Hockeyettan: Upp till bevis

Många lag i Hockeyettan misslyckades att nå sina mål i vintras. Här är fem lag som går in i den kommande säsongen med extra många blickar riktade mot sig. 
 
BODEN (Hockeyettan norra)
Våren 2017 stod Boden för en fin prestation när de tog steget upp till Hockeyettan och målet var tydligt - man skulle bli ett lag att räkna med även på den nivån. Sedan dess har laget i norr bjudit på många fina prestationer och en hel del rubriker, men man har haft svårt att lyckas fullt ut. 2019 lyckades laget ta sig till det allsvenska kvalet men väl där blev det en sistaplats, säsongen som följde blev det uttåg i playoff 2 och i våras föll man tungt i playoff 3 mot Mariestad. Blir 21/22 säsongen då Boden lyckas fullt ut? 
 
TRANÅS (Hockeyettan södra)
De senaste åren har Tranås varit ett lag på framfart som verkligen utvecklats på ett bra sätt, något som blev extra tydligt våren 2019 då man tog sig hela vägen till den allsvenska kvalserien. Den bedriften gjorde att förväntningarna höjdes men säsongen 19/20 blåstes av innan man fick se hur långt de svartgula, vilket gjorde att den gångna vintern skulle bli en säsong att minnas. Nu skulle laget minsann vara med och utmana om allsvenska platser. Så blev det inte. I grundserien fick laget nöja sig med en sjundeplats och i fortsättningsserien blev man bara fyra. Plötsligt stod Hockeyettanplatsen på spel. Väl i det negativa kvalet höjdes sig laget ett par snäpp och man är kvar i serien även till hösten, men många blev besvikna över hur säsongen såg ut och nu krävs det bättre spel. 
 
För några år sedan tog sig Tranås till det Hockeyallsvenska kvalet. I vintras gick det betydligt tyngre. 
Foto: Johnny Anderson (Arkiv) 
 
NYKÖPING (Hockeyettan västra)
Varför är Nyköping ett lag som behöver bevisa något? Det undrade en av bloggens twitterföljare och det kan kanske vara en bra fråga, man har trots allt inte gjort en katastrofal säsong och har kanske inga gigantiska förväntningar på sig. Trots det tycker jag att det börjar bli läge att bevisa vad man egentligen går för. När klubben tog steget upp till Hockeyettan snackades det om att staden skulle börja andas hockey igen, Nyköping skulle minsann sätta färg på serien. Riktigt så har det inte blivit. Sedan avancemanget (2017) har man som bäst blivit sexa i grundserien och bara en gång har prestationerna varit tillräckligt bra för att nå playoff - då blev det uttåg direkt i första rundan mot Nybro. Under inledningen av sommaren har det börjats snackas om att Nyköping har något intressant på gång så säsongen 21/22 kanske blir det (äntligen) händer? 
 
PITEÅ (Hockeyettan norra)
Piteå är i ungefär samma sits som Boden, klubben har satsat rejält vid ett flertal tillfällen och lyckas ofta ta sig långt - utan att nå hela vägen fram. Vid tre tillfällen (2013,14,18) har det blivit allsvenskt kval men väl där har man slutat sist varje gång. I vintras fick laget nöja sig med en fjärdeplats i grundserien (den sämsta noteringen sedan 11/12) och i Allettan blev det bara en åttondeplats. Säsongen tog sedan slut i playoff 2 mot Hudiksvall och nu är det kanske läge att börja ställa sig frågan om Piteå har det som krävs för att nå Hockeyallsvenskan. Jag tror inte supportrarna skulle nöja sig med ytterligare en säsong som tar slut innan kvalserien drar igång. 
 
KRIF (Hockeyettan södra)
Vi rundar av med det lag som kanske var den gångna säsongens största besvikelse. KRIF brukar alltid bygga ihop ett starkt lag som kan briljera mot de flesta men i vintras var det något som inte stämde. Redan i grundserien kunde supportrarna se att spelet inte höll måttet, man var aldrig nära att nå Allettan och väl i fortsättningsserien blev det bara en femteplats. Som tur var (för deras del) lyckades man knipa andraplatsen i kvalet och därmed få spela kvar i Hockeyettan, men KRIF borde ändå se säsongen som ett misslyckande. Förväntningarna från experterna på läktaren kommer vara höga inför det som väntar och nu gäller det att motsvara dem. Annars kan det blåsa kalla vindar kring gamla Kockumhallen. 
 
Vilket lag i Hockeyettan tycker du har mest att bevisa?