Tiden då svenskarna dominerade i Serie A

Visst, Sverige har en handfull spelare i Italienska Serie-A men man är långt ifrån den nivån som man hade på 1950 och 60-talet då flera av landets bästa spelare höll till i det sydeuropeiska landet. I det här inlägget tänkte jag ta en titt på några av de svenska diamanterna i den italienska skattkistan. 
 
Redan 1948 började den svenska vågen dra in över Italien när Gunnar Nordahl lämnade IFK Norrköping för spel i Milan, det skulle bli början på en svensk storhetstid i klubben. Redan under första säsongen hittade värmlänningen rätt 16 gånger och det skulle gå ännu bättre när Gunnar Gren och Nils Liedholm gjorde honom sällskap i Milanoklubben. Under sina totalt åtta säsonger i klubben gjorde Nordahl hela 209 mål i ligaspelet och vid fem tillfällen vann han Serie A:s skytteliga, de andra svenskarna hade också en framgångsrik tid i klubben, Gren gjorde 18 mål redan första säsongen medans Nils Liedholm skulle bli en riktig Milan-legend med fyra ligaguld innan spelarkarriären avrundades 1961. 
 
Gre-No-Li dominerade i Milan på 1950-talet. 
 
1950 spelade Lennart "Nacka" Skoglund sitt första VM och efter turneringen bytte han AIK mot Inter, där skulle han snabbt blomma ut och det blev tolv ligamål redan första säsongen. Mellan 1952-1954 vann man två ligaguld och den tekniske svensken hade en stor del i framgångarna, när han var som bäst ute på kanten så kunde ingen stoppa honom. 1959 bytte Nacka Inter mot Sampdoria och det var början på slutet i söderkisens storhetstid, efter tre säsonger i klubben flyttade han vidare till Palermo men där trivdes han aldrig utan valde att flytta hem till Stockholm igen där han avrundade spelarkarriären med några säsonger i Hammarby.
 
Året efter att "Nacka" flyttat till Italien gjorde Hasse Jeppson samma resa, det blev snabbt succé i Atalanta och han stod för hela 22 mål på 27 matcher. Jepsson är inte lika välkänd som de andra svenskarna men hans facit är imponerande och med totalt 80 Serie-A mål så är han en av de mest framgångsrika, speciellt med tanke på att han bara spelade sex år i landet. 
 
1956 flyttade en annan svensk ner till Italien, Kurt Hamrin hade dominerat hemma i AIK men nu var det dags att testa på proffslivet och efter en säsong i Juventus så exploderade han i Padova där det blev hela 20 mål på 30 matcher. Efter VM-Succén 1958 flyttade Hamrin vidare till Fiorentina där han skulle bli en nyckelspelare, de kommande nio åren skulle stockholmaren tillhöra ligans bästa spelare och vid två tillfällen tog han hem cupen med klubben där han numera ses som en av de allra största. 1967 flyttade den då 33-årige mittfältaren vidare till Milan och då skulle han äntligen lyckas vinna ligan, han vann sedan även europacupen i klubben. 1971 avslutade "Kurre" sin framgångsrika tid i Italien med spel i Napoli men kärleken till landet var så stor att han valt att stanna där och han bort fortfarande i trakterna kring Florens. 
 
En annan spelare att nämna är Arne Selmosson, anfallaren som gjort mål för både Lazio och Roma i det mytomspunna Romderbyt. Arne flyttade till Italien 1954 och under sina totalt tio år i landet så hann han med att göra tio eller mer mål vid fem tillfällen, det blev dessutom en cuptitel med Lazio 1958. 
 
På 70-talet fanns det inte så många svenskar i Italien men på 80-talet började dem komma tillbaka och spelare som Glenn Strömberg, Glenn Hysén och Robert Prytz lyckades bra i sina klubbar. På 90-talet kunde vi bland annat hitta Tomas Brolin och Klas Ingesson i Serie-A klubbar men Kennet Andersson och Jonas Thern höll också till i världens då bästa liga. 
 
På 2000-talet har svenskarna blivit allt färre och det är nästan bara Zlatan Ibrahimovic som verkligen kunnat dominera, det känns som det kommer dröja innan svenskarna kan leverera på samma sätt som de gjorde på 50-talet. 
0 kommentarer