Bloggens EM-trupp

Idag är det dags för dagen som många väntat på, Erik Hamrén ska berätta vilka spelare som får följa med till EM i Frankrike som drar igång i början av nästa månad och precis som många andra så vill även jag försöka sätta ihop den trupp som jag tycker vore bäst för det svenska landslaget.
 
MÅLVAKTER
 
ANDREAS ISAKSSON (34 år)
Landskamper: 128/0 (debut 2002)
Matcher/mål den här säsongen: 13/0 (Kasimpasa, Turkiet)
KOMMENTAR: Isaksson känns, trots en ganska blek säsong, given i truppen. Den rutinerade målvakten har haft dåligt med speltid de senaste säsongerna men växer alltid när det är dags att dra på sig landslagströjan och det måste han göra även i sommar om det ska bli ett roligt mästerskap för Sverige. 
 
ROBIN OLSEN (26 år)
Landskamper: 3/0 (debut 2015)
Matcher/mål den här säsongen: 10/0 (PAOK, Grekland)
11/0 (FC Köpenhamn, Danmark)
KOMMENTAR: Ses av många som Isakssons efterträdare och kommer från en helt okej debutsäsong som utlandsproffs. Känns i nuläget som landslagets andraval i målet. 
 
JOHANNES HOPF (28 år)
Landskamper: 0
Matcher/mål den här säsongen: 27/0 (Genclerbirligi, Turkiet)
KOMMENTAR: Här har vi en liten doldis men på grund av hans fina säsong så tror jag att han blir lagets tredjeval, han "tar" platsen från AIK-målvakten Patric Carlgren som haft en ganska svag inledning på den allsvenska säsongen. 
 
 
BACKAR 
 
MIKAEL LUSTIG (29 år)
Landskamper: 50/2 (debut 2008)
Matcher/mål den här säsongen: 30/3 (Celtic, Skottland)
KOMMENTAR: Har haft ett par struliga år men kommer från en stark säsong med Celtic och han känns som Hamréns val på högerkanten. 
 
EMIL SALOMONSSON (27 år)
Landskamper: 5/1 (debut 2012)
Matcher/mål den här säsongen: 7/1 (IFK Göteborg)
KOMMENTAR: Här står det mellan Salomonsson och Malmös Anton Tinnerholm men jag tycker att IFK-spelaren gjort en bättre inledning på säsongen samtidigt som han känns lite jämnare än sin konkurrent från MFF. 
 
ANDREAS GRANQVIST (31 år)
Landskamper: 50/3 (debut 2006)
Matcher/mål den här säsongen: 25/1 (Krasnodar, Ryssland)
KOMMENTAR: Känns ganska given i laget, han har fått rejält med speltid den här säsongen och fick även mycket speltid i EM-kvalet. 
 
VICTOR NILSSON-LINDELÖF (21 år)
Landskamper: 2/0 (debut 2016)
Matcher/mål den här säsongen: 14/1 (Benfica, Portugal)
KOMMENTAR: Slog igenom i U21-EM förra sommaren och har tagit stora kliv sedan dess. Den här säsongen har han fått spela i både ligan och Champions League vilket gett honom chansen att visa att han håller på internationell nivå. Är med och konkurrerar om en plats i startelvan. 
 
ERIK JOHANSSON (27 år)
Landskamper: 8/0 (debut 2014)
Matcher/mål den här säsongen: 9/0 (Gent, Belgien)
11/0 (FC Köpenhamn, Danmark)
KOMMENTAR: Har haft en internationell debutsäsong som varit både bra och dålig men tiden i Köpenhamn har gjort att han förmodligen kommer med i EM-truppen. 
 
JONAS OLSSON (33 år)
Landskamper: 25/1 (debut 2010)
Matcher/mål den här säsongen: 26/1 (West Bromwich, England)
KOMMENTAR: Olsson gör det bra i den engelska ligan men har haft svårt i den blågula tröjan och egentligen känns det inte som att han kommer med i truppen men eftersom Mikael Antonsson skadat sig så tror jag att det kan öppna för att Olsson tar en plats. 
 
MARTIN OLSSON (27 år)
Landskamper: 34/5 (debut 2010)
Matcher/mål den här säsongen: 22/4 (Norwich, England)
KOMMENTAR: Har inte riktigt blivit så bra som man trott och hoppats på men i och med att flera vänsterbackar haft problem med skador samtidigt som Oscar Wendt tackat nej så känns Olsson som given i truppen. 
 
LUDWIG AUGUSTINSSON (22 år)
Landskamper: 3/0 (debut 2015)
Matcher/mål den här säsongen: 28/1 (FC Köpenhamn, Danmark)
KOMMENTAR: Kommer från en bra säsong i den danska ligan och utmanar Olsson om platsen på vänsterkanten. Slog igenom i förra sommarens U21-EM och är fortfarande intressant för betydligt större klubbar än Köpenhamn, ett lyckat seniormästerskap skulle kunna bli biljetten till en större liga. 
 
 
MITTFÄLTARE 
 
SEBASTIAN LARSSON (30 år)
Landskamper: 82/6 (debut 2008)
Matcher/mål den här säsongen: 16/0 (Sunderland, England)
KOMMENTAR: Är en av Hamréns favoritspelare och brukar göra det bra i landslaget men han har haft en svag säsong i Sunderland och frågan är hur det är med hans självförtroende inför mästerskapet. Känns given i truppen. 
 
