Legenden - Luis Figo

I det här inlägget tänkte jag gå igenom en klassisk spelares karriär, det handlar om portugisen Luis Figo - en av landets bästa spelare genom tiderna och Portugals stora stjärna innan Cristiano Ronaldo tog över rampljuset. 
 
Luís Filipe Madeira Caeiro Figo föddes den fjärde november 1972 i Lissabon och det skulle tidigt synas att det här var en talang utöver det vanliga, när han var elva år lämnade han det lokala laget för att spela i Sporting Lisabon som var en av landets största klubbar. 1999 gjorde Figo debut i A-laget året efter kom genombrottet, han var en viktig del i det ungdomslandslag som vann U20-VM och i en träningslandskamp mot Luxemburg samma år fick han debutera i A-landslaget.
 
De kommande säsongerna skulle Figo växa ut till en allt viktigare spelare för sitt klubblag, han började dessutom att få allt mer speltid i landslaget och när det var dags för EM i England 1996 så var 24-åringen en given spelare i truppen. Hösten inför EM-året hade de italienska klubbarna Juventus och Parma slagits om portugisens signatur men det blev tillslut spanska Barcelona som lyckades locka över honom till andra sidan landsgränsen (även Manchester City sägs ha varit intresserade av att värva Figo). 
 
EM-äventyret startade bra för Portugal, man kryssade visserligen i premiärmatchen mot Danmark men följde upp det med segrar mot både Turkiet och Kroatien vilket säkrade en plats i kvartsfinalen. I Kvartsfinalen, som spelades i Birmingham, väntade Tjeckien och där tog det roliga slut för portugiserna, Tjeckien vann med 1-0 vilket såhär i efterhand knappast var en chock för dem tog sig hela vägen till finalen på Wembley där tillslut Tyskland blev för svåra men Figo skulle ha bättre lycka i de Europeiska mästerskapen längre fram i karriären..
 
 
FRÅN ÄLSKAD TILL HATAD 
Hemma i Barcelona gick det bättre, både 1997 & 1998 vann man ligan och Figo var given på ett mittfält där bland annat Rivaldo och Luis Enrique också höll till. Den skicklige mittfältaren var numera väldigt populär bland klubbens fans men det skulle ändras ett par år senare då han gjorde den så kallade "förbjudna flytten" till Barcelonas största rival - Real Madrid. Övergången blev mycket omdiskuterad och även dyr, han kostade över 60 miljoner euro och portugisen blev knappast mindre omtyckt när han hade en stor del i att Real vann titeln medans Barca fick nöja sig med en fjärdeplats. 
 
  
 Figo med sitt nya lag - mot sitt gamla
 
Figos flytt till Madrid var starten på en galen storsatsning där världsspelare som Zinedine Zidane, Ronaldo och David Beckham också anslöt till klubben som fick smeknamnet "los galácticos". Trots alla stjärnor så misslyckades man med att dominera totalt utan fick nöja sig med ligatitlar under två av portugisens totalt fem år i klubben, man vägde upp det med att ta hem Champions League säsongen 2001-2002. Trots att pressen var hård på klubbens spelare så lyckades portugisen hålla en bra klass, 2000 fick han utmärkelsen som europas bäste spelare (Ballon d'Or) och året efter blev han utsedd till världens bästa spelare. 
 
 
DEN GYLLENE GENERATIONEN 
Under början av 2000-talet glänsde den så kallade "gyllene generationen" i Portugal, i EM 2000 tog man tre segrar i gruppspelet efter att Figo gjort ett numera klassiskt mål mot England. Laget glänsde och såg ut som en segerkandidat men i semifinalen tog det tyvärr slut när de kommande vinnarna Frankrike blev för svåra och landet fick fortsätta att längta efter en mästerskapsmedalj.
 
VM 2002 blev ingen rolig historia för varken Portugal eller Figo personligen men två år senare stod man som värd för Europamästerskapen och då skulle tillslut en framgång komma för landslaget, medans giganter som Spanien, Tyskland och Italien åkte ut redan i gruppspelet så spelade hemmanationen tillräckligt bra för att ta sig hela vägen till finalen där Grekland stod för motståndet, ett motstånd man redan förlorat mot i gruppspelet och man skulle förlora även i den här matchen - silver till Portugal vilket var en stor besvikelse just då men samtidigt fick man äntligen en ny mästerskapsmedalj, sin första sedan 1966. 
 
Hemma-EM 2004 blev höjdpunkten i Luis Figos långa landslagskarriär. 
 
2006 gjorde Figo sitt sista mästerskap och även då skulle man ta sig långt, det räckte hela vägen till en semifinalplats innan motståndet blev för tufft och i bronsmatchen mot värdnationen Tyskland föll man tungt (1-3) så det blev ett tungt avslut på mittfältarens mästerskapskarriär. 
 
 
 
ETT LYCKLIGT SLUT
2005 flyttade en Figo, 33 år gammal, till Italien och Inter där han skulle skörda stora framgångar. Under de två kommande åren skulle Figo vara mer eller mindre ordinarie på mittfältet och 2007 fick han lyfta Serie-A bucklan för första gången. Säsongen som följde började speltiden bli allt mindre och karriären närmade sig ett slut men han stannade ändå kvar i klubben fram till 2009 och fick vinna ligan ytterligare två gånger (08,09) vilket gjorde att en av Portugals allra bästa spelare genom tiderna fick ett lyckligt slut på sin spelarkarriär. 
 
Det är svårt att peka ut en sak som gjorde Figo till en världsspelare, han hade farten, spelsinnet & tekniken samtidigt som fysiken och ledaregenskaperna också höll riktigt hög klass. Han var ingen utpräglad målskytt utan mer en framspelare även om han kunde använda sin vassa högerfot till att göra några riktiga klassmål då och då. Efter sitt avsked från fotbollen har han bland annat varit en ambassadör för Inter men numera jobbar han mest aktivt för att försöka bli ny president i FIFA. 
 
0 kommentarer