakten kan mycket väl bli säsongens viktigaste spelare för nykomlingen.  Roligast med avancemanget är att trotjänaren Fredrik Hansson äntligen är tillbaka i Hockeyallsvenskan, forwarden har briljerat i Hockeyettan de åtta senaste säsongerna men nu får 31-åringen chansen att visa upp sig på en högre nivå igen - det är han verkligen värd. 
 
TABELLTIPSET (Ta det med en nypa salt)
1. Modo 
2. Timrå
3. Björklöven
4. Västerås
5. BIK Karlskoga 
6. AIK 
7. Västervik
8. Vita Hästen
9. Södertälje
10. Almtuna
11. Mora
12. Karlskrona
13. Kristianstad
14. Tingsryd 
 
Hur tror du Hockeyallsvenskan slutar den här säsongen? 
 
 
 
Gör gärna ett besök hos Titans som är bloggens samarbetspartner!