KIM KÄLLSTRÖM (33 år)
Landskamper: 127/16 (debut 2001)
Matcher/mål den här säsongen: 29/1 (Grasshopper, Schweiz)
KOMMENTAR: Den rutinerade mittfältaren har fått ett lyft i Schweiz och är given i truppen, han spelade mycket i EM-kvalet och aspirerar helt klart om en plats i startelvan. 
 
OSCAR HILJEMARK (23 år)
Landskamper: 9/1 (debut 2012)
Matcher/mål den här säsongen: 38/4 (Palermo, Italien)
KOMMENTAR: Lovande mittfältare som kommer från en stark säsong i Serie A där han fick speltid i alla ligamatcherna. Han var med och vann U21-guld förra sommaren och känns mer eller mindre given i truppen, jag skulle bli överraskad om han inte tar en plats. 
 
ALBIN EKDAL (26 år)
Landskamper: 21/0 (debut 2011)
Matcher/mål den här säsongen: 14/0 (Hamburg, Tyskland)
KOMMENTAR: Kändes given i truppen men har råkat ut för en oturlig skada och nu är det oklart i vilket skick han kommer vara när EM drar igång. Skulle han inte kunna vara med så känns Pontus Wernbloom som den naturliga ersättaren. 
 
OSCAR LEWICKI (23 år)
Landskamper: 9/0 (debut 2014)
Matcher/mål den här säsongen: 8/0 (Malmö FF)
KOMMENTAR: Har nosat på en plats i startelvan men har haft en ganska blek inledning på säsongen och frågan är hur det är med mittfältarens form. Måste hitta tillbaka till förra årets form då han briljerade i U21-landslaget. 
 
EMIL FORSBERG (24 år)
Landskamper: 15/1 (debut 2014)
Matcher/mål den här säsongen: 30/8 (Leipzig, Tyskland)
KOMMENTAR: Offensiv mittfältare som kommer från en riktigt stark säsong i den tyska andraligan. Har blommat ut den senaste säsongen och nu känns det verkligen som att han har chans att ta en startplats, främst ute på vänsterkanten. 
 
JIMMY DURMAZ (27 år)
Landskamper: 30/2 (debut 2011)
Matcher/mål den här säsongen: 23/7 (Olympiakos, Grekland)
KOMMENTAR: Är en offensiv ytter som kan bli en viktig pjäs, är dock lite för ojämn och måste bli stabilare för att kännas helt given i startelvan. Kan spela på båda kanterna vilket ger Hamrén lite extra valmöjligheter. 
 
ASTRIT AJDAREVIC (26 år)
Landskamper: 0
Matcher/mål den här säsongen: 8/2 (Örebro SK)
KOMMENTAR: Egentligen tror jag inte att han kommer med i truppen men om det var upp till mig skulle han ta Erkan Zengins plats. Han har varit en av allsvenskans bästa spelare under våren och skulle kunna vara en bra spelare att slänga in om man behöver stärka upp offensiven och mata in bollar i straffområdet. 
 
 
ANFALLARE 
 
ZLATAN IBRAHIMOVIC (34 år)
Landskamper: 112/62 (debut 2001)
Matcher/mål den här säsongen: 29/35 (Paris SG, Frankrike)
KOMMENTAR: Är givetvis given i både truppen och startelvan. Kommer från en stark säsong och stod för flera bra insatser i kvalet, speciellt i playoff-mötena mot Danmark där han växte ut till en gigant. 
 
MARCUS BERG (29 år)
Landskamper: 37/10 (debut 2008)
Matcher/mål den här säsongen: 22/15 (Panathinaikos, Grekland)
KOMMENTAR: Har varit en av den grekiska ligans bästa anfallare den här säsongen och känns given i truppen. Blandar dock högt och lågt i landslaget, det känns oklart om han tar en plats i startelvan - dagsformen kommer avgöra den saken.
 
JOHN GUIDETTI (24 år)
Landskamper: 7/0 (2012)
Matcher/mål den här säsongen: 34/7 (Celta Vigo, Spanien)
KOMMENTAR: Startade säsongen starkt men har varit lite ojämn under sitt första år i Spanien och det som ett tag såg ut som en garanterat startplats känns inte lika givet. Är dock en hårt arbetande anfallare som skulle kunna passa bra tillsammans med "den store". 
 
CHRISTOFFER NYMAN (23 år)
Landskamper: 4/0 (debut 2013)
Matcher/mål den här säsongen: 8/5 (IFK Norrköping)
KOMMENTAR: Här kommer den stora anfallsskrällen. De flesta skulle sätta Emir Kujovic framför Nyman men jag tycker att "totte" skulle kunna ge något extra till anfallet, han är en spelare som jobbar hårt samtidigt som han blivit allt bättre på att hitta målet. Nyman kan dessutom vara ett offensivt alternativ på högerkanten. 
 
 
NÅGRA BUBBLARE: Patric Carlgren, Anton Tinnerholm, Pontus Wernbloom, Erkan Zengin, Emir Kujovic.
 
Zlatan Ibrahimovic gör sig redo för sitt fjärde EM-slutspel.
 
 
 
0 kommentarer