Fokus: Superettan

Årets upplaga av Superettan känns väldigt oviss, klassiska lag som Åtvidaberg, Trelleborg och inte minst Örgryte är tillbaka i serien samtidigt som man har en uppsnackad nykomling i form av Dalkurd. Här kommer en liten genomgång inför seriestarten!
 
3 LAG ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ DEN HÄR SÄSONGEN
IK SIRIUS 
Om vi tittar på förra säsongens prestation så är Uppsalalaget det högst rankade av lagen som finns kvar i superettan, man slutade trea i serien men föll det allsvenska kvalet. Det ska bli väldigt intressant att se hur bra klass man håller den här säsongen, det är värt att notera att skyttekungen Stefan Silva (12 mål) lämnat klubben för spel i GIF Sundsvall. Silvas ersättare verkar bli Dragan Kapcevic, han fick inte följa med Östersund till allsvenskan och nu ska 30-åringen och tiomålsskytten visa att dem gjorde ett misstag. En spelare att hålla ögonen på i laget är bland annat den rutinerade mittfältaren/anfallaren Andreas Eriksson som gjorde allsvensk debut redan för tolv år sedan och som fortfarande håller bra klass när han får vara skadefri. Jag tror det blir svårt att upprepa förra säsongens starka insats men samtidigt ska man aldrig underskatta Kim Bergstrands gäng. 
 
HALMSTAD BK
Förra säsongen spelade laget i Allsvenskan men där räckte man inte riktigt till så nu är det superettan som gäller för de fyrfaldiga svenska mästarna (senast 2000). En hel del spelare har lämnat klubben under vintern men samtidigt har man fått in flera spännande spelare, bland annat anfallaren Fredrik Olsson som vann superettans skytteliga förra säsongen. En annan spelare som jag tror kommer göra en bra säsong är Junes Barny, han gjorde en ganska blek insats förra året men det finns mycket potential i 26-åringen och nu är det dags för revansch. På bänken hittar vi den rutinerade tränaren Jan Jönsson som har ett förlutet i klubbar som Stabaek och Rosenberg, på den här nivån räknas han som ett starkt kort. I målet har man en av seriens bästa målvakter, Stojan Lukic har varit given i HBK de tre senaste säsongerna och lär få ett stort förtroende även det här året. Serien kommer vara jämn men jag tror att vi kan räkna med att Halmstad kommer hålla till på den övre halvan av tabellen och kanske till och med uppe i den absoluta toppstriden när vi summerar året. 
 
DALKURD FF
Nykomlingen har visat sig på styva linan redan under vintern och sagt att man siktar mot Champions League på sikt, ett par miljardärer har köpt in sig i klubben och förväntningarna har trissats upp enormt den senaste tiden. Hittills har man förstärkt laget med en den erfarna spelare, bland annat Tom Söderberg (tidigare Häcken och Elfsborg) samt Rawez Lawan från de svenska mästarna och sist men inte minst - mittfältaren Dusan Djuric som är tillbaka i svensk fotboll för första gången sedan 2007. Det är svårt att veta vad man kan förvänta sig av nykomlingen men snacket kring laget kommer vara intressant att följa och om de får in ytterligare bra spelare så kan man säkert bli en kaxig utmanare även när säsongen drar igång. 
 
 
 
 
3 SPELARE ATT HÅLLA ÖGONEN PÅ DEN HÄR SÄSONGEN
SEBASTIAN OHLSSON (ÖRGRYTE)
Ohlsson kommer från en stark säsong i fotbollsettan där han gjorde hela sexton mål och förväntningarna är ganska höga på den 22-årige mittfältaren. Det är svårt att veta vilken klass han kommer hålla på den här nivån men känslan är att han kan bli en viktig kugge för nykomlingen och med lite flyt kan han lyckas bra, han är utan tvekan en spelare att hålla ögonen på. 
 
JOHN MENSAH (AFC UNITED)
Extremt rutinerad back som värvats in av Stockholmsklubben, kommer senast från spel i den slovakiska ligan men har tidigare erfarenhet från spel i bland annat Lyon och Sunderland. Den 33-årige backen gjorde landslagsdebut redan 2002 och har fått chansen att spela två VM-slutspel med Ghana sedan dess. Det är gansa svårt att veta hur bra han är nuförtiden men visst borde han hålla bra klass på den här nivån, förväntningarna är hur som helst höga. 
 
