Nyförvärvet om flytten till AIK - "Det ska bli jättekul"

Lagen i SDHL fortsätter att förstärka sina trupper och idag har vi tagit ett snack med ett av de senaste nyförvärven i ligan, amerikanskan Reagan Rust som är klar för spel i AIK. 
 
Under gårdagen gick AIK ut med nyheten om att du ska spela med laget den kommande säsongen, kan du berätta lite hur ni kom i kontakt med varandra? 
- Det var via sociala medier, jag blev faktiskt kontaktad på ett liknande sätt även när jag skulle spela collegehockey. 
 
Det här blir din första säsong i Sverige, hur bra koll skulle du säga att du har på ligan? 
- Jag har vetat om den här ligan sedan jag skulle börja på college, jag har haft flera lagkamrater som har spelat i Sverige tidigare och de alla har gillat det. Sedan är det en av Europas bästa ligor, så det ska bli jättekul att spela i den.  
 
Förra säsongen blev det inget spel för dig, hur kommer det sig? 
- Det blev inget spel för att jag var i Budapest och landet hade en nedstängning i ungefär en och en halv månad, vilket gjorde att jag fick mycket ångest och jag valde därför att återvända hem till staterna. 
 
 
 
Trots din ålder har du hunnit göra dig ett namn borta i USA men här finns det kanske en del som inte vet så mycket om dig, hur skulle du beskriva dig på och utanför isen? 
- På isen skulle jag säga att jag är en väldigt fysisk spelare som alltid jobbar hårt. Jag är en väldigt uppmuntrande lagkamrat som alltid sätter laget först. Utanför isen älskar jag att ge tillbaka till nästa generation av idrottare, men älskar även att vara en ledare inom hockeyn. 
 
Du gör som sagt var en hel del jobb kring hockeyn även utanför isen, kan du berätta lite mer om det? 
- Jag har ett mentorskap för kvinnliga idrottare som heter "Female Athlets Society" där jag hjälper tjejer på deras idrottsliga resa, ger dem råd inom mental hälsa och så vidare. Jag har även varit heltidstränare sedan februari och hjälper spelare med allt från spelteknik till träning utanför isen, men även hur man ska lösa konflikter inom laget. Jag tycker det är väldigt viktigt med det mentala eftersom jag till och från själv har haft depression och ångest sedan jag var fjorton år gammal. 
 
En flytt till ett nytt land är ett stort steg att ta, vilken tror du blir den största förändringen för dig? 
- Den största förändringen blir förmoldigen tidsskillnaden, det är nio timmar. Jag har fortfarande en del möten i staterna medan jag är i Sverige, så det kommer jag behöva lära mig att klara av. 
 
I Sverige pratas det en hel del kring skillnaderna och förutsättningarna mellan damer och herrar inom hockeyn, hur har det varit i USA? 
- Det har verkligen varit tufft, många personer på sociala medier har inte direkt varit positiva och uppmuntrande kring kvinnliga idrottare - även om det sakta börjar gå i rätt riktning. Många av oss som har spelat i den nuvarande amerikanska ligan har haft heltidsjobb som ingenjörer, lärare och så vidare. Det gör det svårt att kunna prestera till hundra procent när man inte riktigt har de rätta resurserna eller stödet. 
 
När AIK gick ut med att du skulle komma till laget så pratade dem mycket om att du är en bra ledare - hur tycker du att en bra ledare ska vara? 
- En bra ledare jobbar för att stärka andra. De behöver inte alltid vara den bästa målgöraren eller den som är fysiskt starkast, vissa kan vara verbala och andra jobba hårdast. Det viktigaste är att en ledare sätter laget före allt annat. 
 
 
FAKTA: Reagan Rust 
Ålder: 26 år
Position: back/forward
Statistik förra säsongen: spelade inte
Meriter: Fyra säsonger i den amerikanska collegeligan