DUSAN DJURIC (DALKURD)
Rutinerad mittfältare som gjorde allsvensk debut redan för tretton år sedan. Kommer senast från spel i den Schweiziska ligan men har även tidigare erfarenhet från den franska ligan där han dock hade svårt att ta plats. Under ett par säsonger briljerade han i Halmstad vilket gav honom chansen i landslaget och nu hoppas nykomlingarna att han ska komma upp i den klassen igen. 
 
Förväntningarna är höga på Dusan Djuric. 
 
 
 
DEN KLASSISKA TRION 
HALMSTAD BK
Klubben fyller 102 år i år och har varit med om mycket, 1976 vann man SM-guld för första gången och tre år senare skulle man göra om bedriften. Nästa titel skulle dock dröja, det var först 1995 som man lyckades ta hem svenska cupen för första gången och nu var man inne i en formtopp som skulle hålla några år till. Under 90-talet fick man chansen att spela cupfotboll ute i Europa och även om man misslyckades att nå Champions Leagues gruppspel så tog man sig till cupvinnarcupen där man spelade säsongen 1995/96.1997 vann man ett nytt SM-guld med spelare som Fredrik Ljungberg och skyttekungen Mats Lillienberg i laget. Ljungberg såldes till Arsenal men man fortsatte att hålla en hög klass och 2000 var det dags att få lyfta pokalen för fjärde gången i klubbens historia, nu med Stefan Selakovic som en av nyckelspelarna. Fyra år senare var man nära att vinna ett nytt guld men det blev tillslut silver och sedan dess har man haft svårt att prestera på samma sätt. 
 
Fredrik Ljungberg fick sitt genombrott hemma i Halmstad. 
 
 
ÅTVIDABERGS FF
IFK Norrköping är kungar i Östergötland men under 70-talet var det Åtvidaberg som dominerade, 1970 vann laget svenska cupen för första gången och året efter gjorde man om bedriften. I ligaspelet hade man inte lyckats fullt ut men med spelare som Ralf Edström och Roland Sandberg i laget blev det ändring på det och 1972 var det dags att ta hem klubbens första SM-guld. Året efter fortsatte klubbens framgångar, det blev ett nytt SM-guld vilket tog ut laget i Europa. Redan 1971/72 hade man visat klassen i Cupvinnarcupen när man slog ut storlaget Chelsea och fram till 1975 var man ett lag att räkna med även internationellt. 1976 åkte man dock på en rejäl baksmälla, laget åkte ur allsvenskan och även om man tog sig tillbaka ganska snabbt så hade man svårt att hitta tillbaka till sin storhetsperiod. Nästa stora framgång skulle dröja till 2005 då man nådde final i svenska cupen vilket gav dem chansen att spela i UEFA-cupen där man tillslut åkte ut mot Grasshopper. Laget har spelat en del allsvensk fotboll de senaste åren men är tillbaka i superettan, serien man spenderat den största delen av 2000-talet i. 
 
ÖRGRYTE IS
I Göteborg finns det flera klassiska klubbar, IFK Göteborg är störst men man får inte glömma bort ÖIS. Laget vann sitt första SM-guld redan 1896 och sedan gjorde man om bedriften de kommande tre åren. Början av 1900-talet fortsatte lagets storhetsperiod, man tog hem titeln hela sex gånger fram till 1909 och sedan tog man ytterligare ett guld fyra år senare. I takt med att IFK växte samtidigt som andra klubbar gjorde framsteg blev det allt svårare för Örgryte att hålla samma klass och det skulle dröja ända till 1985 innan man tog ett nytt SM-guld efter att ha besegrat just IFK i finalen. Bland lagets stjärnor fanns bland annat Sören Börjesson som gjorde tio mål i seriespelet, samt Jan Hellström som hittade rätt fem gånger under slutspelet. År 2000 vann man svenska cupen för första gången och de kommande åren skulle man hålla hög klass, spelare som Afonso Alves, Paulinho Guara och Ailton satte stjärnglans på laget samtidigt som Erik Hamrén fick något av ett genombrott som tränare. De senaste åren har varit tunga för den klassiska klubben men nu är man åtminstone tillbaka i superettan vilket är ett steg i rätt riktning. 
 
                         
Vilka lag tror du lyckas mest under den här säsongen?
 
 
0 kommentarer